Què és Gotham City Research, el fons d'inversió que ha enfonsat Grifols a la borsa
- TEMA:
- Borsa
Aquest dimarts va ser un dia negre per a la farmacèutica Grifols, una de les principals empreses catalanes. La multinacional es va desplomar un 26% a la borsa després de l'acusació del fons d'inversió Gotham City Research de falsejar els resultats per amagar deutes.
Grífols nega les acusacions i assegura que passa auditories periòdiques i rigoroses.
Però, què és Gotham City Research? Qui hi ha al darrere d'aquest fons d'inversió?
Fundada fa 12 anys pel matemàtic d'origen asiàtic Daniel Yu, analista a Wall Street, Gotham City Research sol rastrejar el mercat buscant irregularitats en empreses cotitzades.
Si en troba, hi aposta en contra. No pas per casualitat s'anomena Gotham City, la ciutat del superheroi Batman.
Però darrere d'aquest paper de "justicier" financer hi ha una realitat força menys altruista: com més baixa el preu a la borsa de les empreses que assenyala, més beneficis en treu el fons d'inversió.
Gotham City Research no se n'amaga. El fons reconeix que té interessos a les companyies que analitzen i, quan les accions cauen per uns informes demolidors, s'embutxaquen molts diners.
L'estratègia de Gotham City Research
Abans d'emetre l'informe sobre una determinada companyia, Gotham City Research s'ha preparat el terreny a través d'un sofisticat sistema de derivats financers, el que es coneix com a "estratègia baixista".
En el cas de Grífols, prenent accions equivalents al 0,57% del capital de l'empresa, segons ha confirmat la Comissió Nacional del Mercat de Valors.
Aquests títols els manlleva del mercat --una pràctica habitual-- i els ven just abans de publicar l'informe. Un cop publicat, els torna a comprar... a un preu més baix, perquè ja hi ha hagut la caiguda a la borsa.
L'empresa obté el benefici amb la diferència entre el preu de venda i el preu de compra. Aquesta operativa és totalment legal, però suscita molts dubtes ètics.
Fa deu anys, Gotham City Research va fer servir aquest mateix mètode amb el proveïdor espanyol de wi-fi Gowex. Aleshores, l'empresa va fer fallida i el president de Gowex, Jenaro García, va acabar reconeixent que havia falsejat els números. En altres ocasions s'ha repetit el mateix procediment.
Gotham City Research també ha tingut algun fracàs, com el d'aquest estiu amb una empresa francesa d'etiquetatge electrònic. Malgrat l'informe del fons d'inversió, la companyia va aconseguir remuntar la cotització i encara continua funcionant.
Després de l'informe d'aquest dimarts de Gotham City Research, Grífols haurà de convèncer l'opinió pública i, especialment, el mercat que les acusacions són falses.
- ARXIVAT A:
- Borsa