Les "offshores" de José Manuel Soria
Les "offshores" de José Manuel Soria
Palma

Què hi ha de José Manuel Soria als "papers de Panamà"?

Setmana de declaracions i contradeclaracions diàries i que començava amb l'aparició del nom del fins ara ministre als "papers de Panamà"

RedaccióActualitzat
La renúncia ​de José Manuel Soria com a ministre en funcions d'Indústria, Energia i Turisme i de qualsevol activitat política aquest divendres és la culminació d'una setmana de declaracions i contradeclaracions diàries i que començava amb l'aparició del nom del fins ara ministre als "papers de Panamà".

Dilluns els "papers" revelaven que Soria hauria tingut una empresa "offshore" amb seu a les illes Bahames. El fins ara ministre, deien els documents, hauria format part d'una societat opaca entre el setembre i el novembre del 1992, quan el va substituir com a administrador el seu germà Luis Alberto. En una carta dirigida al despatx Mossack Fonseca s'afirmava, però, que la inclusió del nom del ministre era un error i que l'any 1995 l'empresa va quedar dissolta. Una dissolució que hauria tingut lloc dos mesos abans de les eleccions municipals que portarien Soria a l'alcaldia de Las Palmas de Gran Canaria.

Després d'aquestes revelacions, l'extitular d'Indústria va negar categòricament tenir cap relació amb aquesta societat. "Desmenteixo de manera total i rotunda que tingui res a veure amb cap societat radicada a Panamà ni en cap altre paradís fiscal", assegurava. En qualsevol cas, Soria va demanar una comissió rogatòria al govern de Panamà per demostrar que no tenia cap societat "offshore" al país ni cap relació amb entitats d'aquest tipus.

L'endemà, dimarts, tornava a desmentir les informacions que el vinculaven amb una societat "offshore" i negava tenir "cap participació ni com a soci, administrador o en cap concepte" en l'empresa UK Lines Limited ni tampoc cap compte corrent a Panamà ni en cap altre país que no fos Espanya. No obstant, ja va haver admetre que UK Lines Limited era "proveïdora de serveis" d'Oceanic, una de les seves empreses familiars.

En qualsevol cas, Soria va assegurar que havia enviat un escrit a la Fiscalia de l'Audiència Nacional "autoritzant" que recopilés qualsevol dada seva que tingués a veure amb l'aparició del seu nom en els anomenats "papers de Panamà".

El diari "El Confidencial", però, publicava que segons el registre mercantil del Regne Unit Soria era secretari de l'empresa UK Lines Limited quan es va crear una companyia amb el mateix nom a les Bahames, i va ser-ne l'administrador entre el 1991 i el 1997, com figura en la documentació del despatx Mossack Fonseca.

Dimecres el fins ara ministre d'Indústria anunciava que havia demanat comparèixer la setmana vinent davant la Comissió d'Indústria del Congrés per donar explicacions i tornava a negar que en els seus anys de trajectòria política hagués tingut vincles amb cap societat ni a Panamà ni a les Bahames. Soria afirmava que UK Lines Limited "és cent per cent britànica", amb seu a Londres, i que mai havia estat en un paradís fiscal. A més, insistia que ni ell ni ningú de la seva família "han tingut cap relació d'accionista, ni de soci, ni de direcció" amb l'empresa i concretava que UK Lines Limited s'encarregava de la consignació dels vaixells enviats des de les Canàries per l'empresa familiar de Soria, Oceanic Lines.

Dijous, silenci administratiu del fins ara ministre, però a última hora es va avançar que no assistiria al Consell de Ministres d'aquest divendres, l'avantsala d'una ja probable renúncia al càrrec.

Tanmateix, "eldiario.es" i "El Mundo" publicaven que José Manuel Soria va ser administrador d'una societat constituïda al paradís fiscal de l'illa de Jersey, que hauria administrat juntament amb el seu germà entre els anys 1993 i 2002. En concret, publicaven, el ministre administrava amb el seu germà la societat Mechanical Trading Limited, accionista majoritària amb un 80%, d'Oceanic Lines, l'empresa que Soria sí que havia reconegut haver-hi tingut participació. La prova, la signatura de Soria i la del seu germà en el document de dissolució de Mechanical Trading Limited, amb data de 2002, quan l'actual ministre en funcions ja era alcalde de Las Palmas.

Segons "El Mundo", l'empresa estava gestionada per Canal Trust, una filial de l'empresa BBV Privanza que també va obrir a través del despatx d'advocats Mossack Fonseca -origen dels "papers de Panamà"- l'empresa UK Lines a les Bahames.

Després de totes aquestes informacions que vinculen el ja exministre amb els "papers de Panamà", José Manuel Soria ha enviat la renúncia de tots els seus càrrecs, tant com a ministre com en el si del PP. Ho ha fet abans del Consell de Ministres. Aquest dilluns, a més, tenia prevista una compareixença al Congrés, a la Comissió d'Indústria, per donar explicacions, una compareixença que al final tampoc es farà.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut