Què és i què permet l'estat d'alarma?

L'estat d'alarma està recollit a l'article 116 de la Constitució Espanyola per a situacions extraordinàries, com desastres naturals o crisis sanitàries

Actualitzat

El govern espanyol ha decidit decretar l'estat d'alarma, després de valorar que el nombre de contagiats podria arribar als 10.000 la setmana que ve. Qualifiquen la situació d'"emergència social i econòmica". I davant d'aquest panorama, creuen que han de poder actuar amb més contundència.

L'estat d'alarma està recollit a l'article 116 de la Constitució Espanyola i es desenvolupa en la Llei Orgànica 4/1981 d'Estat d'Alarma, Excepció i Setge per a situacions extraordinàries que fan impossible la normalitat, com desastres naturals o crisis sanitàries.

El declara el govern espanyol a través d'un decret i ho ha de notificar al Congrés. Ho explica Joan Queralt, catedràtic de Dret Penal de la UB:

"Hi ha tres supòsits de defensa de l'Estat en moments crítics: alarma, excepció i setge. Excepció i setge suposen, entre d'altres coses, la suspensió de drets fonamentals. En el d'alarma, no."

El termini màxim d'aplicació és de quinze dies i, si es vol allargar, s'ha de demanar autorització - i no només fer-ho saber - a la cambra baixa, que en aquest cas ho ha de debatre i votar. I què suposa?

"L'Estat agafa sota el seu poder, centralitza, totes les competències de tots els organismes públics de l'Estat, civils i militars, públics i privats."

I això es pot traduir en exemples concrets com aquests:

"Alguns centres privats poden veure com, malgrat que la propietat no se'ls treu, els diran: miri la meitat de les UCIS d'aquest hospital me les ha de deixar i dues plantes senceres també. Miri, aquest hotel, la planta 1-2-3-4 me les quedo jo temporalment."

"El govern podrà regular o establir els preus màxims dels medicaments i els productes sanitaris per evitar l'acaparament, l'especulació i la restricció a voluntat dels productors."

Entre les mesures, que es faran públiques aquest dissabte, l'Estat també pot limitar la circulació de persones i vehicles en hores i llocs determinats.

 

Mesures i durada "indispensables"

El termini màxim de l'estat d'alarma és de 15 dies. En cas de prorrogar-se, haurà d'autoritzar-ho el Congrés dels Diputats.

Tant les mesures com la durada han de ser "estrictament indispensables" per assegurar el restabliment de la normalitat i la seva aplicació s'ha de fer de forma proporcionada a les circumstàncies.

A més, no interromp el normal funcionament dels poders constitucionals de l'Estat.

La llei preveu la declaració d'estat d'alarma en quatre tipus de situacions que suposin alteracions greus de la normalitat com "crisis sanitàries,  epidèmies i situacions de contaminació greus".

Altres situacions en què es pot aplicar és en catràstrofes, calamitats o desgràcies com terratrèmols, inundacions, incendis o accidents de gran magnitud; la paralització de serveis públics essencials per a la comunitat o situacions de desproveïment de productes de primera necessitat."

L'estat d'alarma no és la primera vegada que s'aplica. L'any 2010, el govern de Rodríguez Zapatero el va decretar per la vaga de controladors aeris.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut