Què diu la llei contra la violència masclista que Vox rebutja a Andalusia
Aquesta comunitat encapçala els crims masclistes del 2018, amb 12 dones mortes
La nova llei contra la violència de gènere d'Andalusia està vigent des de l'1 d'agost i no va tenir cap vot en contra al Parlament. Ara ha esdevingut el centre de les negociacions per a la formació del nou govern andalús, amb l'exigència de Vox de retirar les partides destinades a aquest àmbit.
És precisament Andalusia la comunitat que encapçala els crims masclistes del 2018: de les 47 dones assassinades a Espanya per les seves parelles o exparelles, 12 eren andaluses.
Vox demana la derogació d'aquesta llei perquè consideren que discrimina els homes, que se subvencionen amb diners públics polítiques excessivament feministes i les organitzacions de dones que les defensen.
L'any passat, Andalusia va destinar uns 50 milions d'euros a la lluita contra la violència de gènere, a través de diverses conselleries implicades.
Notícia relacionada: Tres milions de tuits de #Cuéntalo, en un arxiu sobre violència masclista
Un concepte de víctima més ampli
La nova llei va ampliar el concepte de víctima, per incloure-hi els fills, persones amb discapacitat, dependents i gent gran que estiguin al seu càrrec.
També va reflectir diverses formes d'agressions sexuals, com l'assetjament, l'explotació, la mutilació genital, el matrimoni forçat o la ciberdelinqüència contra les dones, entre altres.
La norma preveu mesures d'acompanyament de les víctimes, formar personal de l'administració i una finestreta única d'atenció a les dones.
Primera dona assassinada aquest any
Enmig d'aquest debat, i quan fa només tres dies que ha començat el 2019, ja hi ha una primera dona assassinada a mans de la seva parella. La dona vivia a Cantàbria i tenia 26 anys. La seva parella, de 29, s'ha entregat a la policia després d'apunyalar-la.
Amb aquesta nova víctima ja en són 976, les dones mortes per violència masclista des del 2003, quan es van començar a comptabilitzar les dades d'aquests crims de manera oficial.
L'any passat a Catalunya van ser 7 les dones assassinades.
Expertes juristes defensen la norma
Expertes juristes han demanat l'aplicació efectiva de la llei de violència masclista i han rebutjat els arguments de Vox. Mercè Claramunt, advocada de Dones Juristes, ha remarcat que la llei no va "contra ningú":
Aquesta llei no és contra ningú, és a favor en tot cas, de les dones. A favor de protegir la integritat de les dones
La també advocada Gemma Calvet ha destacat que el discurs de Vox "atempta contra els drets fonamentals":
Se'ls ha de tancar a la porta, a aquest discurs. Se'ls ha de dir clarament: 'Esteu fent un discurs d'odi, discriminatori, que atempta contra els drets fonamentals i la Constitució espanyola, aquesta que ells diuen que defensen tant."
La llei andalusa penja de l'espanyola, aprovada pel govern de Zapatero el 2004. Recull mesures de prevenció i protecció de les víctimes, amb ajudes públiques i continguts de la formació que s'hauria d'impartir a les escoles i també entre els professionals que s'hi dediquen, com metges i jutges.
Gemma Calvet afirma que, en l'àmbit de la lluita contra la violència masclista, les lleis "són el millor que tenim":
Jo crec que, justament, les lleis són el millor que tenim. Tant la llei estatal com la catalana van abordar el fenomen de manera integral i buscant donar sortides a totes les modalitats de violència masclista. El problema no son les lleis. És la interpretació i l'aplicació de les lleis.
Mercè Claramunt considera que no s'ha desplegat prou la llei:
És que la pròpia llei, si la poséssim en pràctica, potser veuríem marge d'errors, però com que no l'hem posat en pràctica... no estem parlant de coeducació ni estem parlant de formació.
Vox proposa substituir les lleis actuals per una llei contra la violència intrafamiliar que protegeixi per igual homes i dones. La Moncloa ha respost que les lleis actuals no es toquen i no pensen fer ni un pas enrere.
Fa una dècada que Catalunya té una llei pròpia i asseguren les associacions que treballen amb les víctimes que s'apliqui en tots els seus àmbits. Reclamen més recursos i asseguren que queda molta feina per fer, sobretot pel que fa a l'atenció a la víctima i que cal treballar molt en educació i prevenció.