Personal sanitari prepara una dosi de vacuna (Reuters / Lucy Nicholson)

Què se sap sobre l'augment de casos de Covid i la pèrdua d'efectivitat de les vacunes

Dades de molts estudis mostren que al cap de sis mesos la vacuna evita la Covid greu i l'hospitalització, però pot reduir una mica la protecció contra infeccions asimptomàtiques o lleus i per això a Israel ja han començat a administrar una tercera dosi als majors de 30 anys
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Vacunes

A molts països, el percentatge de població amb la pauta completa de vacunació contra la Covid s'acosta al 70% o fins i tot el supera. Al mateix temps, a molts d'aquests països, com Israel i el Regne Unit, s'observa un augment de casos.

Vol dir això que les vacunes no són prou efectives? O que a mesura que passen els mesos els que les han rebut van perdent immunitat? I que caldrà una tercera dosi de vacuna o, en el cas de Janssen, una segona?

Diversos estudis apunten que les causes són diverses, però molts coincideixen a dir que al cap de sis mesos les vacunes segueixen protegint molt d'hospitalització i mort per la malaltia, si bé no eviten infeccions asimptomàtiques o lleus.

Un dels darrers estudis que mostren la gran efectivitat de les vacunes contra la Covid greu s'ha fet a Nova York. Es va publicar el 18 d'agost en el Morbidity and Mortality Weekly Report, revista dels Centres de Control i Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units.

Segons els resultats obtinguts, l'eficàcia de les tres vacunes autoritzades als Estats Units –Pfizer/BioNTech, Moderna i AstraZeneca- va disminuir, en conjunt, del 91,7% al 79,8% entre maig i juliol, quan va arribar-hi la variant delta.

Però amb més gent vacunada i una variant molt contagiosa, és lògic que hi hagi més gent amb la pauta completa que s'infecti. Les dades facilitades a la web oficial de la ciutat de Nova York són significatives:

"Entre el 17 de gener i el 7 d'agost del 2021, el 96,1% dels casos de Covid-19, el 96,9% de les hospitalitzacions i el 97,3% de les morts per Covid-19 a Nova York han estat en persones no vacunades."

En el seu compte de Twitter, Eric Topol, director de l'Institut Scripps de Recerca Translacional, mostra dues gràfiques significatives sobre l'evolució recent, amb plena presència de la variant delta. Es veu com els casos entre vacunats augmenta, però molt menys que entre els no vacunats, i que encara hi ha més diferència en les hospitalitzacions:

La web dels CDC va publicar a mitjans d'agost dos estudis més. En el primer, els autors constaten que l'efectivitat de les vacunes en persones que viuen en residències havia baixat, des de l'aparició de la variant delta, del 74,7% al 53,1%.

Els mateixos autors matisen que no han pogut deduir si l'efecte principal és per la variant delta o perquè les vacunes perden eficàcia. També assenyalen que els residents solen ser gent de salut més fràgil i de més edat i que la seva resposta immunitària pot afeblir-se.

Després de molts mesos tancats, teatres de Broadway, com l'August Wilson, van poder obrir (Reuters / Caitlin Ochs)

Un segon estudi analitzava dades en una població més àmplia, amb majors de 18 anys admesos en hospitals de 18 estats entre març i juliol del 2021. En aquest cas, la conclusió era que no s'observava canvis en l'efectivitat de les vacunes, fins i tot en gent que tenia risc elevat de tenir Covid greu.

I un altre de més recent, publicat aquest divendres a la mateixa revista, analitza dades de Los Angeles. Entre l'1 de maig i el 25 de juliol, el percentatge de persones infectades no vacunades era 4,9 vegades superior en relació a les que havien estat immunitzades. I el percentatge d'hospitalitzacions era 29 vegades més gran entre els no vacunats.

Un dels estudis més recent es va penjar dilluns a la web de prepublicacions de The Lancet i, per tant, no ha passat encara la revisió per experts. Investigadors de Pfizer i del Grup Mèdic Kaiser Permanente van avaluar l'eficàcia de la vacuna de Pfizer/BioNTech amb dades obtingudes entre el 14 de desembre del 2020 i el 8 d'agost del 2021.

Els seus resultats, diuen, confirmen l'alta efectivitat de la vacuna, un 93%, per evitar l'hospitalització fins a sis mesos després de rebre-la. En canvi, la reducció del risc d'infecció baixaria fins al 53% a partir del quart mes, degut a la disminució de la capacitat d'immunització.

Un altre estudi, en aquest cas fet al Regne Unit i també en prepublicació a la web del Department Nuffield de Medicina, en el campus de la Universitat d'Oxford. Segons aquest treball, l'efectivitat de les dues vacunes que s'administren al Regne Unit va disminuir amb la variant delta: baixava al 84% per Pfizer/BioNTech i al 71% per AstraZeneca.


Vacunar primer a tot el món

Què diu l'OMS sobre aquest tema? En un comunicat publicat a la seva web el 10 d'agost, afirmava que fins al moment no hi havia prou dades per determinar la durada de la immunitat amb les vacunes ni si hi havia una disminució significativa de la immunitat passats sis mesos. I sobre una tercera dosi, deia això:

"Oferir dosis de reforç a una gran part de la població mentre la majoria no ha rebut ni la primera dosi afebleix el principi d'equitat nacional i global."

Prioritzar una tercera dosi, afegia, podia perjudicar també les perspectives de mitigació global de la pandèmia, amb implicacions greus per a tot el món.

Aleshores, per què sorgeixen tants nous casos? Pel poder d'infecció de la delta o perquè les vacunes perden efectivitat?

En un article publicat a Science el 20 d'agost, Gretchen Vogel, corresponsal a Berlín, exposava opinions de diversos experts. Un d'aquests, David Dowdy, de la Universitat Johns Hopkins, proposava que una raó podia ser els canvis en les conductes. Destacava que en l'estudi fet a Nova York citat abans, l'efectivitat de les vacunes disminuïa més entre les persones de 18 a 45 anys que en els majors de 65.

Això podria indicar, raona, que la gent més jove hauria augmentat les conductes de risc, com assistir a restaurants, bars i concerts.

En resum, les vacunes poden perdre efectivitat al cap dels mesos per prevenir el contagi, però la mantenen per evitar la Covid greu i l'hospitalització. D'altra banda, estar vacunat no garanteix no infectar-se i, per tant, cal mantenir les mesures preventives.

La tercera dosi a Israel

Dades procedents d'Israel, un dels primers països que va començar la vacunació massiva de la població, assenyalen que en persones amb certes malalties o de més edat, l'efectivitat es pot reduir més amb el temps. I per això ja ha començat l'administració d'una tercera dosi.

Fa pocs dies, el ministre de Salut d'Israel oferia dades segons les quals una tercera dosi de Pfizer/BioNTech en majors de 60 anys incrementava de forma significativa la protecció: entre quatre i sis vegades més respecte als que havien rebut només dues dosis.

Per això, el govern israelià ha anat rebaixant l'edat per administrar la tercera dosi i ara té previst fer-ho a les persones de 30 anys o més.

Una dona de 32 anys rep a Jerusalem la tercera dosi de la vacuna (Reuters / Ronen Zvulun)

És probable que això no afecti gaire les hospitalitzacions, perquè la protecció contra la Covid greu, com hem vist, no disminueix gaire. Però sí que pot reduir la circulació del virus i, així, el nombre de casos i les probabilitats que apareguin noves variants.

Això últim, però, també depèn de la immunització de tota o la major part de la població mundial i no pot tenir efecte global, com deia l'OMS, si en alguns països s'administren noves dosis i en la majoria no s'ha donat ni tan sols la primera.


Una vacuna contra tots els coronavirus?

També apareixen estudis que proporcionen notícies esperançadores més enllà de la Covid, per a molts altres coronavirus. Uns investigadors de Singapur acaben de publicar a The New England Journal of Medicine un estudi on afirmen que la gent que es va infectar fa vora dues dècades amb el SARS i van tenir síndrome respiratòria aguda greu, quan ara reben la vacuna contra el SARS-CoV-2 generen una resposta immunitària més potent.

Segons expliquen, el seu sistema de defensa és aleshores efectiu contra diverses variants del SARS-CoV-2 i contra coronavirus trobats en ratpenats i pangolins.

Això els fa concloure que seria possible obtenir una vacuna eficaç contra tots els sarbecovirus, és a dir, els coronavirus relacionats amb la síndrome respiratòria aguda greu, com el SARS, el SARS-CoV-2 i molts altres.

Cal investigar molt més, reconeixen, però afirmen que si els resultats són positius, això obrirà moltes perspectives:

"Si tenen èxit, això establirà una base sòlida per desenvolupar una tercera generació de vacunes contra la Covid-19 per controlar les actuals i les emergents i preocupants variants, així com per prevenir futures pandèmies de sarbecovirus.".

ARXIVAT A:
Vacunes Coronavirus Recerca científica Ciència Covid-19
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut