Els casos de covid es tornen a enfilar a Catalunya
Els casos de covid es tornen a enfilar a Catalunya (iStock)

Tinc la covid-19: què he de fer?

Augmenten els casos de covid i els protocols de com cal actuar han variat molt. T'expliquem què cal fer ara com ara si dones positiu de covid

RedaccióActualitzat

En un moment en què els casos de covid tornen a repuntar, bàsicament per les noves subvariants d'òmicron --més contagioses, però no més greus--, responem els dubtes que poden sorgir a les persones a qui els toca la infecció de prop.


Quins són els símptomes més habituals?

Els símptomes dels primers dies solen ser: augment de la temperatura, malestar, calfreds i sensació estranya a la pell. També es poden tenir nàusees i vòmits. Normalment, milloren al cap de 2 o 3 dies.

També, en quadres molt lleus, apareix en forma de constipat simple, amb esternuts i mucositat nasal.

Es pot tenir mal de cap per la mucositat o ser espontani. En qualsevol cas, és també un símptoma típic que no hauria de ser motiu d'alarma si millora amb analgèsics.

En alguns casos, al cap de cinc dies podeu notar que encara teniu cansament o que no heu eliminat del tot la mucositat. D'aquí uns dies us trobareu molt millor. Si no és així, els professionals de l'atenció primària resoldran els vostres dubtes.


Què faig si tinc símptomes?

Si teniu símptomes lleus i penseu que esteu passant la covid-19, també si sou asimptomàtics, el més convenient seria quedar-se a casa fins que desapareguin i fer teletreball sempre que sigui possible.

Cal portar sempre la mascareta.

També cal extremar les precaucions per evitar contagiar altres persones, especialment les vulnerables, amb qui heu d'evitar el contacte durant els deu dies posteriors al moment en què van començar els símptomes. Igualment, cal reduir la interacció social al màxim i evitar assistir a esdeveniments multitudinaris.

En cas que els símptomes us impedeixin treballar, podeu tramitar la baixa telemàticament a través de La Meva Salut o bé escrivint telemàticament al CAP. Caldrà omplir el formulari fent una descripció dels símptomes.


He d'anar al centre d'atenció primària?

Per norma general, no.

Caldria anar al CAP o trucar als serveis mèdics si la febre és molt alta --més de 38,5-- o dura més de tres dies, o si es té dificultat respiratòria.

També si durant el procés de la malaltia els símptomes empitjoren, contacteu amb el vostre professional de la salut o truqueu al 061. En cas d'emergència vital, cal trucar al 112.

Si la febre desapareix, però torna a aparèixer al cap d'uns dies, és recomanable que consulteu el vostre metge o metgessa.

També han d'anar al centre d'atenció primària les persones vulnerables o que hi estiguin en contacte.


Quines persones es consideren vulnerables?

Les persones que compleixen certs criteris han de tenir en compte que tenen més risc de desenvolupar una covid més greu i han de contactar amb el seu centre de Salut.

Això inclou els que tenen 60 anys o més, persones amb immunodepressió o que fan tractament amb immunosupressors, les que tenen una malaltia prèvia greu i les dones embarassades.

També han de dirigir-se al seu CAP les persones que treballen en un centre sanitari, sociosanitari, en centres residencials on viuen persones vulnerables i les que treballen en el transport sanitari urgent i no urgent.


Què es recomana per a infeccions lleus?

Hidratar-se sovint i controlar-se la temperatura. La majoria de casos cursen de forma molt lleu, lleu o moderada, i no necessiten assistència sanitària, sobretot si es tracta de persones vacunades.

El mal de gola o el dolor al pit també són habituals passats dos o tres dies de la infecció. En aquest cas, la dutxa o el bany alleugen la molèstia perquè la humitat hidrata la tràquea i ajuda a sentir-se millor.

En el cas que es tingui mal de cap, millora amb analgèsics com el paracetamol.


He de demanar la baixa laboral?

Des del 6 de juliol, Salut posa en marxa un nou sistema de baixes telemàtiques per a pacients amb simptomatologia compatible amb la covid, independentment de si tenen un test positiu o no.

Aquestes baixes es tramitaran telemàticament i, al cap de cinc dies, es generarà una alta automàtica.

Els testos d'antígens fets a casa ja no són vàlids per obtenir la baixa en cas de donar positiu.

Si teniu dubtes, sempre es pot fer una consulta telemàtica a Salut aquí.

 

ARXIVAT A:
SalutCovid-19Coronavirus Òmicron
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut