Alguns dels artefactes antics retirats aquest divendres (Mossos d'Esquadra)

Què hem de fer si trobem un explosiu nou o antic? Els Mossos en retiren 10 en un sol dia

Si es troba un explosiu, sigui actual o antic, cal trucar al telèfon d'emergències 112, que activaran els equips especialitzats dels Mossos per desactivar-lo i retirar-lo amb seguretat
Redacció

Els Mossos d'Esquadra han recollit una desena d'objectes explosius de la Guerra Civil. Set explosius eren a Montoliu de Lleida, al Segrià; un projectil d'artilleria, a Tàrrega, a l'Urgell; un fragment d'artilleria, a Torrebesses, al Segrià, i una granada de morter d'espiga, a la Seu d'Urgell.

La policia recorda que en cas de trobar un explosiu complet o peces de munició, cal contactar amb el telèfon d'emergències 112 perquè actuïn els equips d'artificiers especialistes en desactivació d'artefactes explosius dels Mossos d'Esquadra.

 

En aquest document dels Tedax es pot veure un mapa interactiu amb els artefactes intervinguts pel cos entre 2012 i 2024. També hi ha imatges d'alguns projectils, granades, i fins i tot bombes utilitzades per la legió Còndor de la Luftwaffe alemanya que s'han localitzat en territori català.

Els artefactes que els Mossos han localitzat i desactivat van des de granades de morter i granades de mà tipus pinya o universals fins a projectils d'artilleria i, fins i tot, bombes d'aviació de diferent mida i pes.

La munició de guerra sense explotar es denomina UXO (Unexploded Ordnance). En aquesta denominació s'inclou tot aquell material explosiu que es va disparar o projectar i que no va arribar a explotar a causa d'un mal funcionament.

Durant la Guerra Civil Espanyola, Catalunya va patir bombardejos aeris i durs atacs amb artilleria. En el conflicte van intervenir diferents països, que van aprofitar els tres anys de guerra com a camp de proves de noves armes que més endavant es van utilitzar a la II Guerra Mundial. Restes de material bèl·lic abandonat van quedar disseminades per tot Catalunya. Per aquesta raó, no és estrany trobar munició i projectils d'aquella època.

Han passat 85 anys des de la fi de la Guerra Civil. Però encara ara apareixen a Catalunya cada any una mitjana de 1.000 d'aquests artefactes que no han explotat. Es calcula que caldran uns 25 anys més per eliminar de tots els artefactes emprats en la Guerra Civil a Catalunya.


Consells en cas de trobar un explosiu

Els Mossos d'Esquadra expliquen què cal fer en cas de trobar, a camp obert o dins d'alguna edificació, material explosiu, bombes o projectils. Recorden que es tracta de material perillós i destructiu. Per aquesta raó no s'han de tocar ni agafar, perquè qualsevol moviment podria fer que s'activessin i provocar una explosió.

Cal allunyar-se'n i trucar al telèfon 112.

Alerten que malgrat que alguns d'aquests explosius procedents de la Guerra Civil estan vells i rovellats i potser trencats, el mecanisme intern pot estar en perfectes condicions i l'explosiu conservar intactes les seves propietats.

Una granada de mà que forma part del material retirat pels Mossos aquest divendres (Mossos d'Esquadra)

Una dotzena de granades a Castellbisbal

Fa tres setmanes, unes obres en un pis de Castellbisbal van deixar al descobert una dotzena de granades de mà de la Guerra Civil, que havien estat amagades des dels anys 40 en un fals sostre de l'habitatge. El propietari les va trobar quan hi feia obres i va alertar els Mossos d'Esquadra per fer-ne la retirada amb seguretat. Es va obrir una investigació sobre l'origen dels explosius, que va determinar que el pis havia estat durant la Guerra Civil un punt de trobada d'anarquistes de la CNT, que serien qui les van amagar en l'estructura. En entrar les tropes franquistes a Castellbisbal i abans de fugir, van amagar els explosius al sostre i allà es van quedar, fins ara.

 

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut