Què és el Tresor Quimbaya, la joia d'orfebreria prehispànica que Colòmbia reclama a Espanya
El govern colombià sol·licita formalment la devolució de la valuosa col·lecció, mesos després que el Ministeri de Cultura anunciés una revisió dels museus per superar el "marc colonial"
En ple debat sobre la descolonització dels museus, el govern de Colòmbia ha sol·licitat per escrit a Espanya la devolució del Tresor Quimbaya, una col·lecció d'orfebreria prehispànica que actualment està exposat al Museu d'Amèrica de Madrid. És la primera vegada que el país sud-americà demana formalment el retorn de les peces, tot i que ja fa anys que ho reclamen.
Els ministres de Cultura i d'Exteriors colombians, Juan David Correa i Luis Gilberto Murillo, van demanar dimecres la devolució de les peces en una carta adreçada als seus homòlegs espanyols, Ernest Urtasun i José Manuel Albares.
En la missiva argumenten que el retorn de les peces reivindicaria la sobirania cultural del país i aniria en línia amb la política de "descolonització dels museus" anunciada pel Ministeri de Cultura espanyol a principis d'aquest any.
Què és el Tresor Quimbaya?
El Tresor Quimbaya està format per 122 peces d'orfebreria (or i aliatges d'or i coure) que daten entre els segles IV i VII. Buscadors locals d'art precolombí van trobar la col·lecció l'any 1890, a Filandia, un municipi situat als Andes colombians.
Les peces corresponen, segons els arqueòlegs, al període quimbaya clàssic, i provenen de cultures molt anteriors a les que van trobar els espanyols a la regió al segle XVI.
La troballa va ser qualificada en el seu moment com a "majestuosa" i els titulars dels diaris de l'època ho van valorar com un descobriment de "valor incalculable".
Com va arribar a Espanya?
Les peces van arribar a Espanya l'any 1893 com un regal del president colombià, Carlos Holguín, a la reina regent d'Espanya, Maria Cristina. En la carta d'oferiment de la col·lecció, Holguín justifica la donació com un regal per la intermediació d'Espanya en un conflicte amb la veïna Veneçuela.
En el mateix escrit, el president colombià descrivia la col·lecció com "la més completa i valuosa, tota d'or finíssim, de la indústria dels aborígens de Colòmbia".
Ara, 132 anys després, Colòmbia reclama a Espanya el Tresor Quimbaya, després que el tribunal constitucional del país conclogués que el regal es va realitzar de forma il·legal.
"No hi ha dubtes sobre la titularitat" de la col·lecció
Al gener, el govern espanyol va defensar la propietat del Tresor Quimbaya: "No hi ha dubtes sobre la seva titularitat ni sobre la legalitat de la seva obtenció", afirmava l'executiu en resposta a una pregunta d'un grup de parlamentaris populars.
No obstant, el govern admetia que "hi ha un debat sobre obres d'art del període colonial que es troben fora dels països d'origen" i afegia que "el Ministeri de Cultura seguirà molt de prop" aquesta qüestió.
A l'octubre, Sumar ja havia preguntat a l'aleshores govern en funcions si "havia valorat iniciar els tràmits necessaris" per restituir les peces.
Descolonització dels museus estatals
La sol·licitud formal del govern de Colòmbia arriba mesos després que el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, anunciés una revisió dels museus estatals per superar el "marc colonial". "Es tracta d'establir espais de diàleg i intercanvi que ens permetin superar aquest marc colonial", va explicar Urtasun quan va fer l'anunci a mitjans de gener.
Urtasun assegurava aleshores que hi ha compromisos internacionals assumits per Espanya que "es tradueixen en un procés de revisió" de les col·leccions de museus estatals. Una acció que ha de suposar incorporar les visions dels pobles indígenes a les exposicions dels museus.