Sèquia del Cup de Menàrguens
Sèquia del Cup de Menàrguens (3Cat)

Què és el jurat de reg, el tribunal de l'aigua que l'alcaldessa de Balaguer no reconeix?

Una disputa enfronta la Paeria amb la comunitat de regants de la séquia del Cup de Menàrguens, d'on s'abasteix actualment la ciutat

Enllaç a altres textos de l'autor

Estela Busoms González

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Lleida

Actualitzat

Fracassa l'últim intent de resoldre, per la via interna, el llarg litigi entre l'Ajuntament de Balaguer i la comunitat de regants del canal d'on la ciutat capta, actualment, l'aigua de boca per abastir la població. Es tracta de la séquia del Cup de Menàrguens, que acusa el consistori de no pagar les despeses de manteniment d'aquesta infraestructura.

El cas queda abocat als jutjats després que l'alcaldessa, Lorena González, no s'ha presentat a la citació del jurat de reg, una institució pròpia de les comunitats de regants que, a la pràctica, exerceix com a tribunal per evitar la justícia ordinària.


Conflicte enquistat

Fa dos mesos, els regants van tancar la captació de la séquia que porta aigua a Balaguer al·legant el deute que arrossega el consistori amb la comunitat, uns 300.000 euros. Això va forçar l'Ajuntament a agafar aigua directament del riu Segre amb unes bombes que, a finals de maig, es van espatllar, i va ser aleshores quan l'alcaldessa va signar un decret d'alcaldia per reobrir la captació de la séquia de forma urgent.

Balaguer s'abasteix de la sèquia perquè no pot captar aigua del Segre
Balaguer s'abasteix de la séquia perquè no pot captar aigua del Segre (Paeria de Balaguer/ACN)

Els regants rebutgen aquesta maniobra i per això han intentat que un òrgan intern de la comunitat, el jurat de reg, dirimís el cas abans d'anar als jutjats, però González no s'ha presentat a la citació. Els ha enviat una carta on exposa que no reconeix la competència del jurat. Un gest que lamenta el president dels regants, Josep Ros, que assenyala que ara l'opció és recórrer al contenciós administratiu.

"Està contradient la llei; nosaltres volem que es compleixi. Per no acumular els jutjats, primer s'intenta resoldre de manera interna. Si vol anar a la via administrativa, l'advocada ja ens dirà què hem de fer."

L'alcaldessa lamenta l'actitud bel·ligerant dels regants i assegura que l'ajuntament defensa els interessos dels veïns de Balaguer.

"Vam tenir la sensació que podíem anar llimant asprors. Però veient que ens imposen aquesta citació al jurat de reg i que hi ha un canvi de to de la comunitat de regants, haurem de respondre al ritme que ells ens volen portar."

De moment, el consistori continua agafant aigua de la séquia fins que les noves bombes que han comprat per agafar aigua del Segre no estiguin a ple rendiment. 


Un sistema judicial propi

Des del 1879, llei d'aigües estableix que cada comunitat de regants pot aprovar les seves pròpies ordenances i constituir un jurat de reg, l'òrgan intern encarregat de vetllar pel seu compliment. Hi ha un president del jurat, que ha de ser membre de la junta de govern de la comunitat, i uns vocals que són nomenats per l'assemblea.

Aquesta infraestructura hidràulica rega més de 1000 hectàrees
Aquesta infraestructura hidràulica rega més de 1.000 hectàrees (3Cat)

El principal objectiu de tots ells és dirimir conflictes entre els "partícips". És a dir, tots aquells que fan ús de l'aigua del canal -o, en aquest cas, la séquia- ja sigui per regar cultius, per abastar granges o, si es tracta d'ajuntaments, per subministrar aigua als veïns. El jurat de reg exerceix, doncs, com una mena de jutge de pau i té com a principal objectiu evitar la via judicial.

Fonts jurídiques consultades assenyalen que, a la pràctica, els seus procediments funcionen com els de la justícia ordinària: es fa un advertiment, se cita a declarar el presumpte responsable de la infracció comesa i, a menys que justifiqui la seva absència, el procés continua. La llei contempla que aquest òrgan pot sancionar o exigir l'aplicació de determinades mesures, però l'afectat també pot presentar recurs.

En aquest cas, l'Ajuntament de Balaguer ha pogut ser jutjat per aquest jurat de reg perquè és partícip de la comunitat (de la qual forma part en qualitat de propietari d'algunes terres). 

La històrica séquia del Cup té 17 quilòmetres i és d'origen islàmic. Pren l'aigua del pantà de Sant Llorenç de Montgai i torna al Segre prop de Torrelameu, i rega prop de 1.100 hectàrees de Gerb, Balaguer i Menàrguens.

ARXIVAT A:
AgriculturaInfraestructures
Anar al contingut