Què és l'aporofòbia, la fòbia al pobre, un agreujant en els casos de delicte d'odi
L'autora d'aquest concepte ha participat en la primera conferència internacional per analitzar-ne les causes i prevenir-ne les conseqüències
"Hi ha moltes persones que ens expliquen que estan dormint al carrer i de sobte algú ve i les insulta, els escup, o els pren o els crema les seves coses."
Això ho explica Bea Fernández, de l'equip jurídic d'Arrels Fundació, i que assegura que la meitat de les persones que viuen al carrer s'han trobat amb situacions similars.
És l'expressió més clara de menyspreu o odi a la gent pobra, i se centra en la més visible, la que viu al carrer, a la vista de tothom.
Aporofòbia, concepte inventat per una catedràtica d'Ètica
Aquest menyspreu té un nom: aporofòbia, o fòbia al pobre, un terme inventat fa més de 20 anys per Adela Cortina, catedràtica emèrita d'Ètica de la Universitat de València:
"Em va semblar important pensar un terme que recollís aquesta aversió o rebuig. Per què existeix aquest rebuig als pobres? Doncs perquè ens sembla que ens molesten, és una tendència, una predisposició."
És un terme que permet precisar casos que abans es qualificaven de xenofòbia o de racisme, però que en el fons eren d'odi a les persones per la seva pobresa, i no tant per la seva procedència.
Des del 2017 "aporofòbia" és un terme amb categoria oficial i aquesta setmana s'ha fet a Barcelona la Primera Conferència Internacional sobre l'Aporofòbia per estudiar-lo i debatre'l.
Precisament aquest dimarts hi ha hagut a Lleida una agressió a un indigent que ha acabat ingressat a l'UCI i que possiblement ha estat un cas d'aporofòbia.
És un agreujant en els delictes d'odi
Cortina, que ha participat en la conferència, considera que una societat que sigui aporòfoba no pot funcionar democràticament de debò, perquè aquesta tendència és "un atemptat contra la democràcia".
En tot cas, l'autora del concepte destaca la seva dimensió jurídica, que ja es reconeix com a agreujant dels delictes d'odi i que, com recorda Fernández, comporta penes de presó més altes:
"Quan una persona n'agredeix una altra pel fet de viure al carrer, aquesta agressió es castiga de forma més forta."
Podeu veure aquest reportatge sobre aquesta problemàtica que afecta la dignitat de les persones més vulnerables:
- ARXIVAT A:
- Pobresa