Què és la Comissió de Venècia, que critica la reforma del Constitucional?
En un edifici d'Estrasburg hi ha la seu de la Comissió de Venècia. És l'òrgan assessor del Consell d'Europa sobre qüestions constitucionals i en formen part tots els estats membres del Consell.
Els seus experts elaboren informes i recomanacions sobre processos electorals i referèndums perquè s'adaptin als estàndards jurídics europeus.
La seva posició sobre els referèndums
Pierre Garrone és el cap de la Divisió d'Eleccions i Referèndums de la Comissió. L'any 2007, la Comissió va elaborar un codi de bones pràctiques sobre referèndums que, a Catalunya, s'utilitza sovint com a referència. Aquest codi diu, per exemple, que en un referèndum no cal un quòrum mínim de participació ni tampoc un quòrum mínim d'aprovació. Això val per a tot tipus de referèndums?
"Si parlem de referèndums d'autodeterminació no adoptem normes generals perquè és un tema molt peculiar i hem de ser específics en cada cas."
Quan es tracta de processos d'autodeterminació, la Comissió actua amb peus de plom. Sense entrar en el cas català, perquè ens insisteixen que no parlen de processos hipotètics, preguntem si els experts veurien correcte l'aprovació d'una llei per fer un referèndum d'autodeterminació i al cap de pocs dies convocar la consulta.
"La llei no hauria de ser adoptada simplement per a un propòsit i això encara és més seriós quan parlem de sistemes electorals. Però el que és important és que hi ha consens sobre aquest procés especialment quan es tracta de qüestions fonamentals com l'autodeterminació".
La Comissió de Venècia és un organ tècnic i no fa valoracions polítiques. Del cas concret català, de moment, no en vol parlar.