Els fiscals del judici del procés al Suprem s'oposen a aplicar l'amnistia als encausats del procés
Els fiscals del judici del procés al Suprem s'oposen a aplicar l'amnistia als encausats del procés (Europa Press)

Què implica el moviment dels fiscals contra l'amnistia: del terrorisme a la malversació

Els fiscals del Suprem creuen que la malversació per l'1-O no es pot amnistiar, un fet que deixaria fora de la llei Puigdemont i Junqueras

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Carles Costa Osés

Periodista de Política de TV3 i expert en tribunals

@carlescosta_
Actualitzat

S'esperaven turbulències quan la llei d'amnistia passés dels polítics als jutges. Formalment, això encara no ha passat. Primer, el text s'ha de publicar al BOE. El mateix dia que es faci, la norma ja entrarà en vigor i els magistrats amb causes relacionades amb el procés l'hauran d'interpretar i d'aplicar. 

Però aquest dijous, i coincidint amb l'aprovació definitiva de la llei al Congrés, ja hi ha hagut un moviment, i de pes. Els fiscals del Suprem, els del judici del procés i els que porten el cas dels exiliats per l'1-O ja han dit que la malversació no és amnistiable.

La decisió final serà dels jutges. Però si aquest criteri s'acabés imposant, això deixaria fora de l'amnistia el president Carles Puigdemont i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, entre d'altres.


Què diuen els fiscals del Suprem sobre la malversació?

Els fiscals del judici del procés Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Fidel Cadena i Jaime Moreno consideren que la malversació de l'1-O no és amnistiable perquè, segons la seva interpretació, hi va haver ànim de lucre i benefici patrimonial.

Si aquest criteri s'imposés, quedarien fora de l'amnistia el president Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig. Tots tres estan encausats al Suprem per malversació agreujada i desobediència, amb penes de fins a 12 anys de presó.

Si els jutges acabessin seguint aquesta interpretació, tampoc quedarien amnistiats Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa. Tots quatre van ser condemnats a penes de 12 i 13 anys de presó. Les penes de presó van quedar indultades. Però se'ls va mantenir la inhabilitació durant 6 i 7 anys més per la malversació.

Què diu la llei d'amnistia sobre la malversació?

La decisió final la tindran els jutges que hauran d'aplicar la llei. En l'article 1, el text deixa clar que la malversació serà amnistiable si es compleixen dues condicions. Primera: els diners públics s'han d'haver destinat a "reivindicar, promoure o procurar la secessió o la independència de Catalunya". I segona: no ha d'haver existit "propòsit d'enriquiment".

Els fiscals del Suprem, però, interpreten que en la malversació de l'1-O sí que hi va haver ànim de lucre.

És la mateixa posició que ja va defensar la Fiscalia quan es va reformar el Codi Penal. Es va eliminar la sedició i es van rebaixar les penes per malversació sense ànim de lucre. Però el Suprem no ho va aplicar a les causes de l'1-O, perquè va considerar que sí que hi havia hagut aquest ànim de lucre. 

Els fiscals del Suprem són Javier Zaragoza i Fidel Cadena (a la imatge) i Consuelo Madrigal i Jaime Moreno
Els fiscals del Suprem són Javier Zaragoza i Fidel Cadena (a la imatge) i Consuelo Madrigal i Jaime Moreno (Europa Press)

Per què els fiscals del procés no volen retirar les ordres de detenció?

Els fiscals del Suprem consideren que la malversació de l'1-O no és amnistiable. Amb aquesta interpretació, creuen que la llei d'amnistia no s'ha d'aplicar a les persones encausades per aquest delicte, com el president Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig.

Si creuen que queden fora de la llei, ja no se'ls ha d'aplicar el que diu el text sobre les ordres de detenció. La llei deixa clar que les mesures cautelars s'han de retirar de forma immediata, fins i tot en el cas que els jutges tinguin dubtes sobre la llei i portin la qüestió a la justícia europea o al Constitucional. Uns moviments que podrien deixar en suspens l'aplicació definitiva de l'amnistia durant uns quants mesos.

Per aquest mateix motiu, els fiscals del Suprem també són partidaris de no fer cap consulta a la justícia europea. El motiu és que ja tenen clar que la llei no se'ls aplicaria perquè la malversació en queda fora.


Quantes causes del procés inclouen malversació?

L'acusació de malversació està molt present en les causes del procés. També pesa sobre els encausats pels preparatius de l'1-O. Els dirigents d'ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó tenen judici a partir del 2 d'octubre per diferents delictes, entre els quals la malversació. El mateix passa amb alguns dels 29 encausats en la macrocausa que porta el jutjat 13.

Els fiscals del Suprem marquen criteri. I si els magistrats de l'alt tribunal l'acaben comprant, això marcaria la interpretació d'altres magistrats d'altres jutjats i deixaria fora de l'amnistia moltes de les persones amb causes obertes per l'1-O.

De moment és només això: l'opinió d'uns fiscals. Això sí, d'uns fiscals de pes. La decisió final la tindran els jutges.

 

ARXIVAT A:
Judici procésAmnistia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut