Què implica que Israel declari Guterres persona non grata? L'ONU ho relativitza
- TEMA:
- Israel
La declaració d'António Guterres com a persona non grata per part d'Israel podria quedar-se en poc més que una declaració d'intencions. Així ho ha defensat el portaveu del secretari general de l'ONU, que ha recordat que aquest organisme no reconeix la figura de persona non grata i només l'entén com "una mena de declaració política i no legal".
Stéphane Dujarric ha defensat que la declaració de persona non grata, així com la prohibició que Guterres entri al país, és un atac personal de Benjamin Netanyahu sense efectes legals:
"Veiem aquest anunci com una declaració política del primer ministre [d'Israel], a més un atac més contra el personal de l'ONU de part del govern d'Israel."
El portaveu de Guterres també ha afirmat que l'organització continua "els contactes amb Israel a nivells operatius i altres, perquè ho hem de fer", mentre que ha restat importància a les declaracions del ministre d'Exteriors Israel Katz, que ha dit que prohibeix l'entrada de Guterres al seu territori.
Segons Dujarric, qualsevol viatge del secretari general es fa a invitació d'un país, encara que ha reconegut que la decisió sí que podria afectar una eventual visita a Gaza, ja que l'entrada a la Franja necessita un permís d'Israel.
Un llenguatge mai vist
Dujarric ha recordat que altres governs d'altres països han fet servir la mateixa expressió de persona non grata en el passat amb altres representants de l'organització, però ha precisat que en els seus 24 anys a les Nacions Unides mai havia vist una declaració de tal calibre contra un secretari general ni "que s'utilitzés aquest tipus de llenguatge", en referència a les acusacions que Guterres és un "secretari general antiisraelià que dona suport als terroristes, violadors i assassins".
També ha remarcat que les friccions amb l'ONU no només afecten Guterres, sinó per exemple Philippe Lazzarini, l'alt comissionat de l'Agència de l'ONU per als palestins (URNWA), que no ha pogut entrar a Gaza i a qui Israel ha negat la renovació del visat.
Durant la reunió del consell de seguretat de l'ONU d'aquest dimecres, el secretari general ha rebut el suport dels ambaixadors i del Departament d'Estat Americà, que han censurat una mesura que qualifiquen d'"improductiva".
Què va dir Guterres?
Després de l'atac iranià d'aquest dimarts contra Israel, el secretari general de l'ONU va condemnar "l'ampliació del conflicte a l'Orient Mitjà" i va demanar "un alto el foc", però sense assenyalar directament Teheran, cosa que li ha retret durament el govern de Netanyahu.
Tot i això, el seu portaveu ha recordat que hi ha "moltes" declaracions de condemna per part de Guterres "sobre els atacs del 7 d'octubre, els actes de violència sexual i altres horrors". "Crec que l'historial del secretari general parla per si mateix", ha sentenciat.
Les relacions entre Israel i l'ONU passen pel seu pitjor moment precisament des del 7 d'octubre de 2023, quan hi va haver l'atac sense precedents de Hamas que va desencadenar la guerra a Gaza.