Paula Figuereo i Yanisse Alexandra, dues nenes de San Ildefonso, anunciant un premi l'any 2021
La loteria, als jutjats (Europa Press/Eduardo Parra)

Què passa amb els números de Loteria de Nadal cantats el 2021 però que no tenien premi?

Un jutjat de Madrid investiga els errors de 56 números valorats en un total de gairebé 10 milions d'euros

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Roger Rovira

Periodista de la secció de Societat de TV3 especialitzat en tribunals

@RogRovi
Actualitzat

Un any després del sorteig de Nadal del 2021, encara no està clar per què números premiats com el 50599 o el 54956 --56 en total-- no constaven com a premiats tot i que van ser cantats.

Més enllà de possibles equivocacions dels infants encarregats de cantar-los, el bufet d'advocats de Barcelona que va portar el cas als jutjats, planteja que hi podria haver errors de transcripció a les actes de la rifa. Segons diuen, en alguns casos no només hi va haver problemes amb números semblants entre el que es va cantar i el que va resultar premiat, sinó que hi ha casos de números que no tenen res a veure, com per exemple el 79708, que no va ser finalment premiat, i en el seu lloc va ser el 76808.

L'advocada Olga Majoral, que va iniciar la causa, que investiga un jutjat de primera instància de Madrid, denuncia que l'actual funcionament de la loteria --un rifa que se celebra des de fa més de 200 anys-- genera inseguretat jurídica, falta de credibilitat i demanen canvis.

"Que l'error sigui dels nens és una tesi que no podem acceptar, perquè si els nens s'han equivocat, hi ha un superior jeràrquic que són els interventors, que haurien de fiscalitzar el sorteig. Es van publicitar en directe gairebé 10 milions d'euros amb relació a uns números que no van resultar premiats."

Segons Majoral, aquest sorteig "no compleix amb les garanties mínimes."


Petició de canvis en el funcionament per al sorteig del 2022

Perquè no es tornin a repetir situacions com les de l'any passat, el bufet d'advocats ha demanat diverses mesures cautelars a la jutge per al sorteig d'aquest dijous. Algunes són substituir les boles del sorteig per unes de més grosses, o canviar-les perquè algunes estan deteriorades, o repassar el gravat dels números --alguns visiblement desgastats, un fet que per exemple pot generar errors, com confondre un 5 per un 6, o un 7 per un 1.  

D'altres peticions demanades són que en la transmissió en directe per televisió s'adverteixi amb un rètol informatiu que els resultats són provisionals i que podrien no coincidir amb els números efectivament premiats.

També se sol·licita que tots els premis —també els menors— siguin verificats en el moment de ser cantats, com es fa amb els de més quantia. La jutge, però, ha rebutjat aquestes peticions per diversos motius, en algun cas perquè diu que allargaria massa el temps de durada del sorteig, i també perquè podria generar "confusió", tal com diu en la interlocutòria del jutjat de primera instància 102 de Madrid: 

" ...l'únic que s'aconseguiria es crear inseguretat i polèmica" (...) "això provocaria dubtes sobre la intervenció dels nens de Sant Ildefons en el sorteig, i és aquesta una tradició que val la pena conservar tot i els possibles errors humans..."

 

I ara què? El cas no s'acaba aquí

ARXIVAT A:
Loteria
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut