Putin declara que quatre regions ucraïneses ocupades "ja són Rússia"

Putin presideix la cerimònia d'incorporació de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia a Rússia a la mateixa sala del Kremlin on ja va signar l'annexió de Crimea el 2014

RedaccióActualitzat

"Hi ha quatre noves regions a Rússia". El president rus, Vladímir Putin, ha formalitzat aquest divendres l'annexió de quatre províncies ucraïneses: Kherson, Zaporíjia, al sud, i les dues províncies del Donbass, Donetsk i Lugansk, a l'est.

A la sala de Sant Jordi del Kremlin, el president rus ha signat els tractats d'annexió a Rússia acompanyat dels presidents de les quatre regions ucraïneses ocupades: Denís Puixilin (Donetsk), Leonid Pàssetxnik (Lugansk), Vladímir Saldo (Kherson) i Ievgueni Balitski (Zaporíjia).

L'acte s'ha fet després dels "referèndums" celebrats als territoris de Kherson i Zaporíjia, ocupats per l'exèrcit rus, considerats una "farsa" per la comunitat internacional.

Vladímir Putin amb els líders de les quatre líders de les regions ucraïneses annexionades a Rússia
Vladímir Putin amb els líders dels quatre líders de les regions ucraïneses annexionades a Rússia (Reuters)

Davant del govern rus, diputats, senadors i altres representants estatals, Putin s'ha referit a aquests "referèndums" i ha dit que els ciutadans han fet una elecció "inequívoca" d'unir-se a Rússia:

"Els ciutadans d'aquestes províncies han decidit formar part de la Federació Russa".

El president rus ha afirmat que "els habitants de Lugansk i Donetsk, Kherson i Zaporíjia ja són els nostres conciutadans per a sempre".

Rètol amb el text 'Donetsk, Lugansk, Zaporíjia, Kherson. Rússia!', per celebrar l'annexió de territoris ucraïnesos ocupats
Rètol amb el text "Donetsk, Lugansk, Zaporíjia, Kherson. Rússia!", per celebrar l'annexió de territoris ucraïnesos ocupats (Reuters/Evgenia Novozhenina)


Missatges a Ucraïna i a Occident

A la sala de Sant Jordi, Putin ha emplaçat Ucraïna a "posar fi immediatament al foc, les accions militars, a la guerra que va impulsar el 2014 i tornar a la taula de negociacions".

El president rus, però, ha advertit que l'opció de les quatre regions ucraïneses d'unir-se a la Federació Russa és "definitiva".

En un missatge cap a Occident, Putin ha advertit que Rússia farà tot el que estigui al seu abast per garantir la vida segura de la població i que defensarà amb totes les forces els territoris:

"Defensarem la nostra terra amb totes les forces i recursos de què disposem i ho farem tot per garantir la vida segura de la nostra gent. En això radica la gran missió alliberadora del nostre poble".

El president rus ha assegurat que el món ha entrat en una fase de "transformacions revolucionàries" i que el món unipolar és una cosa del passat. Per Putin, el col·lapse de l'hegemonia occidental és "irreversible" i Rússia té el seu propi destí.

"El col·lapse de l'hegemonia occidental, que ja ha començat, no té marxa enrere".

Putin ha demanat als russos unitat perquè ningú cregui que pot "esborrar" de la història Rússia i la seva cultura:

"Ho torno a repetir: les coses ja no seran com abans. El camp de batalla on ens han citat el destí i la història és el camp de batalla per al nostre poble i la gran Rússia històrica".

El president rus, però, ha assenyalat que Rússia no aspira a la restauració de la Unió Soviètica.

Partidaris de Putin es manifesten amb banderes russes a la Plaça Roja de Moscou
Partidaris de Putin es manifesten amb banderes russes a la plaça Roja de Moscou (Reuters)

Fronteres no definides

Hores abans de la cerimònia d'annexió, el Kremlin ha avançat que incorporarà Donetsk i Lugansk amb les fronteres del 2014, però ha admès que encara ha de precisar quines són les fronteres exactes de Kherson i Zaporíjia.  

Abans, aquest divendres al matí, Putin ja ha signat els decrets pels quals reconeix la independència de Kherson i Zaporíjia. La independència de les dues regions del Donbass ja la va reconèixer dies abans de començar la invasió d'Ucraïna.

La cerimònia de signatura dels tractats d'annexió també s'ha seguit a la regió de Donetsk, amb persones amb banderes russes:

La signatura de l'annexió és el pas previ a la seva ratificació a la Duma i al Senat, prevista per al 4 d'octubre, dimarts que ve.


A la plaça Roja de Moscou s'ha instal·lat un escenari amb pantalles per seguir l'acte. A la tarda s'hi ha fet un concert de suport a les annexions amb la presència de Putin, que s'ha fet un bany de masses.

Putin, al concert per celebrar l'annexió de les quatre províncies ucraïneses
Putin, al concert per celebrar l'annexió de les quatre províncies ucraïneses(Sputnik/Maksim Blinov)

Fins al 18% del territori d'Ucraïna

Les quatre províncies que Putin vol annexionar representen prop d'un 15% del territori nacional d'Ucraïna. Tot i que Moscou encara no ha acabat de definir les fronteres del territori que reclama, són uns 109.000 quilòmetres quadrats.

Lugansk, Donetsk, Zaporíjia, Kherson i Crimea formen una continuïtat territorial des de l'extrem est d'Ucraïna fins al mar Negre, seguint la frontera amb Rússia i la costa nord del mar d'Azov.

A més, Rússia ja es va apoderar de la península de Crimea, l'any 2014, que amb les quatre regions ocupades suma el 18% del territori ucraïnès.

L'annexió de Crimea també va formalitzar-se amb una cerimònia a la sala Sant Jordi del Kremlin, semblant a la prevista per a aquest divendres, i un bany de masses de Putin a la plaça Roja.

Signatura de l'annexió de Crimea, a la sala Sant Jordi del Kremlin, el 18 de març del 2014 (Wikipedia/Kremlin)

Es dona la circumstància que l'exèrcit rus no controla la totalitat de les zones que Rússia es vol annexionar: a Donetsk i Zaporíjia domina aproximadament un 60% del territori. Les províncies de Lugansk i Kherson sí que estan completament preses per Rússia.


Escalada sense precedents

L'oficialització de l'annexió a Rússia d'aquestes quatre regions ucraïneses representa una escalada sense precedents en el conflicte: el Kremlin ja ha advertit que qualsevol atac als quatre territoris annexionats serà considerat una agressió a Rússia.

A partir d'ara, a més, les quatre regions annexionades estaran sota el paraigua nuclear de Rússia. I cal recordar que, la setmana passada, Putin va voler deixar clar que està disposat a utilitzar les armes nuclears per defensar la "integritat territorial" russa.

Una altra conseqüència directa de l'annexió és que la població podrà ser mobilitzada a l'exèrcit rus, com ja passa a les repúbliques de Donetsk i Lugansk.

Volodímir Zelenski, president d'Ucraïna, aquest dijous, durant la commemoració de les massacres de Babi Iar, en què els nazis van assassinar milers de jueus (Reuters)

Pel president ucraïnès, Volodímir Zelenski, l'annexió suposa la destrucció de qualsevol via per negociar la pau. Acusa el Kremlin de violar el dret internacional, perquè Moscou va reconèixer les fronteres ucraïneses poc després de la caiguda de la Unió Soviètica.

Zelenski ha convocat de forma urgent, aquest divendres, els comandaments de l'exèrcit ucraïnès, i ha promès una resposta contundent. "El referèndum no té valor i no canvia la realitat. La integritat territorial d'Ucraïna serà restaurada", ha assegurat en un comunicat.

Aquest mateix divendres, un atac amb míssils sobre un comboi civil ha causat almenys 25 morts a Zaporíjia. Els governs d'Ucraïna i de Rússia s'acusen mútuament d'aquesta matança.


Celebracions a Donetsk

Aquest matí, a l'autoproclamada República Popular de Donetsk, el corresponsal de TV3, Manel Alias, ha pogut enregistrar aquestes imatges d'una caravana de desenes de vehicles que es dirigien a celebrar l'annexió a Rússia fent onejar banderes d'aquest país.


Noves sancions i més armes

A partir de l'annexió, Occident podria incrementar el subministrament d'armes a Kíiv i endurir, encara més, les sancions financeres a Rússia.

De fet, la Unió Europea ja ha anunciat un nou paquet de sancions.

Des dels Estats Units, Joe Biden també ha anunciat noves sancions i més ajuda militar a Ucraïna, i ha assegurat que el seu país no reconeixerà mai les reivindicacions de Rússia sobre el territori de sobirania ucraïnesa.

Les Nacions Unides ja han advertit que el moviment annexionista marcarà una perillosa escalada del conflicte. "Qualsevol decisió de procedir amb l'annexió de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia no tindrà valor legal i mereix ser condemnada", ha dit el secretari general de l'ONU, António Guterres.

Fins i tot, alguns dels aliats històrics de Moscou, com Sèrbia i el Kazakhstan, han dit que no reconeixeran l'annexió.

El que Rússia escenificarà aquest divendres com a celebració arriba després que Moscou s'hagi enfrontat als pitjors contratemps de la guerra, amb la retirada al nord-est d'Ucraïna arran de l'avenç de l'exèrcit ucraïnès.  

Les forces ucraïneses pressionen ara els voltants de Liman, el principal bastió rus al nord de Donetsk. La seva caiguda podria obrir el camí a Kíiv per llançar atacs als territoris que Moscou pretén ara annexionar-se.

Falta veure com es produirà la mobilització dels milers de reservistes que va anunciar Rússia per suplir les mancances al camp de batalla, i si aconseguiran frenar els avenços d'Ucraïna.

ARXIVAT A:
RússiaUcraïnaVolodímir ZelenskiVladímir Putin
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut