
Què sabem de l'asteroide que ha obligat l'ONU a activar el protocol de seguretat planetària
La possibilitat que impacti contra la Terra l'any 2032 és ara d'un 3,1%, el més alt de la història des que hi ha registres
Les agències espacials europea (ESA) i nord-americana (NASA) no treuen l'ull de sobre del 2024 YR4, un asteroide descobert fa molt poc --el mes de desembre passat-- i que podria arribar a convertir-se en una amenaça per al planeta d'aquí a set anys, aproximadament el 22 de desembre del 2032.
El motiu d'aquest seguiment exhaustiu és que ha tornat a pujar el grau d'alerta per un possible impacte de l'asteroide amb la Terra, ara situant-se en el 3,1%, segons informa la NASA, el que representa l'avaluació de risc més alta que ha rebut mai un asteroide des que hi ha registres.
De fet, el percentatge de risc s'ha triplicat des que vam començar a parlar d'aquest asteroide. Així i tot, la probabilitat més alta, amb un 96,9%, és que l'asteroide acabi esquivant la Terra.
Fins fa poc es parlava d'una possibilitat d'un 1,2%, aquest percentatge va pujar poques hores després fins a l'1,5% i després es parlava d'una possibilitat del 2,2 % que acabés xocant amb la Terra. Ara, la NASA ja parla d'aquest 3,1% i l'Agència Espacial Europea ha situat el percentatge en el 2,8%.
Davant d'això, les Nacions Unides van decidir activar, per primera vegada, el seu protocol de seguretat planetària quan el percentatge va situar-se en el 2,2%.

Per què s'ha activat aquest protocol?
La decisió de l'ONU de crear la Xarxa Internacional d'Alerta d'Asteroides (IAWN) es va prendre l'any 2013 amb l'objectiu de vigilar objectes pròxims al planeta que siguin potencialment perillosos.
Aquesta xarxa està integrada per 15 observatoris de països de tot el món --Europa, la Xina, Rússia i els Estats Units, entre altres-- que compten també amb l'ajuda d'observadors aficionats.
El protocol establert per aquesta xarxa preveu dos tipus d'actuació, depenent de quin sigui el grau de perill:
- Advertiment: La IAWN es va comprometre a avisar sempre que detecti una possibilitat d'impacte superior a un 1% de qualsevol classe d'objecte que superi els 10 metres. I aquest és el cas de l'asteroide 2024 YR4, que tindria un diàmetre d'entre 40 i 90 metres, segons les últimes estimacions.
- Recomanació d'actuació: S'activaria en cas que el risc fos més gran, quan la probabilitat d'impacte superés el 10% i l'objecte superés els 20 metres.
Crida a la calma
Josep Maria Trigo, investigador especialista en asteroides de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya-CSIC, explica que encara hi ha molta incertesa sobre què passarà, i assegura que no hi ha motius d'alarma:
"La probabilitat d'impacte és molt baixa. Cal tenir en compte també que l'òrbita que està seguint encara és provisional i es podria arribar a desviar fins a 100.000 quilòmetres lluny de la terra"
De fet, tot i que se situa en un risc de 3 sobre 10 en l'escala de Torí --que determina els objectes sobre els quals cal fer seguiment--, ni tan sols és considerat un asteroide potencialment perillós, perquè té un diàmetre inferior als 150 metres.
El divulgador científic Joan Anton Català, en una entrevista al Catalunya Migdia, també assegura que la possibilitat d'un impacte és molt baixa i que, en cas que es produís, no tindria un efecte planetari: ara bé, seria "devastador" a nivell local.
Català recorda que cal estar atents al pas que aquest cos farà el 2028 per recollir noves dades, pensant en el 2032:
"Si es confirmés que el risc d'impacte és gros, probablement es podria enviar una missió per desviar-lo"
Què passaria si toqués terra?
Tot i que, segons aquests experts, és poc probable, si s'arribés a produir l'impacte, admeten que podria provocar danys importants. Trigo apunta que fins i tot superarien els que va causar l'asteroide que va caure el 1908 a Sibèria, que va arrasar més de 2.000 quilòmetres quadrats de taigà en una explosió que van detectar sismògrafs de tot el món:
"Per tant, localment --allà on caigués-- podria ser font de risc. Però vaja, el més segur és que les properes observacions descartin l'impacte directe"
Ara l'asteroide s'allunya de la Terra, així que serà més complicat recalcular amb prou precisió el risc d'impacte fins a la pròxima aproximació, prevista per al 2028.
- ARXIVAT A:
- CiènciaRecerca científicaNASA