Què se sap sobre immunització i coronavirus? Diverses hipòtesis i moltes preguntes
Els experts investiguen si es pot tornar a recaure o si ja s'és immune, i, en aquest cas, durant quant de temps
Són moltes les preguntes pel que fa a la immunització contra el coronavirus. Els científics han observat que, aproximadament a partir del cinquè dia d'aparició dels primers símptomes de la Covid-19, l'organisme de la persona infectada comença a generar anticossos. Aquests anticossos són defenses que, un cop superada la malaltia, haurien de contribuir a la immunitat de la persona.
Ara bé, ni tots els sistemes immunològics reaccionen al mateix ritme ni amb la mateixa intensitat. Saber com i quant temps dura la resposta immunoprotectora és clau per lluitar contra l'epidèmia, i els científics ho estan estudiant.
"Partim d'un perfil concret, que anomenarem "immunitzat consolidat": un individu al qual proves serològiques li han detectat antígens i anticossos. A més, ja no està malalt ni té el virus. Per tant, no podria transmetre la malaltia". Ho explica Concepció Violán Fors, investigadora de l'IDIAPJGol i de la Unitat de Suport a la Recerca BNiM (ICS) / IGTP:
"A partir del dia 14, si aquestes proves demostren que has estat en contacte amb el virus i tens antígens, estàs protegit. El que no sabem és la quantitat de la protecció ni el temps que dura."
Oriol Mitjà, investigador de malalties infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol, afirma que...
"Una altra consideració és que persones que han passat la malaltia desenvolupen anticossos que són protectors contra una nova infecció, i pensem que hi ha al voltant del 15% de la població que ja ha passat la malaltia."
Un estudi amb 600 professionals sanitaris infectats
Estudis fets a la Xina eleven el percentatge fins al 20%. Ara bé, són estimacions, perquè ni sabem el nombre real d'infectats assimptomàtics ni s'han fet proves a tothom que ha tingut símptomes.
A Catalunya, un estudi analitzarà mostres de sang de 600 professionals sanitaris infectats. Volen saber com es comporta el seu sistema immunològic. Segons Concepció Violán, es parteix de la base que la immunització dura, com a mínim, dos mesos.
"Són estudis que s'han fet a la Xina i hi ha dades, com a molt, de dos mesos de seguiment. Pel tipus de virus pensem que això podrà durar més temps, com a mínim uns sis, set, nou mesos. Nosaltres l'estudi el farem durant un any perquè volem saber fins quan aquesta immunitat es manté."
També es pregunten si una persona immunitzada pot tornar a agafar la malaltia.
"Seria molt agosarat dir si es podrà o no es podrà recaure. No hi ha estudis al món, i si n'hi ha són poc concloents per contestar aquesta pregunta."
Una cosa és clara, com més proves serològiques, millor detecció de població immunitzada, com assenyala Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron:
"Si sabem que el 60%, per exemple, dels nens ho han passat de manera asimptomàtica, això ens donaria una dada boníssima per poder dir que ja podem obrir les escoles, perquè sabrem que aquí la transmissibilitat serà baixa,"
En el cas de les residències de gent gran, Luis Enjuanes, viròleg del CSIC al Centre Nacional de Biotecnologia, destaca un fet:
"En una residència d'avis es podrà separar aquelles persones que ja tinguin anticossos, és a dir, que han estat infectats però que ja han desenvolupat les seves defenses, d'aquells que no han estat infectats."
"Sobre el personal sanitari que ha de continuar exposat a la malaltia, si l'individu sap que ja és immune està més tranquil", afirma Oriol Mitjà.
Mutarà la Covid-19?
I una altra incògnita: la Covid-19 mutarà en el futur?
Segons la investigadora Concepció Violán...
"Potser pot mutar, però el comportament del virus no és ni tan contagiós ni tan greu. Perquè altres coronavirus no s'han comportat així."
En tot cas, Oriol Mitjà subratlla que, "en qualsevol cas, aquesta persona que ha patit ja un primer episodi és molt estrany que torni a patir un segon episodi amb complicació greu, com seria una pneumònia bilateral."
Mentrestant, avança la partida contra el coronavirus. Sobre el tauler, diverseshipòtesis, poques certeses i moltes preguntes.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus SalutInvestigadors catalans