Què pot canviar a Gaza i quin futur té Hamas després de la mort del seu líder, Yahya Sinwar

La mort del líder de Hamas és un cop per a l'organització islamista, però per predir el final del conflicte cal preguntar-se qui n'agafarà el relleu i com abordarà ara la guerra Israel
Redacció Actualitzat
TEMA:
Hamas

Després de més d'un any d'intents, l'exèrcit israelià va aconseguir dimecres trobar i eliminar Yahya Sinwar, actual líder de Hamas i artífex de l'atac del 7 d'octubre del 2023.

La mort de Sinwar suposa un cop important per a Hamas, que l'havia designat líder a l'agost després de la mort del seu predecessor, Ismail Haniyeh, també a mans d'Israel.

Sinwar representava l'ala més violenta i bel·ligerant de Hamas, i era considerat per alguns analistes com un dels esculls per a un possible alto el foc pactat amb Israel.

L'aparell polític de Hamas ha emès un comunicat en què confirma la mort del seu líder, però afirma que això no aturarà el seu moviment.

 

Representant de la línia dura de Hamas

Nascut en un camp de refugiats de Khan Younis, Yahya Sinwar era fill de dos dels 700.000 desplaçats per la Nakba després de la fundació d'Israel el 1948.

Amb 19 anys va ser detingut per primera vegada per Israel acusat d'"activitats islamistes". Va participar en la fundació de Hamas el 1987 i el 1989, amb només 25 anys, va engegar el grup de seguretat interna de l'organització.

Admirat i temut entre els militants pels seus mètodes, se'l coneixia com el carnisser de Khan Younisi es vantava d'haver assassinat suposats col·laboradors d'Israel amb les seves pròpies mans.

Sinwar era reconegut per la seva capacitat de "moure masses" i unes "inusuals habilitats de resistència", segons els informes dels oficials israelians que el van conèixer durant els 23 anys que va passar empresonat al país hebreu.

Yahya Sinwar arriba a Rafah el 2011 després de passar 23 anys empresonat a Israel (Reuters/Mohammed Salem)

En aquelles dues dècades, Yahya Sinwar va aprofitar per estudiar a fons la societat israeliana i per aprendre l'hebreu.

Un cop retornat a Gaza el 2011 en un intercanvi de presoners --1.027 presoners palestins a canvi del soldat israelià Gilad Shalit--, va ocupar espais de lideratge dins de Hamas fins a convertir-se en una de les figures més combatives del grup contra Israel i en l'arquitecte de l'atac del 7 d'octubre.

 

No és la fi de la guerra

Tot i que la mort del líder de Hamas suposa un cop dur per al grup islamista, és difícil de predir quines implicacions tindrà per a l'organització i per a la guerra amb Israel.

Tanmateix, tant Hamas com Israel coincideixen en el fet que aquesta no suposarà el final del conflicte, com a mínim a curt termini.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va assegurar dijous que "no és el final de la guerra a Gaza, és el principi del final".

Netanyahu va assegurar que la guerra continuaria "amb tota la força" fins que tornessin els ostatges israelians.

Tanmateix, aquest divendres ha convocat el seu gabinet de seguretat per abordar les següents passes i, segons la premsa israeliana, valorar una possible represa de les negociacions.

D'altra banda, a través d'un membre del seu aparell polític, Hamas ha emès un comunicat en què assegura que el seu moviment "no pot ser eliminat".

"Sembla que Israel creu que matar els nostres líders suposa la fi del nostre moviment i de la lluita del poble palestí."

El text, signat per Basem Naim, diu que la mort dels líders de Hamas per part d'Israel els ha convertit en "icones", i afegeix que la creença de la seva organització és que el seu destí és "la victòria o el martiri".

 

L'esperança d'una treva

Més enllà dels posicionaments oficials d'Israel i Hamas, l'eliminació d'una de les figures més combatives convertida en líder de l'organització islamista obre algunes escletxes de cara a una possible negociació.

Jonathan Lord, director de Seguretat al Pròxim Orient del CNAS, un think tank nord-americà especialitzat en seguretat nacional, considera que Sinwar era "un oponent i un obstacle" per assolir un acord d'alto el foc.

"Ara que és mort, un nou lideratge podria veure el conflicte d'una manera diferent i aprofitar aquesta oportunitat per canviar-ne el rumb."

Segons Lord, la tria de Hamas sobre el successor de Sinwar tindrà un pes important sobre el futur immediat del conflicte. Ara bé, l'altra part de la responsabilitat a l'hora d'arribar a un acord és a Tel-Aviv:

"El govern de Netanyahu és escèptic que un acord amb els ostatges que acabi amb el conflicte interessi a Israel des del punt de vista de la seguretat, per als 'falcons' de la seguretat i els ideòlegs del goven, que tenen com a darrer objectiu la reocupació i el reassentament de Gaza."

Més enllà de les parts directament implicades en el conflicte, bona part de la comunitat internacional ha aprofitat la notícia de l'escapçament de Hamas per insistir en l'alto el foc.

Netanyahu assegura en un vídeo que la guerra a Gaza no ha acabat (AFP TV)

El president dels Estats Units, Joe Biden, va declarar dijous que "és l'hora d'acabar aquesta guerra i de portar els ostatges a casa".

En la mateixa línia, l'alt representant exterior i de seguretat de la Unió Europea, Josep Borrell, ha expressat que Sinwar era "un obstacle" en el camí cap a l'alto el foc "urgentment necessari" i per a l'alliberament dels ostatges.

Qui agafarà el relleu de Sinwar?

Com va passar amb la mort del líder de Hezbollah, Hassan Nasrallah, a finals de setembre, la pregunta més repetida ara és qui serà la persona designada per liderar Hamas i quina serà la seva visió del conflicte.

Un dels homes que podria ocupar el lloc de Yahyah Sinwar és precisament el seu germà, Mohammed Sinwar.

Vinculat al braç armat de Hamas des dels anys noranta, Mohammed Sinwar és "tan radical, cruel i extremista com el seu germà", segons l'exmilitar israelià expert en Hamas Guy Aviad.

Aviad apunta també a un altre nom: Izz ad Din al Haddad, comandant de la brigada de la ciutat de Gaza a l'inici de la guerra i actual líder militar del nord de la Franja, amb un tarannà semblant al del germà Sinwar.

Un perfil diferent, més proper al diàleg i a l'abordatge diplomàtic, és el de Khaled Meshaal. Va encapçalar la branca política de Hamas entre el 1996 i el 2017. Exiliat a Qatar, es va convertir en el líder més important de Hamas a l'estranger amb la mort de Haniyeh.

De tarannà més moderat i dialogant, Meshaal podria acostar Hamas a la idea de l'alto el foc i el retorn dels ostatges.

 

ARXIVAT A:
Israel Gaza Guerra a Gaza Hamas
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut