Què puja aquest 2022: energia, aigua, peatges i pensions

La inflació, en màxims, dispara el preu dels peatges, mentre l'energia continua en xifres rècord
Redacció Actualitzat
TEMA:
Economia de butxaca

2022 porta noves tarifes i cap rebaixa. L'any nou manté preus de rècord de l'energia i suma els de l'aigua, que també pugen. Només el transport públic manté tarifes, mentre que els peatges es disparen, per l'augment de la inflació. Les pensions i les rendes mínims pugen un 2,5 i un 2% a l'espera de la negociació pel salari mínim.

Aquest és el resum de tot el que puja amb l'arribada de l'any nou:
 

Els peatges que queden, disparats

El 2021 van desaparèixer els peatges de 550 km d'autopistes, però encara queden 120 quilòmetres en mans de la Generalitat. I aquests peatges s'encareixen a partir de l'1 de gener. Pujaran un 5,4%, perquè, per contracte, els preus s'actualitzen amb la inflació de cada octubre, i, aquest any, els preus estan disparats.

Són els peatges de la C-16, amb els túnels del Cadí, Vallvidrera i Sant Cugat, i la C-32, l'autopista de Sitges. El peatge del túnel del Cadí, el més car, passarà de valdre 12 euros a 12,64 euros per als turismes.

 

Es congelen les tarifes del transport públic

Pel que fa al transport públic, totes les tarifes queden congelades i mantenen els preus per segon any consecutiu. Això afecta tant autobusos, metro i tram com els Ferrocarrils de la Generalitat, les línies regionals de Renfe i autobusos interurbans no integrats.

A Barcelona, el servei de taxi s'encareix un 2,3%.

I pel que fa a llarg recorregut de Renfe, els responsables d'Adif pronosticaven fa uns dies que els bitllets seran més barats amb l'entrada de la competència de noves companyies.

Els subministraments, més cars

On no es veu encara el final és en l'encariment dels preus de l'energia. Fa mesos que el gas està disparat i, ara, la factura tindrà un increment addicional de la tarifa regulada de gairebé un 5,5%. Amb tot, és menys del que tocaria vista l'evolució dels preus, però el govern espanyol ha posat un topall al que es paga per la matèria primera. Si no, la factura anual s'hauria disparat més d'un 80%.

També està en màxims el preu de la llum, que ha batut rècords. Per mitigar l'impacte en els consumidors, el govern espanyol ha decidit mantenir la rebaixa dels impostos de la factura de la llum fins a finals d'abril. Tot plegat també ha impactat en el preu de la bombona de butà, que ja frega els 17 euros.

L'aigua tampoc s'escapa de les pujades. A les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona, s'encarirà cap a un 3 per cent, tot i que hi ha moltes llars que podran beneficiar-se de bonificacions. A Girona, estan en procés de municipalitzar aquest servei. I, a Lleida, es preveu que la factura de l'aigua s'encareixi uns 65 cèntims al mes.
 

Les pensions s'apugen un 2,5%

El gas i la llum estan disparats i el preu de l'energia ha fet enfilar els preus de la cistella de la compra. Així que tot el que està referenciat a l'IPC patirà els seus efectes, perquè la inflació tanca el 2021 al 6,7%, uns nivells que no es veien des de feia 30 anys. I, si continua així, s'acabarà perdent poder adquisitiu. Per intentar compensar-ho, pujaran pensions i els sous dels treballadors públics, però no tant com la inflació.

Per una banda, les pensions s'apugen un 2,5%, que és la mitjana de la inflació dels últims 12 mesos de novembre a novembre. Això vol dir que una pensió mitjana de 1.000 euros pujarà uns 25 euros més al mes.

Pel que fa a les pensions mínimes i les no contributives, s'apujaran un 3%.

Increments per als funcionaris i l'IPREM

El sou dels funcionaris també s'apujarà. En aquest cas, els pressupostos de l'estat han recollit un increment d'un 2%.

El salari mínim, però, es manté en els 965 euros fins que es negociï el nou increment amb sindicats i patronal. L'objectiu dels sindicats és arribar als mil euros al mes.

Els Pressupostos de l'Estat també han previst que l'indicador de les rendes mínimes, l'IPREM, s'apugi un 2,5% i el situarà en 579 euros. Serveix de referència per determinar la concessió d'ajudes, prestacions per desocupats i ajudes al lloguer.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut