Què es pot fer i què no amb les noves restriccions contra la Covid a tot Catalunya

Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Del sector de la restauració i el de l'estètica, als comerços, universitats i competicions esportives, les noves mesures aprovades a Catalunya per frenar la propagació de la Covid-19 abarquen diversos àmbits. Repassem les limitacions que el comitè del Pla d'Emergències de Protecció Civil (Procicat) va aprovar dimecres i que entren en vigor aquest divendres i per un mínim de 15 dies.

La Generalitat ha fet saber que les restriccions han entrat en vigor un cop publicades al Diari Oficial (DOGC), aquesta mitjanit passada, encara que deixa en suspens tres aspectes fins que el TJSC es pronunciï: reunions de màxim 6 persones, classes virtuals a les universitats i aforament limitat als actes de culte.

 

Es pot anar als bars i restaurants?

No, queden tancats, fins i tot les terrasses. Només es pot recollir menjar i begudes per emportar-se, previ encàrrec.


Poden obrir, els menjadors dels hotels?

Els hotels poden obrir els menjadors per als clients, però només amb la meitat de l'aforament. La mesura busca que no hi hagi contactes d'oci fora de la bombolla familiar. I per això també es tanquen els locals d'oci nocturn. Tanquen els casinos i els bingos i se suspenen les festes majors.
 

Els pícnics, prohibits

En les reunions que concentrin fins a 6 persones en espais públics no es permet el consum ni d'aliments ni de begudes.


Quines botigues estaran obertes?

Totes les botigues poden obrir, però amb l'aforament limitat al 30%. Les grans superfícies hauran de controlar l'entrada de clients. Es permet la recollida de la compra als locals i també el repartiment a domicili.

Se suspenen les fires comercials.
 

La propietària d'un centre d'estètica de Sabadell prepara una cabina (ACN/Norma Vidal)

 

Es pot anar a la perruqueria?

Les perruqueries podran obrir, però els centres d'estètica i de massatges, tenen prohibit obrir. De fet, amb l'única excepció de la perruqueria, queden prohibits els serveis que impliquin contacte físic amb els clients, excepte que siguin essencials, sanitaris o sociosanitaris.


Es pot anar al cine, teatre o sales de concerts?

Sí, però l'aforament es redueix a la meitat, tant en recintes tancats com a l'aire lliure. L'horari de tancament s'estableix a les onze de la nit. Cal preassignar els seients i que hi hagi un registre d'assistents.

Les biblioteques, arxius, museus i monuments, continuaran com fins ara, amb les limitacions establertes en els plans sectorials aprovats pel Procicat.

 

Les competicions esportives no professionals queden suspeses 15 dies (EFE/Alejandro Garcia)

 


Es poden fer activitats esportives i anar al gimnàs?

Se suspenen les competicions no professionals o oficials els pròxims 15 dies, per evitar els desplaçaments.

En canvi, es mantenen els entrenaments i es pot anar al gimnàs, però amb aforament del 50% i amb cita prèvia.

Es prohibeix l'ús d'aquells equipaments esportius que no estiguin supervisats.


Es pot portar els infants al parc?

Es pot fer ús dels parcs i les àrees de joc infantil fins a les vuit del vespre. En canvi, han d'estar tancats els parcs d'atraccions, les fires i els establiments lúdics infantils, com els xiquiparcs.

 

Quin aforament tenen enterraments i casaments?

Els actes religiosos i les cerimònies civils -inclosos casaments i cerimònies fúnebres- han de limitar l'assistència al 50% de l'aforament.


Quines limitacions hi ha en escoles i universitats?

A les escoles, es manté el mateix protocol que fins ara, tant per a les activitats docents com per a les extraescolars i transport escolar.

El canvi és a les universitats, on les classes virtuals han substituït les presencials teòriques.

Les reunions poden ser de 6 persones com a màxim (EFE/Marta Perez)

 

Es pot anar a veure la família o amics?

La Generalitat demana reduir al màxim possible la interacció social i els desplaçaments fora del domicili. Bàsicament, que es limitin al grup de convivència o al que anomena "bombolla ampliada", és a dir, el grup acotat i estable de persones amb qui es té relació per motius familiars, laborals, escolar i de lleure.

Continua en vigor la prohibició de les reunions de més de 6 persones, excepte que siguin convivents, tant a l'espai públic com al privat. I en aquestes reunions en espais públics no es pot consumir ni aliments ni begudes.

S‘han de mantenir i extremar les mesures de protecció: mascareta, distància i rentat de mans.

 

Teletreballar sempre que sigui possible

El Procicat demana que tothom que pugui teletreballi i es facin les reunions per via telemàtica. Si no és possible treballar des de casa, cal que s'esglaonin les entrades i sortides o es doni flexibilitat horària.

L'ús de la mascareta es manté com fins ara. És obligatòria en espais oberts al públic o d'ús públic i en els desplaçaments a l'interior de la feina. En llocs tancats al públic, no és obligatòria un cop la persona sigui al seu lloc de treball i faci tasques que no comporten mobilitat.

 

Fumar al carrer, només amb distància

El Procicat recorda que no es permet fumar al carrer o l'aire lliure si no es pot garantir una distància de 2 metres, i que està prohibit el consum compartit d'alcohol a la via pública i altres espais oberts.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut