Què diu l'acord Ucraïna-Rússia per desbloquejar cereals, que pot alleujar la fam a l'Àfrica

Més de 20 milions de tones de cereals podran sortir dels ports del mar Negre gràcies al pacte, que ha d'ajudar també a frenar l'escalada de preus
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Després de dos llargs mesos de negociacions, Ucraïna i Rússia han firmat un acord per permetre la reobertura dels ports del mar Negre i la reactivació de les exportacions de cereals- És un pacte sota els auspicis de Turquia i l'ONU.

La rúbrica s'ha fet aquest divendres a la tarda a Istanbul, amb la presència del president turc Recep Tayyip Erdogan, i el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres. De fet, fonts de l'ONU han informat que Guterres ha interromput les seves vacances per viatjar a Istanbul, on ja va ser la setmana passada quan es negociava aquest desbloqueig.

En un missatge publicat a través de les xarxes, Guterres, ha celebrat que la firma permetrà evitar "l'escassetat d'aliments" i "una catàstrofe per a milions de persones arreu del món". "És un far d'esperança i alleugeriment", ha afegit.

Es calcula que als ports d'Ucraïna hi ha actualment més de 20 milions de tones de cereals i llavors de gira-sol bloquejades com a conseqüència de la invasió russa. I aquest acord, que trenca la dinàmica de les sancions occidentals a Rússia, podria aturar l'augment de preus del cereal a escala internacional, una de les causes de la inflació desbocada als països occidentals. Però no només això.


Alleujar la fam a l'Àfrica

I és que la reobertura de les exportacions de cereals ha d'evitar un greu episodi de fam al continent africà. El motiu és que, tot i que Ucraïna és el cinquè productor de cereals, porta l'etiqueta de "graner del món" perquè la seva producció està destinada, sobretot, als països africans. I, des de la riba sud de la Mediterrània fins a la Banya d'Àfrica, entre el blat ucraïnès i el que prové de Rússia cobreixen gairebé el 100% de les seves necessitats.

El portaveu de l'ONU Farhan Haq reiterava que la crisi és alimentària és "molt greu": "Podríem estalviar a centenars de milers de persones, probablement milions, que es trobin els aliments a preus fora del seu abast."

Vaixells mercants al port d'Odessa (Reuters/Valentyn Ogirenko)

El pacte també ha d'alleujar els pagesos ucraïnesos i russos, que podran recuperar el preu que se'ls pagava per la collita.


Què diu l'acord?

Coordinació a Istanbul: Turquia acollirà el centre de coordinació dels vaixells que transporten el gra. Un delegat ucraïnès, un de rus, un de turc i un representant de les Nacions Unides vetllaran perquè els vaixells facin torns pel mar Negre i perquè no siguin atacats.

Inspeccions a la sortida i a l'arribada: A Rússia la preocupava que la ruta dels cereals pogués servir per entrar armament a Ucraïna, i ha arrencat el compromís de fer inspeccions de les embarcacions tant en arribar com en sortir al port d'Istanbul.

Corredors segurs i protegits: Rússia i Ucraïna es comprometen a respectar els corredors de navegació i, en cas que es necessiti desminar algun port, ho faria un país tercer.

Acord per quatre mesos prorrogable: L'acord s'ha signat per 4 mesos, amb la previsió que surtin d'una manera immediata 8 milions de tones de cereal ucraïnès per mes. A aquest ritme, els estocs quedaran liquidats.

El cereal, al marge de les sancions contra Rússia: L'acord s'acompanya d'un memoràndum, signat per les Nacions Unides, que garantirà que les sancions occidentals contra Moscou no inclouran ni cereals ni fertilitzants. Aquest serà, probablement, el punt més difícil d'aplicar.

L'avís de Lukaixenko: "Més enllà hi ha l'abisme, la guerra nuclear"

Mentrestant, la guerra no s'atura. Els combats han causat almenys tres morts i més d'una vintena de ferits en un bombardeig rus a Khàrkiv, a l'est d'Ucraïna, la segona ciutat més poblada del país.

I en aquest context, el president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko --aliat de Vladímir Putin--, ha exigit que s'aturi la guerra de forma imminent. Diu que s'ha de parar la incursió bèl·lica perquè no acabi en un enfrontament nuclear:

"Parem. No podem anar més enllà. Més enllà hi ha l'abisme, la guerra nuclear. No podem anar tan lluny. Hem de parar. Hem d'arribar a un acord. Cal aturar aquest caos, les operacions militars i la guerra a Ucraïna. Parem i després decidim com hem de viure."

 

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut