Un professor de secundària escriu a la pissarra digital durant una classe (ACN/Jordi Pujolar)

Què pensen els catalans sobre immigració i educació: les xifres clau de l'enquesta del CEO

Gairebé la meitat dels catalans creu que hi ha massa immigrants i 8 de cada 10 ciutadans aprova el sistema educatiu del país
Redacció Actualitzat
TEMA:
Educació

El Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) ha fet una nova enquesta sobre l'opinió dels ciutadans al voltant de l'educació i la immigració. Sobre aquest últim aspecte, encara hi ha una opinió majoritària que pensa que hi ha massa estrangers a Catalunya. La població de nacionalitat estrangera representa el 17%, mentre que la mitjana europea és del 13,3%.
 

 

Immigració

Gairebé la meitat de les persones enquestades (el 48%) considera que hi ha massa immigrants i que les lleis que regulen l'entrada i la permanència dels estrangers a Espanya són massa tolerants. Aquesta percepció és molt més estesa entre gairebé tots els simpatitzants d'Aliança Catalana (el 97%) i Vox (el 88%), i creix la tolerància a mesura que es pregunta a votants més a l'esquerra.

Prop del 60% de les persones enquestades consideren que les persones immigrants reben més o molt més de l'Estat en forma de serveis públics del que aporten en impostos
 


En canvi, més de la meitat dels catalans està molt o bastant d'acord que els estrangers fan les feines que els catalans no volen fer i que la immigració contribueix al desenvolupament econòmic. Ara bé, un 54% està molt o bastant en desacord que els immigrants treuen llocs de treball als catalans.

D'altra banda, la percepció dels efectes de la immigració en la qualitat dels serveis públics és majoritàriament negativa. Un 56% de les persones enquestades considera que la immigració té un efecte negatiu o molt negatiu en la qualitat dels serveis públics, com ara la sanitat o l'educació. En canvi, un 38% pensa que té un efecte positiu o molt positiu.

Tot i això, hi ha una àmplia majoria de persones partidàries de garantir drets a la immigració instal·lada a Catalunya de manera estable i regular: el 87% defensa que han de poder cobrar el subsidi si es queden a l'atur; el 77%, que han de poder votar a les eleccions municipals; el 75%, que han d'accedir a la nacionalitat, i el 72% defensa el dret al reagrupament familiar i al vot a les eleccions supramunicipals.

De cara a la integració de la immigració, més del 90% de les persones enquestades creu que és molt o bastant important que paguin impostos, que tinguin feina i que tinguin els mateixos drets que la resta. Un 70% pensa que és molt o bastant important el dret a vot per a la integració. La llengua (tant el català com el castellà) són percebuts com a importants per la integració per un 80% de les persones enquestades, i un 88% creu que l'adaptació als costums de Catalunya és important.

Un gruix rellevant dels simpatitzants de Comuns i, sobretot la CUP, denuncien que els immigrants reben un mal tracte.

 

Educació 

Pel que fa a l'educació, una gran majoria dels enquestats (8 de cada 10) aprova el sistema educatiu del nostre país. El grau mitjà de confiança és del 62%, que augmenta entre les persones que tenen criatures en edat escolar. En canvi, la població sense descendència té una imatge més negativa de l'escola catalana: el 22% no li dona cap mena confiança. De nou l'eix ideològic determina les respostes: qui menys confiança té en el sistema educatiu català són els simpatitzants d'Aliança Catalana i Vox. Qui més hi confia, en canvi, són els simpatitzants d'ERC, PSC i Ciutadans.
 


Un 58% dels ciutadans creu que l'educació infantil i primària s'ha de centrar en competències i projectes, mentre que hi ha un 34% que aposta per transmetre coneixement i l'estudi de la memòria. A secundària, són encara més els que aposten per les competències i els projectes (63%) i baixen els que voldrien que l'ensenyament se centrés a transmetre coneixements i memoritzar (29%), segons la darrera enquesta sociopolítica del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO).

La meitat dels ciutadans vol també una escola que doni més importància a què els infants siguin lliures, mentre que hi ha un 33% que vol que l'escola ensenyi els infants a obeir l'autoritat.

Pel que fa al model d'escola, les escoles concertades són el model més discutit. Fins a un 35% les qüestiona. Per contra, la gran majoria aprova la convivència de la pública i la privada.

La meitat dels enquestats troba molt greu que una escola concentri massa alumnes de famílies o bé molt riques o molt pobres, així com l'alumnat d'origen immigrant. Així doncs, més del 80% de la població creu que totes les escoles han de tenir estudiants provinents de nivells socioeconòmics diversos i que la proporció d'alumnat migrat ha de ser similar a tot arreu.

La major part del país considera prioritària la contractació de més docents per tal de reduir la ràtio d'alumnes per aula: és una de les principals dues prioritats per al 61% de la població. En menys mesura, també es demana la gratuïtat o la reducció de preus dels llibres i el material escolar (39%), ampliar les beques per a qui les necessita (30%) i millorar les instal·lacions dels centres educatius (26%).

L'enquesta del CEO es basa en una mostra de 6.767 persones majors de 16 anys residents a Catalunya que van respondre una enquesta autoadministrada (via web) entre el 12 de març i el 19 de maig.

ARXIVAT A:
Educació Migracions
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut