
Què cal fer en cas d'agressió sexual?
La infermera i membre de la Comissió de Violència i Salut de l'Hospital Clínic, Teresa Echeverria Vallejo, ens en dona les claus
Saber què cal fer davant d'una agressió sexual és molt difícil, perquè ens pot costar reaccionar o actuar. Per això és important saber unes pautes bàsiques que poden ajudar en cas de patir-ne una.
Teresa Echeverria Vallejo és infermera i membre de la Comissió de Violència i Salut de l'Hospital Clínic de Barcelona, on hi ha la unitat de referència de l'àrea de Barcelona en aquests casos. Atenen de mitjana més de dues agressions sexuals al dia, i ens explica com podem demanar ajuda si hem patit una violació.
No és culpa teva

El sentiment de culpa per part de les persones agredides és normal i freqüent, perquè s'intenta comprendre quina és la situació que ha passat. Ara bé, del que es tracta és de desmuntar la credibilitat d'aquest sentiment, perquè en són les víctimes.
No en tenen cap culpa, sinó que han patit un delicte, i hi ha professionals que les podran ajudar:
"El sentiment de culpa és esperable entre les víctimes, que es pregunten: 'Quins missatges estic enviant jo perquè aquesta persona hagi entès això? Per què aquesta persona no m'ha cregut quan jo li he dit una sèrie de coses, o per què m'ha tractat d'aquesta manera?", explica Echeverria Vallejo, però alerta que s'ha de tractar.
"Això, que inicialment és un desconcert, si no es tracta d'una manera correcta, entenent d'on ve i per què ve, té tendència a convertir-se en un sentiment de culpa per tenir una justificació."
Buscar una persona de confiança
La infermera recomana buscar una companyia segura i anar a un lloc segur: "Quan són conscients que han estat agredides, el primer que han de fer és localitzar una persona que els doni seguretat i confiança i anar a un lloc segur, que podria ser casa seva o l'hospital".
L'hospital seria el més recomanable, però el primer que ha de fer la persona és trobar algú que l'acompanyi.
Evitar dutxar-se

En la mesura que es pugui, les expertes recomanen que la víctima intenti no dutxar-se ni canviar-se de roba. Ni tan sols rentar-se les dents, per poder recuperar més proves.
"El millor que pots fer per tenir proves o elements per detectar qui ha estat l'agressor és que no et canviïs de roba, que no et rentis, que no vagis al lavabo."
Ara bé, si t'has canviat, no et preocupis: "Sempre pots portar aquesta roba en una capsa. Si has fet pipí o t'has dutxat, vine a l'hospital i ja recuperarem el que en quedi. Sempre hi queda un romanent. Tenim mecanismes per recuperar-ho, no t'has de preocupar per això."
Què has de fer si ets major d'edat?

Si la víctima té 16 anys o més, s'ha de dirigir al servei d'urgències de l'Hospital Clínic, que és la unitat referència per a aquests casos. Si no és a l'àrea de Barcelona, es pot dirigir al seu hospital de referència.
Al Clínic fa trenta anys que treballen en la violència sexual, amb un equip interdisciplinari --metges, psicòlegs, treballadors socials: "Què es trobaran? Us espai específic d'atenció a la violència sexual".
"Hi ha una recepció d'un personal que entén el que li passa, que entén perfectament el problema, que ràpidament i sense demanar gaires explicacions la derivarà a un espai propi íntim, més amable, i on un equip ja determinat es posa en acció per atendre-la en totes les necessitats que tenen."
Des de l'hospital es farà un comunicat a Fiscalia. Si després no es posa denúncia, no s'activarà. Però servirà per si la denúncia es vol posar amb posterioritat, ja que la dona té fins a 5 anys per fer una denúncia oficial. L'informe assistencial que li faran a l'hospital també serviria en cas que ho volgués denunciar més endavant.
Què cal fer en casos de menors d'edat?

En el cas de ser menor de 16 anys, ha d'anar acompanyada d'un adult al Vall d'Hebron de Barcelona, a l'Hospital Sant Joan de Déu (per a la zona metropolitana sud) o a Can Ruti (per a la zona metropolitana nord).
"Han d'anar-hi amb tutors o representants legals o algun familiar o alguna persona que sigui major d'edat i que pugui respondre per aquests menors. Però han d'anar acompanyats."
Com es pot denunciar?

La denúncia només es pot fer a comissaria, i s'hi ha de comparèixer amb un suport legal sempre. Si no, a comissaria ofereixen assistència jurídica, i la poden acompanyar en un suport emocional.
Recomanen anar-hi "amb amics, amb gent que et donarà suport davant de qualsevol situació. Perquè només fer la declaració ja és molt dur."
Quan s'ha de fer? Les expertes recomanen que ha de ser "quan s'estigui preparada".
"Tens 5 anys per fer aquesta denúncia. Nosaltres mai pressionarem perquè es faci el mateix dia. Recomanem que la faci de seguida que estigui en condicions de fer-ho. Però si no, que estigui tranquil·la, que hi ha temps de sobres."
- ARXIVAT A:
- Violència masclistaAgressió sexual