Tres dones en un club de lectura (iStock)

Què llegeixen els clubs de lectura: recomanacions de llibres de cinema, LGTBIQ+ i còmic

Llegir per Sant Jordi, però també la resta de l'any. Això és el que es fa als clubs de lectura; n'hem anat a visitar tres d'especialitzats

Pere Gaviria IbáñezActualitzat

Al marge de la gran diada del llibre que és Sant Jordi, el foment de la lectura és una feina que es fa al llarg de tot l'any des de l'escola, les llibreries, les editorials, les campanyes institucionals i, també, des de les biblioteques.

Aquests magnífics temples de la lectura ofereixen activitats diverses com els clubs de lectura. Només a les comarques de Barcelona n'hi ha prop de 800 amb més de 10.000 usuaris, però ens hem volgut fixar en tres d'especialitzats: en novel·la i cinema, en literatura LGTBIQ+ per a joves i en còmic.


Còmic, a la Vapor Badia de Sabadell

El dissenyador i dibuixant lleidatà, Miquel Àngel Claveria fa anys que viu a Sabadell, on forma part del col·lectiu Mijuro, un grup de professionals amants del Manga i de la novel·la gràfica en general. Ja fa onze anys que van rebre l'encàrrec d'organitzar un club de lectura especialitzat en còmic a la biblioteca Vapor Badia de Sabadell.

Els participants del club solen respondre a dos perfils: lectors habituals de còmic que busquen suggeriments de noves lectures, o bé lectors que es volen iniciar en un gènere literari que moltes vegades s'abandona quan s'arriba a la sala adulta.

Per aquests amants de la literatura gràfica, el còmic es pot llegir en un breu espai de temps, però condensa una gran informació literària mentre que, per la part gràfica, té una narrativa pròpia que diferencia els uns dels altres.

"La gent que no ha continuat llegint còmic després de l'adolescència i al llarg de la seva vida normalment té la idea que el còmic és una cosa molt infantil o juvenil, però en realitat al còmic pots trobar assaig filosòfic, denúncia underground, drames, novel·les costumistes o de qualsevol altre tema", assegura Miquel Àngel Claveria.

Aquests són els llibres que llegeixen en l'edició d'aquest any:


"El Incal", de Jodorowsky i Moèbius

Random House Comic

És un títol fonamental de la història del còmic que ha influït en moltíssims creadors posteriors. John Difool és un detectiu que s'ha d'enfrontar sense voler-ho a les forces del cosmos. Tota una epopeia que el portarà de viatge per tota la galàxia per detenir les rebel·lions de l'imperi. Ciència-ficció amb múltiples ramificacions que no sempre connecta amb tots els públics.

 

"No siento nada", de Liv Strömquist

Reservoir Books

Sinopsi En una combinació d'anècdotes i preguntes filosòfiques, l'autora recórrer a personatges com Beyoncé, Leonardo DiCaprio, Plató, els pitufos i la teoria sociològica per respondre a preguntes com "què és l'amor?" en una època de capitalisme tardà.

 

"Piel de hombre", de Hubert i Zanzim

NORMA Editorial

Tota una reflexió sobre el gènere i les convencions socials a través de la Bianca, que el dia abans del seu casament, rep de part de la seva tia l'insòlit regal d'una pell d'home. Quan se la posa, pot viatjar d'incògnit al món dels homes.

 

Urara, de Ran i Kurohaine

Letra Blanka

El 2020 es va premiar aquest títol com el millor llibre de Manga a Espanya. Bullying, integració i acceptació social i personal són els temes que tracta aquest còmic sobre un grup d'amics en un institut.

 

LGTBIQ+ per a joves, a l'Agustí Centelles de Barcelona

"Bona tarda a totis" és la salutació de Mararnau Gonga, que coordina aquest club de lectura especialitzat en lectures LGTBIQ+ per a joves. Utilitza un llenguatge no binari, perquè es considera una persona no binària i perquè aquest club és un espai segur on poder-se expressar lliurement i on poder compartir reflexions, emocions i sentiments.

Mararnau Gonga assegura: "Quan ets una persona digues-li LGTBIQ+, digues-li dissident de gènere, sempre busques on emmirallar-te. Com que surts de la norma en un primer moment hi ha una sensació de soledat. Llavors es busquen referents i és veritat que la literatura és un dels primers llocs als quals acudir, a l'art en general."

El club està obert a tothom que hi estigui interessat, però hi participen sobretot joves que transiten i que acaben creant una relació de confiança i una xarxa de suport quan poden comprovar que allò que els ha passat també li ha passat a una altra persona.

A la primera edició, molts pares anaven a la biblioteca a acompanyar els seus fills, així que es va decidir organitzar també un club de lectura paral·lel sobre literatura LGTBIQ+ destinat als pares. Ara, aquest segon any, el club per a adults està obert a tothom, tot i que la majoria dels participants continuen sent els pares dels joves que estan compartint les seves vivències a l'aula del costat.

Aquestes són les lectures per aquesta nova edició del club:

"Us", de Sara Soler

Astiberri

Una història d'amor i de transició de gènere entre dues joves, la Sara i la Diana, que vol visibilitzar la realitat trans i la gran desinformació que hi ha sobre la disfòria de gènere. I tot des de l'humor i des de la pròpia experiència.

 

"Amb fil de seda", de Muriel Villanueva

Sembra llibres

Quatre noies formen un grup de música, una passió que les uneix i que les ajuda a superar un munt d'entrebancs. Elles estan disposades a dificultats com una separació, una mort imminent, la pressió estètica o el qüestionament de gènere.

 

"Género para que nos entendamos", de Noa Declòs Coll

Veusambveu editorial

Manual bàsic d'introducció al gènere i com es manifesta en la nostra societat. Parla de discriminació, identitat i expressió, conceptes que ajuden a entendre la nostra realitat i la de les persones trans.

 

"Transitem", Ian Bermúdez i Lucía de Palau

Pol·len edicions

En Xavier és un professor que ha pres una decisió important sobre la seva transició. Paral·lelament, les seves amistats i la feina com a professor li permetran conèixer a persones del col·lectiu i veure les dificultats que tenen encara les persones trans, fet que l'animarà a crear un canvi social i a entrar amb contacte amb l'activisme.

 

Novel·la i cinema, a la Xavier Benguerel de Barcelona

Estimar el cinema i la literatura sovint va de bracet. En definitiva, és el plaer d'endinsar-se en les històries que ens expliquen. La ficció, sigui sentida, vista o llegida provoca emocions innumerables.

Tantíssimes vegades trobem que un llibre és al darrere d'una pel·lícula. I aquesta relació és la que disseccionen en el club de lectura de novel·la i cinema de la biblioteca Xavier Benguerel.

Fa cinc anys que l'organitzen, amb el cineasta Daniel Aguado al capdavant, que té un objectiu molt clar: fer entendre que són mitjans molt diferents de fer arribar un missatge i posar en valor la figura del guionista adaptador.

El grup és molt heterogeni, amb gent de totes les edats. Han llegit "Persèpolis", de la iraniana Marjane Satrapi i dues hores abans d'expressar les seves opinions al club, han pogut veure la pel·lícula.

A la biblioteca Xavier Benguerel hi ha un fons extensíssim de llibres relacionats amb el cinema. Tothom que tingui interès a aprofundir sobre el setè art té multitud de títols per llegir.

Daniel Aguado, afirma: "La veritat és que apassionats a la literatura ho són tots, apassionats del cinema ho són tots i ajuntar aquests dos mons és una cosa molt màgica."

Aquí teniu les novel·les i pel·lícules d'aquest any al club:


"Persèpolis", de Marjane Satrapi

Random House Còmic

Persèpolis explica la revolució islàmica iraní des dels ulls d'una nena que assisteix atònita al canvi que experimenta el país i la seva família, mentre ella aprèn a dur el vel. En aquest relat autobiogràfic Satrapi examina que significa créixer en un ambient de guerra i repressió política.

 

"No diguis res: Una història real de violència i memòria a Irlanda del Nord", de Patrick Radden Keefe

Edicions del Periscopi

Aquest llibre sobre el conflicte nord-irlandès i les seves repercussions mostra una societat devastada. La violència brutal que es va patir a Irlanda del Nord des de finals dels anys seixanta a finals dels anys noranta del segle XX va marcar tota la societat, tant la protestant com la catòlica.

 

"El sentit d'un final", de Julian Barnes

Anagrama

Uns amics de l'adolescència van prometre ser amics per sempre, però la vida els va separar. Ara cadascun porta camins diferents, fins que un dia el Tony, un dels membres del grup d'amics, rep l'oportunitat de llegir els diaris de l'Adrián, un dels seus examics. L'objectiu del lector és aconseguir llegir-los també, en una novel·la plena d'intriga.

 

"Oi que maten els cavalls?", d'Horace McCoy

Navona

La Glòria és una noia apassionada que intenta formar part de la indústria de Hollywood. Ella i el protagonista de llibre es troben en un carreró sense sortida, així que li proposa que participin en una marató de ball. Equival a menjar gratis i un llit... mentre duri la competició. Però llavors la Glòria demana un favor, i l'amabilitat del noi es converteix en la seva perdició.

 

 

 

ARXIVAT A:
Sant Jordi Literatura
Anar al contingut