Què és el capi, el desconegut ajut a la infància que arriba a pocs menors en risc de pobresa
- TEMA:
- Infància
Actualment, 46.300 famílies catalanes cobren el complement d'ajuda a la infància, el capi, segons de dades del Ministeri de Drets Socials a què ha tingut accés Catalunya Ràdio.
Es tracta d'una prestació del govern espanyol per combatre la pobresa infantil que va entrar en vigor el febrer del 2022. Però es coneix poc i arriba a poca gent, tenint en compte que a Catalunya un de cada tres infants, 440.000 menors, estan en risc de pobresa o exclusió social, segons l'última enquesta de condicions de vida de l'Idescat.
Segons dades de la Taula del Tercer Sector, el 21% de les famílies no poden fer front al cost de la criança, que, segons ha quantitficat Save The Children, a Catalunya és de 938 euros al mes.
De quant és l'ajuda?
L'import de l'ajuda s'estableix en funció del nombre de menors d'edat de la família i de l'edat que tinguin el dia 1 de gener de cada any. Per aquest 2024, aquestes han estat les quantitats:
-Menors de tres anys: 115 euros
-Entre 3 i 6 anys: 80,50 euros
-Entre 6 i 18 anys: 57,50 euros
Cal rebre l'ingrés mínim vital per optar-hi?
No, però si reps l'ingrés mínim vital, tens dret al capi si tens menors a càrrec. És a dir, el capi pot ser un complement de l'ingrés mínim vital o es pot concedir de manera independent, això depèn de la renda i del patrimoni que tinguis: pot ser que no et pertoqui rebre l'ingrés mínim vital perquè superes el llindar, però en canvi sí que puguis accedir a aquesta ajuda per a la infància, que té un topall més generós.
A Catalunya més de la meitat dels beneficiaris, 27.000 famílies, reben únicament aquesta prestació.
Qui pot rebre el capi?
Totes aquelles persones que rebin l'ingrés mínim vital i tinguin menors a càrrec, a més d'aquelles que no el reben però que no superen el límit màxim d'ingressos i de patrimoni establert per al capi, que és el següent:
Les famílies receptores no poden superar un llindar d'ingressos de 28.277 euros per unitats familiars compostes d'un adult i un menor i hi ha una escala que va fins als 47.853 per a unitats familiars amb quatre adults i un menor o bé amb tres adults i dos o més menors.
A més, també es mira el patrimoni net que es té, sense tenir en compte l'habitatge habitual. Així, el patrimoni net ha de ser com a màxim de 45.678 euros per a famílies amb un adult i un menor i l'escala va fins als 84.832 euros per a unitats familiars amb quatre adults i un menor o bé amb tres adults i dos o més menors.
El patrimoni net inclou tot el que es té (comptes bancaris, dipòsits, propietats, accions o inversions) i a això cal restar-li els passius, és a dir, els deutes. Ara bé, per al càlcul del capi, l'habitatge habitual no computa.
A més, la Seguretat Social fa una comprovació dels béns de què disposa el sol·licitant, l'anomenat test d'actius.
Per saber si es té dret a la prestació, l'Institut de la Seguretat Social ha habilitat aquest simulador.
Hi ha incompatibilitats d'ajudes?
Sí. Les mateixes ajudes que són incompatibles amb l'ingrés mínim vital també ho seran amb el complement d'ajuda per a la infància, encara que es percebi de manera independent.
El capi tampoc es pot cobrar al mateix temps que es rep una assignació econòmica per fill o menor a càrrec sense discapacitat o amb discapacitat inferior al 33%.
Com es pot demanar?
La tramitació no és fàcil i es pot allargar uns sis mesos des de la presentació.
Encara que ser beneficiari de l'ingrés mínim vital no és un requisit per obtenir-lo, per demanar el complement d'ajuda per a la infància cal fer una sol·licitud de l'ingrés mínim vital a la Seguretat Social, que ha habilitat una guia amb la informació.
Per demanar-ho en línia, cal utilitzar un certificat digital o fer-ho a través del sistema cl@ve.
Una altra opció és completar el formulari que inclou les dades personals bàsiques i adjuntar-hi els documents que es demanen. I aquells que s'estimin més fer el procés en persona, poden concertar una cita a una seu de la Seguretat Social per rebre orientació i suport en la sol·licitud.
Per què no arriba a gaire gent?
Principalment perquè és una ajuda poc coneguda i, com passa amb l'ingrés mínim vital, la tramitació és molt complicada. Això fa que molta gent que té dret a rebre aquestes prestacions es quedin sense.
Els receptors, per demarcacions
De les més de 46.300 famílies catalanes que reben actualment el capi, n'hi ha 27.468 de la demarcació de Barcelona, 8.196 de Lleida, 6.859 de Girona i 3.836 de Tarragona.
La proposta de la Taula del Tercer Sector: una ajuda universal
Davant la dificultat perquè aquesta ajuda arribi als infants que ho necessiten, des de la Taula del Tercer Sector reclamen que hi hagi una ajuda universal a la infància, com ja passa en altres països de la Unió Europea.
L'entitat reclama que aquesta ajuda universal cobreixi com a mínim el 50% del cost de la criança. Ara mateix, els imports d'ajudes del capi estan molt lluny de cobrir aquest percentatge, tal com denuncia la portaveu de la Taula del Tercer Sector, Elisenda Xifre, a Catalunya Ràdio.
A més, també demanen que es garanteixin serveis gratuïts a la infància, com per exemple espais de socialització per a infants 0 a 3 anys i altres serveis vinculats a la salut, com el dentista.