"Lunar codex" reunirà la feina de 30.000 artistes de prop de 150 països d'arreu del món. (NASA/Unsplash)

Què és el "Lunar Codex", el programa que vol enviar art a la Lluna en una càpsula del temps

El projecte dipositarà peces d'art d'uns 30.000 artistes en càpsules del temps perquè els futurs viatgers a la Lluna vegin que, "tot i la guerra, la pandèmia i l'agitació econòmica, la gent va trobar temps per crear bellesa"

Ja fa més de 50 anys que el primer humà va posar els peus a la lluna, però per als apassionats de l'astrologia, les ganes de seguir fent història no s'aturen.

Ara, un projecte anomenat "The Lunar Codex" vol anar més enllà i crear l'exhibició d'art més gran i permanent a la Lluna. Consistirà en un arxiu artístic amb la feina de 30.000 artistes de prop de 150 països d'arreu del món, que contindrà llibres, històries, poesia, música i pel·lícules.

L'art es gravarà amb làser en una microfitxa de níquel o es digitalitzarà en targetes de memòria, que s'inclourà en una càpsula del temps i es preveu que s'acabi llançant a la Lluna en quatre missions de la NASA.

De fet, una de les càpsules ja va orbitar la lluna a la missió Orion de la NASA l'any passat. Ara, la resta es preveu que arribin i s'instal·lin a la lluna a partir d'aquesta tardor, a través del programa Commercial Lunar Payload Services de la NASA, que atorga contractes a empreses d'enginyeria aeroespacial perquè, després que aquestes creïn mòduls d'aterratge per a l'equip de la NASA, poden vendre qualsevol espai addicional a bord.

Els preus per fer-ho són variats. En el cas d'Astrobotic, per exemple, permet transportar a bord dels seus aterradors lunars una càpsula lunar de 0,5 polzades per uns 3.270 dòlars.

Es preveu que les càpsules arribin i s'instal·lin a la lluna aquesta tardor. (Pexels)

Al darrere del projecte hi ha el científic canadenc Samuel Peralta, que el veu com un missatge cap al futur, perquè els futurs viatgers que trobin aquestes càpsules descobreixin l'art que es feia anys enrere, és a dir, en l'època actual.

"Durant aquest temps de guerra, pandèmia i agitació econòmica, la gent encara va trobar temps de crear bellesa".

No ha transcendit el cost exacte que té el projecte, que de moment finança principalment el mateix Peralta. Sí que ha dit que es tracta d'una fracció del preu de comprar un bitllet "turístic" en un coet comercial, que pot costar al voltant de 450.000 dòlars amb la companyia Virgin Galactic.

Qui ho vulgui pot seguir els avenços del projecte a la web lunarcodex.com

El record del NASA's Golden Record

El projecte que proposa Samuel Peralta, tot i resultar innovador i més modern, en recorda un d'anterior, el NASA Golden Record. Va consistir en una càpsula del temps que contenia imatges d'àudio i visuals en un disc metàl·lic i va ser llançada a l'espai amb les sondes Voyager el 1977.

ARXIVAT A:
La LlunaNASA
Anar al contingut