Estem enmig del primer episodi de calor de l'estiu (iStock)

Què és una nit tòrrida? Diversos municipis han viscut la primera de l'estiu

Els últims anys, cada cop hi ha més nits en què les temperatures no baixen dels 25 graus
Actualitzat
TEMA:
El temps

S'ha acabat la --relativa-- treva de calor quan el sol es pon: aquesta nit passada, els termòmetres no han baixat dels 25 graus a les estacions de Barcelona-Raval (25,4ºC), Vinebre (25,4ºC) i Badalona (25,2 ºC), ni tampoc a Cabassers, Balaguer, Alcanar i les Borges Blanques. Tot i que l'11 de juliol no es va baixar dels 25 als Alfacs, l'episodi de calor que estem vivint ha fet que entrem de ple en les nits de mal dormir en diversos indrets. 

A gairebé la resta del país ha estat una nit tropical, en què no s'ha baixat dels 20 graus. Pràcticament, només el Pirineu ha estat per sota dels 20. 

La primera nit tòrrida d'aquest estiu arriba a mitjans de juliol, quan l'any passat, que va ser especialment calorós, per aquestes dates ja en dúiem sis.

I és que a causa de la crisi climàtica cada vegada hi ha més nits càlides. Però com de càlides? En funció de la temperatura es classifiquen en tres categories: nits tropicals, nits tòrrides i nits roents.


La classificació de les nits caloroses

Es considera "nit tropical" quan la temperatura es manté per sobre dels 20 °C durant la nit. Ja fa anys que, durant la temporada de calor, les nits tropicals són freqüents: enguany ja en portem més de 32, mentre que el 16 de juliol del 2023 en dúiem deu més, 43.  

Una "nit tòrrida", en canvi, suposa que, com a mínim, estem a 25 graus.

I per últim, les "nits roents", les que dificulten més el son: quan els termòmetres marquen temperatures iguals o superiors als 30 °C. Se n'han produït de manera molt puntual.

L'última que es va viure a Catalunya va ser el 2019, quan l'Observatori Fabra de Barcelona va marcar 31,2 graus la nit del 28 d'agost.

Classificació de les nits caloroses (3Cat)

Les nits tòrrides, a l'alça

En canvi, la normalització de les nits tòrrides és un fenomen relativament nou. Es van començar a produir de manera puntual a llocs de costa, especialment de la meitat sud del país, cap a finals de la dècada del 1990.

Els últims vint anys, han estat cada cop més habituals, sobretot a les ciutats, on l'estructura urbana agreuja encara més els efectes de la crisi climàtica. 

En aquests entorns es genera l'efecte illa de calor pels vehicles, l'asfalt, la densitat d'edificis i els carrers estrets.

Així ho reflecteixen les dades de l'estació meteorològica del Raval del Meteocat:


Així, com es pot veure al gràfic, en aquesta estació meteorològica, des del 2015, el nombre de nits tòrrides han anat a l'alça, amb l'excepció de l'estiu del 2021. L'any passat, hi va haver 30 nits en què la mínima no va baixar dels 25 graus.

Les xifres registrades són molt superiors al quinquenni 2009-2015, on com a màxim s'arribava a les 10 nits tòrrides.

Els avisos per calor nocturna, ara a tot el territori

Fruit d'aquest augment de nits caloroses, l'estiu passat, a més dels avisos habituals per calor i fred, el Servei Meteorològic de Catalunya va posar en marxa els avisos per calor nocturna

S'activen quan s'han de produir temperatures poc habituals que poden ser perilloses per a les persones que no hi estan acostumades.

La mesura es va estrenar a les comarques del litoral i el prelitoral, on es van emetre 27 avisos per nits tropicals entre juny i agost del 2023. 

Aquesta temporada, el servei s'amplia a tot el país i qualsevol municipi podrà rebre un avís per calor nocturna.

Per calcular aquest llindar, es mira la temperatura mínima que hi ha hagut a la nit durant els mesos de juny, juliol i agost dels últims 10 anys. Després, s'estableix el llindar en el 2% de les temperatures més elevades.

L'avís es dona quan es preveu que la temperatura mínima superi aquest llindar. Aquí pots consultar quin és aquest llindar en cada municipi:

 

 

Pots cercar també en aquesta taula la temperatura a què s'activarà l'avís per calor nocturna al teu municipi:
 


La relació entre la temperatura i la mortalitat

El motiu de la creació dels avisos per calor nocturna és que s'ha observat una relació directa entre la temperatura i la mortalitat. Segons estudis recents, les nits molt càlides poden augmentar la mortalitat prematura fins a un 16%.

Per això, quan salta l'alerta, el Departament de Salut i Protecció Civil activen els serveis preventius per la calor nocturna intensa.

L'objectiu és clar: intentar prevenir els efectes de les nits tropicals i tòrrides que, any rere any, es van convertint en la normalitat.

 

ARXIVAT A:
El temps
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut