Què fa un llibre com tu en un lloc com aquest?

Avançant-se a la celebració del Dia del Llibre fins a 31 museus i centres culturals han realitzat conjuntament un alliberament massiu de llibres per 17 ciutats de tot l'Estat. En total s'han alliberat fins a 2.500 llibres per carrers i llocs públics per tal que les persones que els trobin i estiguin interessades a llegir-los els agafin i se'ls enduguin cap a casa. La iniciativa, coneguda com a "bookcrossing", no és nova, però aquest any a Barcelona el CCCB l'ha enriquit amb l'ús d'un Twitter que anava donant pistes d'on havien estat alliberats els diversos exemplars i amb un navegador on es podia observar el mapa de la ciutat amb la localització i els títols dels llibres. Una experiència més de com les noves tecnologies poden contribuir a difondre activitats culturals i a fomentar la interactivitat amb els seus usuaris.
Actualitzat
Us heu trobat un llibre abandonat al Parc de la Ciutadella? A la parada de metro de la L2 de Sagrada Família? Al Parc Güell? A la rambla del Raval? No? Algú se us deu haver avançat! O potser sí i us heu endut un ensurt o sense saber què passava us hauria anat bé un rètol explicatiu: Compte, corren llibres per la ciutat! No estan perduts, són lliures!

Des del passat 15 d'abril prop d'un centenar de llibres han estat alliberats als llocs més insòlits de la capital catalana. A Barcelona, museus i centres culturals de la ciutat com el CCCB, la Fundació Antoni Tàpies, la Fundació Miró, Disseny Hub Barcelona (DHUB) o el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), han participat conjuntament en aquesta iniciativa que aplega fins a 31 entitats d'arreu de l'Estat. En total, s'han alliberat fins a 2.500 llibres en 17 ciutats de tot l'Estat en el marc de les celebracions del Dia del Llibre del pròxim 23 d'abril. La iniciativa s'ha dut a terme pocs dies després que 13 biblioteques de Barcelona alliberessin simultàniament un exemplar del mateix títol cada dia fins a arribar a deu.

El propòsit d'aquest acte és fomentar la lectura fent saltar els llibres de les prestatgeries al carrer perquè trobin nous lectors amb l'única condició per als qui se'ls enduen que quan els acabin de llegir, els tornin a passar o n'alliberin d'altres! És la filosofia del "bookcrossing", que va néixer el 2001 a partir d'una idea del nord-americà Ron Hornbaker i que actualment compta amb més de 750.000 membres a tot el món que han alliberat fins a 8 milions de llibres a 132 països. Es basa en la regla de les tres "R": Read (Llegeix), Register (Registra) i Release (Allibera).

Per als caçadors de llibres, en aquest ocasió els museus i centres culturals han triat temàtiques diverses, relacionades amb les arts i la cultura. En el cas del CCCB, per exemple, s'han escollit temes que habitualment es tracten al centre i s'han alliberat catàlegs d'exposicions, assajos, poesia, alguna novel·la i llibres de temàtica social.

Per terra, web i Twitter

El CCCB ha participat en la campanya afegint-hi, a més, un navegador interactiu i un compte del Twitter on han donat pistes d'on es podien trobar els llibres. Amb unes 500 piulades i el hashtag #bookcrossing, l'etiqueta identificativa de l'activitat, "la iniciativa ha aixecat una bona quantitat de mencions i retweets", tal com han explicat des del CCCB al 3cat24.

No obstant això, en aquest cas els museus i centres de cultura han optat per fer un tipus de "bookcrossing" conegut com "a la jungla", és a dir, enmig de la ciutat i en llocs públics. Per tant, en no ser un "bookcrossing" "controlat", el que es fa sota la supervisió d'algú i en un mateix lloc, no s'ha demanat a aquells que es trobessin els llibres que en donessin notícies i ara és difícil fer-ne el seguiment.

On deuen ser a hores d'ara els llibres alliberats que –mai millor dit- han desaparegut del mapa? Si ens guiem per experiències prèvies, s'ha comprovat que el 80% dels llibres "bookcrossing" desapareixen sense deixar rastre i mai més se'n sap res. Però en l'altre 20% dels casos se'ls pot seguir la pista a través de la seva etiqueta. És així com s'ha pogut saber que han arribat a recórrer grans distàncies passant sempre d'una mà a una altra.



El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut