Kamala Harris i Donald Trump Europa Press-Andrew Roth-Gage Skidmore

Què passa si Harris i Trump empaten a les eleccions dels Estats Units?

Els nous Congrés i Senat són els encarregats de votar qui ocupa la presidència i la vicepresidència, i això pot fer que siguin de partits diferents
Redacció/Agències
TEMA:
Eleccions Estats Units 2024

Les diferents enquestes sobre les eleccions als Estats Units d'aquest 5 de novembre preveuen un duel molt ajustat entre el republicà Donald Trump i la demòcrata Kamala Harris. Això fa que es contempli un escenari que mai ha tingut lloc a la història dels EUA, però que, numèricament parlant, és del tot possible: un empat en vots electorals entre els dos candidats.

L'elecció del president dels Estats Units és indirecta. És a dir, que no s'escull a partir del vot dels ciutadans, sinó que s'utilitza el sistema del Col·legi Electoral. Dit en altres paraules, els vots dels ciutadans no escullen directament qui ocuparà la presidència, sinó que designen uns compromissaris ("electors", en anglès) a cada estat que són els encarregats de votar un dels candidats.

Cadascun dels 50 estats aporta un nombre determinat de compromissaris proporcional a la seva població. En total, hi ha 538 compromissaris i, per guanyar les eleccions, es necessita els vols electorals de 270 compromissaris, la meitat més un del total.

Però, com que 538 és un número parell, hi ha la possibilitat que Harris i Trump empatin amb 269 vots electorals cadascun.


Com es resol un empat?

Si això passa, la Constitució dels EUA recull els passos a seguir a l'esmena número 12.

Qui ha de desempatar és la nova Cambra de Representants, que també s'escull a la votació del 5 de novembre. La Cambra Baixa (el Congrés) s'hauria de reunir en una sessió especial a partir del 6 de gener per tal d'escollir el nou mandatari.

En aquest cas, cada delegació estatal tindria un vot. De manera que tots els estats tindrien el mateix pes, encara que a les eleccions aportin més compromissaris. Com que hi ha 50 estats, guanyaria qui aconsegueixi, com a mínim, 26 vots, i es convertiria en el nou president (o presidenta) dels Estats Units.

Imatge d'arxiu de la sessió del Congrés per certificar els vots del Col·legi Electoral a les eleccions del 2020 (Reuters/Caroline Brehman)

Actualment, els republicans controlen precisament 26 delegacions estatals a la Cambra de Representants (els demòcrates 22 i hi ha 2 empats), i els analistes calculen que es conservarà aquesta majoria després de les eleccions.

Si això es manté, com que tindria un nombre més gran de delegacions republicanes, Trump tindria més opcions de ser president en el cas d'un empat contra Harris.


Què passa amb la vicepresidència?

Pel que fa a l'elecció del nou vicepresident, entre el demòcrata Tim Walz i el republicà J. D. Vance, l'encarregat de prendre la decisió serà el Senat.

El procés seria molt similar al que passa al Congrés amb el president. En aquest cas, es faria una votació entre els 100 senadors, de manera que guanyaria el candidat que aconsegueixi 51 suports.

El Senat, però, està controlat majoritàriament pels demòcrates. Així que faltarà veure què passa el 5 de novembre quan també se'n renovarà la composició.

Per tant, si els demòcrates mantenen la majoria i hi ha empat entre Harris i Trump, Walz tindria més opcions de ser vicepresident dels EUA.

El candidat republicà a la vicepresidència J. D. Vance i el demòcrata Tim Walz durant el debat televisat (Reuters/Mike Segar)


El president i el vicepresident podrien ser de partits diferents?

La resposta és sí. Com que es tracta de dues votacions separades, es podria donar el cas que qui ocupés la presidència i la vicepresidència fossin de partits diferents.


L'empat: un escenari realista?

Mai en la història dels Estats Units hi ha hagut un empat en el Col·legi Electoral. És un escenari molt improbable, però no es pot descartar del tot.

Part de la clau recau en els dos estats que funcionen amb un sistema proporcional: Maine i Nebraska. A diferència de tota la resta d'estats, a Maine i Nebraska no s'adjudiquen tots els compromissaris al partit guanyador, sinó que es fa proporcionalment als vots que rep cada força. 

Si ens fixem en les darreres eleccions, a Maine els demòcrates es van emportar tres compromissaris i els republicans, un. Mentre que a Nebraska els republicans van emportar-se'n quatre i els demòcrates, un, provinent de la zona urbana d'Omaha.


En un escenari en què Harris guanyés Trump en els tres estats clau de Michigan, Pensilvània i Wisconsin, i el republicà s'imposés en els altres estats clau (Nevada, Arizona, Geòrgia i Carolina del Nord), Omaha marcaria la diferència entre fer Harris presidenta per 270 vots electorals o generar un empat a 269.

Per això, els republicans van intentar modificar les lleis de Nebraska, per tal que l'estat passés a atorgar tots els seus vots al partit guanyador i prendre així el vot d'Omaha a Harris. La proposta, però, va fracassar el setembre passat. 

Un altre escenari que portaria a l'empat seria la victòria de Trump a Pensilvània, Michigan i Carolina del Nord, i la de Harris a Arizona, Geòrgia, Nevada i Wisconsin. Una opció que, segons Miles Coleman, del Centre de Política de la Universitat de Virgínia en declaracions a EFE, seria sorprenent si tenim en compte la tradició electoral d'aquests estats:

"És possible? Sí. És probable? No."