Què ha arrencat Junts a Sánchez a canvi d'evitar-li la primera derrota de la legislatura
La llista de contraprestacions que el PSOE ha cedit inclouen el traspàs de competències d'Immigració a la Generalitat, que l'Estat es faci càrrec del 50% de descomptes del transport públic i que l'IVA del preu de l'oli passi del 5 al 0%
L'abstenció de Junts ha permès finalment a Pedro Sánchez salvar els primers decrets del seu govern. Malgrat que fins a l'últim moment ha mantingut la intenció de votar-hi en contra, una negociació in extremis ho ha canviat tot.
Què ha arrencat Junts del PSOE com a contrapartida? Els de Puigdemont asseguren haver acordat amb els socialistes no votar els decrets del govern a canvi de suprimir l'article de la llei d'enjudiciament civil que, a parer seu, posava en perill l'amnistia.
Segons el comunicat de Junts, l'acord també inclou la delegació integral de les competències d'Immigració a la Generalitat i la publicació immediata de les balances fiscals.
També que l'oli passi a ser aliment essencial amb un IVA del 0%, en comptes del 5% actual.
Un altre dels punts de l'acord és la reforma de la llei de societats de capital per revertir el reial decret del PP el 2017 amb l'objectiu de "facilitar que les empreses puguin tornar a Catalunya".
També la multiplicació "per cinc" dels diners previstos per a la digitalització de l'administració de Justícia, que passen d'1,2 milions a 6,2 milions.
A més, segons la nota de premsa, l'Estat assumirà "la totalitat del cost sobre els descomptes i les bonificacions del preu del transport públic", que fins ara es repartien en un 30% l'Estat i un 20% les comunitats.
I per últim, segons la formació de Míriam Nogueras, l'acord implica un reconeixement dels "drets històrics de Catalunya en matèria de règim local".
ERC treu pit dels seus acords
La maniobra de Junts també pretén marcar diferències amb Esquerra. Els republicans defensen que la seva estratègia fa menys soroll i obté tants o més resultats.
I citen els 200 milions que calculen que la Generalitat guanyarà amb el traspàs de la gestió de l'ingrés mínim vital i fins a una desena de contrapartides que han incorporat els decrets convalidats aquest dimecres.
Entre aquestes, la universalització de la possibilitat d'acumular lactància per allargar els dies lliures, l'ampliació del subsidi d'atur a menors de 45 anys que no hagin cotitzat prou per accedir a la prestació contributiva o l'increment de fins a un 15% del subsidi per als menors de 52.
A més, s'introdueix la possibilitat de compaginar aquesta prestació amb feines temporals i a temps parcial.
Els republicans també treuen pit que les mesures convalidades amb els decrets inclouen la pròrroga en la suspensió de desnonaments de persones vulnerables, que es mantingui la gratuïtat per als usuaris freqüents de Renfe i la bonificació de bitllets urbans i interurbans, o que es garantirà per primer cop la cotització dels estudiants en pràctiques.
ERC també destaca que els convenis col·lectius autonòmics prevaldran sobre els estatals en cas que siguin més beneficiosos per als treballadors en aspectes com les modalitats de contractació, el règim disciplinari o la mobilitat geogràfica.
I el fet que es prorroga la prohibició d'acomiadaments per causes com l'increment del preu de l'energia o el pretext de la guerra d'Ucraïna.
Altres mesures que subratllen els republicans són la revalorització de totes les prestacions de la Seguretat Social al 3,8%, corresponent a l'increment de l'IPC, i de les pensions mínimes no contributives i l'ingrés mínim vital al 6,9%; i així com el fet que, segons apunten a la nota,
Catalunya podrà invertir i executar en infraestructures ferroviàries per al nostre país tot allò que l'Estat, tot i tenir pressupostat, no executa.