Un llamp a Sant Boi del Lluçanès
Un llamp a Sant Boi del Lluçanès (Josep Martines)

Com evitar l'impacte d'un llamp en cas de tempesta

El Servei Meteorològic de Catalunya elabora una guia amb recomanacions

RedaccióActualitzat

El Servei Meteorològic de Catalunya ha elaborat una guia amb recomanacions per disminuir el risc que ens caigui un llamp a sobre. Dels més de 65.000 llampecs que cauen de mitjana a Catalunya cada any, alguns causen la mort de persones per impacte directe o proper.

Per reduir el risc, a banda d'estar informat de la previsió del temps, si se sent tronar o es veu llampegar, cal buscar refugi. Encara que no plogui, el perill existeix.

Des del perfil de Twitter Meteollac, associat a la Xarxa d'Observadors del Servei Meteorològic de Catalunya, il·lustren un cas recent amb el qual s'han trobat.

Mostren fotos d'una excursió a la Llacuna, a l'Anoia, durant la qual van experimentar un fet "curiós i alhora molt perillós": els cabells llargs de dues de les noies s'han carregat d'electricitat estàtica i se'ls han posat de punta.

 

La situació, afirmen, es deu al fet que la càrrega elèctrica en superfície ha augmentat. Un indicador que en tardes així la caiguda d'un llamp pot ser imminent.

En aquests casos, recorden que cal buscar una zona segura on refugiar-se a l'instant i, si convé, minimitzar l'exposició a l'impacte ajupint-se, posant els peus junts i tapant-se les orelles.

 

Els millors refugis

Els refugis més segurs són vehicles tancats, edificis amb les finestres tancades, electrodomèstics desconnectats i llars de foc apagades.

En canvi, els vehicles oberts com una barca o un tractor no són segurs, així com les estructures obertes com una parada de bus, una piscina o una tenda de càmping. La guia remarca també que totes les activitats aquàtiques són perilloses.

Pel que fa al bosc, no és un lloc segur, però és millor que estar a camp obert o sota un arbre aïllat. Es recomana no deixar el refugi fins mitja hora després d'haver sentit l'últim tro.

Cal evitar els espais oberts, com pistes d'atletisme, platges o parcs. També és millor estar lluny d'arbres aïllats, fanals o pals de llum.

Què fer a la muntanya i a camp obert

A la muntanya, es recomana evitar llocs alts com cims i carenes, però també fondalades on hi poden haver avingudes d'aigua. Cal girar cua i buscar refugi a cotes més baixes.

Si malgrat tot arriba la tempesta, hi ha algunes estratègies per evitar atraure els llamps. És important ajuntar els peus i tapar-se les orelles per protegir-se del tro.

Hi ha indicadors que el llamp és imminent, com el ja citat de tenir els cabells de punta o bé sentir un brunzit com el que es percep si es passa per sota d'una línia d'alta tensió.

Un llamp a Olèrdola
Un llamp a Olèrdola (Francisco Lorenzo)

L'impacte d'un llamp implica una descàrrega que ens pot fer mal fins a 40 metres de distància del punt afectat. Cal desfer-se del material metàl·lic com piolets, bastons, motxilles amb carcassa i d'objectes que facin d'efecte punta.
 

Com actuar en cas d'impacte

La persona afectada per un llamp pot ser atesa immediatament. Pot presentar cremades, tenir el sistema nerviós alterat i haver perdut la visió i l'audició. L'efecte més greu d'una exposició al llamp és una aturada cardiorespiratòria.

Ens hem d'ocupar primer dels que han quedat inconscients, perquè segurament els podrem reviure amb tècniques de reanimació. Cal trucar al 112 i demanar ajuda.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut