Exterior del CEIP García Lorca de Santa Margarida de Montbui (EFE/Susanna Sáez)
Exterior del CEIP García Lorca de Santa Margarida de Montbui ((EFE/Susanna Sáez)

Què fem amb els nens i les nenes sense escola? Consells per contenir el coronavirus

Deixar els nens amb els avis no és una bona opció perquè són un col·lectiu de risc

RedaccióActualitzat

Primer dia sense escola per a 1.600.000 alumnes d'escoles bressol, escoles, instituts, centres de formació professional i universitats a Catalunya. El govern ha decidit tancar tots els centres educatius a partir d'aquest divendres per prevenir la propagació del coronavirus. Una mesura que, en principi, durarà catorze dies.


Allunyar els nens de la població de risc

Davant l'emergència sanitària del coronavirus, el recurs habitual de deixar els nens amb els avis mentre els pares són a la feina és ara gairebé la pitjor de les solucions, perquè les persones grans són el col·lectiu més vulnerable a tenir infeccions respiratòries.

En aquest sentit, la Conselleria de Salut de la Generalitat ha fet un document amb recomanacions als pares de com gestionar aquests dies sense escola.

És important evitar el contacte de menors amb grups de població de risc, com ara persones més grans de 65 anys, o persones que tenen patologies cròniques, malalties cardiovasculars o respiratòries o amb immunosupressió.

Per sortir de casa, recomanen que es passegi per espais oberts, mantenint un mínim d'un metre de distància entre persones i explicar als nens que cal que es rentin les mans freqüentment de forma correcta.

Apel·la al sentit comú de la gent i recorda que si les autoritats han pres la decisió de tancar escoles, també cal evitar "les reunions alternatives".

No és recomanable que els menors vagin a espais on poden haver-hi altres usuaris, com ara:
- Parcs de boles
- Cinemes
- Restaurants
- Zones recreatives

També es desaconsella que els nens i nenes vagin a parcs, especialment a les zones amb gronxadors i tobogans, perquè són focus de transmissió, o que es reuneixin a cases d'amics amb altres estudiants.
 

 


"No són vacances escolars"

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, assegura que és una mesura "obligada per un període d'urgència" i subratlla que no es tracta d'un període de vacances escolars:

"No és un període de vacances escolars. És un període d'activitat no lectiva, obligat per un període d'urgència."

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha assegurat que l'ordre de tancament d'escoles és per dues setmanes, però que es podria allargar més temps en funció de l'evolució de la pandèmia del coronavirus:

"En l'actual situació no ens ho plantegem. Estem en un estadi que nosaltres tenim el departament que va prenent decisions permanentment. Si hem de prendre una decisió perquè la situació varia, la prendrem. Catorze dies no ens faran perdre el curs."


Bargalló ha assegurat que el tancament d'aules de 15 dies que avui comença no preveu d'entrada endarrerir el final de curs, ni fer les activitats online generalitzades perquè la bretxa digital castiga les famílies més desafavorides. Alguns estudiants no disposen d'ordinador a casa o connexió de dades per poder seguir el curs per via digital.


"Els estudiants no poden agrupar-se"

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha demanat a nens i estudiants que no es concentrin perquè el tancament dels centres educatius sigui més eficaç. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Trilla ha remarcat que aquesta mesura s'ha pres per reduir desplaçaments i evitar concentracions:

"S'ha d'estar sol, aïllat, els estudiants no poden agrupar-se. No poden, com que no hi ha classe, anar tots al bar i asseure's tots junts. Això no té sentit. El que has de fer és quedar-te a casa, separat dels altres. Aquesta és la idea.  Allunyem les persones i reduïm el risc de contagi."

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Educació
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut