Què diuen els partits sobre economia: habitatge, impostos i pensions, en joc el 23J

Comparem els programes econòmics dels principals partits que es presenten a les eleccions del 23 de juliol
Jordi Martínez Pallejà Actualitzat
TEMA:
Eleccions Generals 2023 - 23J

Fem un repàs de les principals propostes econòmiques dels partits polítics que concorren a les eleccions. Hi ha un impuls al lloguer social, rebaixes i augment d'impostos i revalorització de les pensions i opcions alternatives per complementar la jubilació. També s'apunten iniciatives per apujar el salari mínim interprofessional.


Habitatge

En l'àmbit de l'habitatge, són les formacions d'esquerra les que més se centren a potenciar el lloguer social, que el PSOE vol fer més accessible construint més de 180.000 habitatges.

Un tipus de lloguer que també defensa Sumar i, a més, obligant els grans tenidors de pisos a oferir-ne. La CUP va més enllà i exigeix que se sancioni aquests grans tenidors si es neguen a fer-ho.

Altres partits també inclouen mesures per afavorir els llogaters en general. Com Esquerra Republicana i Junts, que volen recuperar la deducció pel lloguer en l'IRPF.

Des d'altres formacions, en canvi, s'aposta directament per derogar la llei de l'habitatge, vigent des del maig. El PDeCat-Espai CiU ho demana i també el PP i Vox per entendre que s'està atacant la propietat privada.


Tributació: seduir sobretot les classes mitjanes  

En l'apartat de la fiscalitat, els dos grans partits d'àmbit estatal fan una picada d'ullet a les classes mitjanes amb algunes propostes d'avantatges fiscals.

El PSOE vol incrementar els incentius de l'IRPF per fill i per persones a càrrec del contribuent, mentre que el PP té previst una retallada d'impostos, sense concretar, per a rendes inferiors a 40.000 euros anuals.

Vox proposa deixar en el 15% les rendes del treball inferiors a 70.000 euros. I la seva mesura més cridanera: en cas de ser dos contribuents amb 4 fills, i amb aquests ingressos, la idea és que directament no paguin l'IRPF.  

Només Sumar proposa apujar impostos al treball, concretament, a tots els que guanyin més de 120.000 euros. 

La CUP demana un impost extraordinari a les fortunes d'entre 1 i 50 milions d'euros i les superiors.

En el camp dels beneficis empresarials, Esquerra Republicana exigeix que les grans companyies paguin un mínim del 15% de l'impost de societats.

El PDeCat-Espai CiU, per la seva banda, rescata la tesi convergent de demanar un pacte fiscal per Catalunya i, de passada, eliminar l'impost de patrimoni.


Pensions: assegurar-ne la revalorització i pensar en altres opcions

En l'apartat de les pensions, el poder adquisitiu és un punt clau per a la majoria de formacions, i també la sostenibilitat del sistema.

PSOE i Sumar coincideixen a blindar la revalorització agafant com a referència l'IPC, sense cap topall.  Junts demana revisar l'increment anual, sí, però tenint en compte, també, el cost de la vida de cada territori.

Esquerra proposa, entre altres mesures, rebaixar l'edat ordinària de jubilació als 65 anys i la CUP encara la retalla més: als 60. 

El PP aposta per la motxilla austríaca, on les empreses i els empleats fan aportacions que els treballadors poden rescatar en cas d'acomiadament o a la jubilació. Una idea que també porta al seu programa el PDeCAT-Espai Ciu.


Ocupació: el salari mínim i la reforma laboral, punts destacats

El salari mínim interprofessional aglutina una bona part de les propostes en l'apartat de l'ocupació. Recordem que ara mateix està fixat en 1.080 euros bruts mensuals en 14 pagues, és a dir, 15.120 euros bruts anuals.

El PSOE vol que arribi al 60% del salari mitjà. Per tant, hauria d'arribar als 1.215 euros bruts al mes. Sumar, per la seva banda, l'apujaria sistemàticament per sobre de l'IPC.

Hi ha partits que a l'hora de parlar del salari mínim hi posen una xifra concreta de sortida: Junts, 1.319 euros, ERC, 1.250 euros i la CUP, 1.239 euros.

El PP diu que respectarà la reforma laboral, tot al contrari de Vox, que la vol derogar. 

Finalment, el PDeCAT Espai CiU vol regular una tarifa plana reduïda durant dos anys per a col·lectius de treballadors autònoms que iniciïn una activitat.


Els programes electorals

En aquests enllaços pots trobar els programes electorals de cada partit:

- Programa electoral del PSOE 
- Programa electoral del PP
- Programa electoral de Sumar
- Programa electoral de Vox
- Programa electoral d'ERC
- Programa electoral de Junts
- Programa electoral del PDeCAT
- Programa electoral de la CUP

ARXIVAT A:
Eleccions Generals 2023 - 23J
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut