L'autor de l'atac supremacista a Buffalo, detingut (Reuters)

Què hi ha darrere de l'atac supremacista comès per un noi de 18 anys a Buffalo

Payton Grendon és l'autor de l'atac amb 10 morts per motius racistes a un supermercat d'un barri de població majoritàriament afroamericana
Enllaç a altres textos de l'autor

Xesco Reverter

Periodista de la secció d'Internacional de TV3

@xescoreverter
Actualitzat
TEMA:
Estats Units

El jove supremacista blanc Payton Grendon vivia en una zona rural i blanca de l'estat de Nova York. De 18 anys, portava molt de temps consumint teories racistes conspiratives i va buscar quin era el barri amb una proporció d'afroamericans més gran i que fos més a prop de casa seva. Va descobrir que era a 300 quilòmetres de distància, a l'est de Buffalo, una ciutat històricament molt segregada.

L'ídol de Grendon era un altre supremacista blanc que el 2019 va matar 51 persones en dues mesquites a la ciutat de Christchurch, a Nova Zelanda. I ahir el va imitar fil per randa. Com aquell, va preparar curosament la matança, la va retransmetre en directe per Twitch i va deixar penjat un manifest racista de més de 150 pàgines en línia.

I com aquell, es creia la teoria conspirativa de la "gran substitució", segons la qual les minories i els estrangers acabaran suplantant demogràficament els blancs: aquests estarien amenaçats, així com la mateixa essència del país.

Vetlla a Buffalo pels 10 morts en el tiroteig al supermercat Tops (Reuters / Brendan McDermid)

L'amenaça supremacista

És una idea que darrerament ha guanyat popularitat als Estats Units (i també en alguns països europeus) a rebuf del trumpisme i de l'auge de l'extrema dreta. Fins fa uns anys, només s'expressava en fòrums radicals i molt minoritaris d'internet, però avui dia es planteja obertament, també en televisions generalistes ultraconservadores com ara Fox News, una de les més vistes.

Grendon va matar deu persones i en va ferir tres més, del total de víctimes, 11 eren afroamericanes. Com l'assassí de Nova Zelanda, al canó del seu fusell havia escrit amb lletres blanques missatges racistes. Quan es disposava a sortir de supermercat per seguir la seva "cacera", la policia s'hi va enfrontar i el va convèncer que es rendís, cosa que va fer. Afronta un judici, com a mínim, per deu assassinats en primer grau i el més probable és que es passi la resta dels seus dies a la presó.

Les autoritats no dubten de qualificar les seves accions de terrorisme d'extrema dreta; un fenomen que des de l'assalt trumpista al Congrés ja es considera la principal amenaça per al país, per davant del de caire jihadista.

De fet, en els últims anys hi ha hagut un degoteig constant de matances comeses per supremacistes blancs.

 

Les dificultats per canviar la llei

La governadora de Nova York i altres polítics han tornat a fer crides a les xarxes socials a fer més per detectar i neutralitzar discursos extremistes que acaben assimilant joves com Gendron. Però és un terreny molt pantanós i difícil de legislar sense tocar la sacrosanta llibertat d'expressió.

L'autor de la massacre de Buffalo no tenia antecedents i va poder comprar legalment el fusell semiautomàtic al seu estat de Nova York. Després el va modificar i hi va afegir una extensió il·legal que li permetia disparar més bales per minut.

Com passa després de cada matança d'innocents, es reobre el debat sobre el control d'armes, però res fa pensar que aquest cop s'aconsegueixin les supermajories que calen per restringir-ne, encara que sigui una mica, la venda.

 

ARXIVAT A:
Estats Units Racisme Extrema dreta Trump
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut