Què implica la gratuïtat de P2, una etapa que marca l'aprenentatge dels infants

Unes 16.000 dones no haurien d'abandonar el mercat laboral si tota l'etapa d'escola bressol fos gratuïta, segons càlculs de la Cambra de Comerç
Redacció Actualitzat
TEMA:
Educació

Famílies i educadores han rebut bé l'anunci que P2, l'últim curs de l'escola bressol, serà gratuït a partir de l'any que ve, i que el govern treballa perquè ho sigui tota l'etapa més endavant.

Catalunya és un dels llocs d'Europa on hi ha més nens de 0 a 2 anys escolaritzats, tot i que l'escolarització no és obligatòria fins als 6 anys.

Segons els experts, l'aprenentatge entre els 0 i els 3 anys és determinant. Els estímuls que els infants reben en aquestes edats primerenques influencien la manera com aprendran al llarg de la vida, explica David Bueno Torrens, director de la càtedra de Neuroeducació de la Universitat de Barcelona:

"Entre els 0 i 3 anys, el cervell intenta aprendre sobretot què hi ha en el seu entorn social. Un context ric en estímuls farà un cervell molt més capaç de continuar aprenent en el futur. Si no ho aprèn en aquesta edat, tot es pot aprendre després, però costa més."

També experts en polítiques educatives alerten que com més tard s'entra al sistema més d'hora s'abandona. L'informe PISA detecta diferències significatives entre els estudiants de 15 anys en funció els cursos d'educació infantil en què han estat escolaritzats.


La desigualtat la paguen les dones

Alícia Budesca Alameda, mare d'un alumne d'escola bressol, creu que la mesura hauria d'haver arribat abans:

"Aquesta mesura hauria d'haver estat implementada des de fa molts anys. Hi ha moltes famílies que no poden portar els seus fills a les llars d'infants, és un entrebanc econòmic o social i no poden."

Quan una família no pot pagar l'escola bressol, són majoritàriament les dones qui n'assumeixen les conseqüències. S'expulsa moltes dones del mercat laboral perquè, pel sou que cobren, els compensa més quedar-se a casa amb la criatura que anar a treballar i pagar l'escola bressol i també perquè moltes demanen reducció de jornada.

La gratuïtat total de l'escola bressol pública permetria que unes 16.000 dones no abandonessin el mercat laboral i que unes 20.000 dones no reduïssin la jornada laboral, segons càlculs de l'Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona.

 

S'estanca el nombre de places

El nombre de places d'escola bressol que s'ofereixen a Catalunya creixia històricament cada any. El curs 2011-2012 van arribar al pic, amb 92.000. Però, des de fa uns anys, la xifra s'ha estancatsegons la Fundació Bofill. El curs 2019-2020 van ser 78.000.

A partir del 2012 es van perdre 13.000 places en quatre anys. Les causes són que les famílies van perdre ingressos per la crisi i que el Departament d'Educació en va frenar el finançament

Places d'educació infantil de 0 a 2 anys a Catalunya

Però, com que la natalitat baixa, la taxa d'escolarització ha tornat a créixer. Actualment, de les 65.847 places de P2 públiques que hi ha a Catalunya, 30.811 estan vacants

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut