A alguns països gairebé no hi arriben vacunes i a d'altres, com Israel, ja s'administren a adolescents (Reuters / Amir Cohen)

Què se sap sobre l'eficiència de les vacunes contra la variant delta del coronavirus

Els experts recomanen la pauta completa per fer front a aquesta variant, molt més contagiosa, i alerten sobre el risc que arribi a països on el percentatge d'immunització encara és molt baix
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Vacunes

Les vacunes contra la Covid-19 són una mica menys eficients contra la variant delta del coronavirus, però les persones que han rebut dues dosis estan gairebé igual de protegides que contra altres variants.

Així es desprèn de les dades proporcionades recentment per Public Health England, el servei públic de salut britànic.

Un dels dos estudis fets públics es basa en dades recollides entre el 5 d'abril, quan es va començar a detectar al Regne Unit la variant delta --apareguda primer a l'Índia-, i el 16 de maig.

Assenyala que dues setmanes després de rebre la segona dosi de la vacuna de Pfizer/BioNTech, la protecció contra una Covid simptomàtica causada per la variant delta era del 88%. És lleugerament menor que la protecció contra la variant alfa --detectada per primer cop al Regne Unit-, que arriba al 93%.

Pel que fa a la vacuna d'Oxford/AstraZeneca, dues dosis protegeixen en un 60% contra la delta, comparat amb el 66% per a la variant alfa.

La protecció baixa molt si s'administra una sola dosi. Per a totes dues és del 33% contra la variant delta, enfront d'un 50% contra l'alfa.


Molt baix risc d'hospitalització

Un altre estudi del Public Health England, aparegut el 14 de juny, dona dades sobre la protecció contra una Covid greu que obligui a hospitalitzar el pacient.

En aquest cas, dues dosis de Pfizer/BioNTech protegeixen fins a un 96% del risc d'hospitalització, un percentatge comparable al que s'assoleix contra la variant alfa. Amb una sola dosi, la protecció és del 94%.

En el cas d'Oxford/AstraZeneca, la protecció és del 92% amb dues dosis i del 71% amb una sola dosi.

També s'acaba de publicar a The Lancet un estudi fet per Public Health Scotland. En aquest cas, les conclusions són que la variant delta a Escòcia s'ha trobat sobretot en gent jove i que el risc d'hospitalització es doblava respecte a la variant alfa, sobretot en persones amb comorbiditats --altres malalties prèvies. Però també assenyala que les vacunes de Pfizer/BioNTech i d'Oxford/AstraZeneca redueixen el risc d'infecció i d'hospitalització, si bé una mica menys que per a la variant alfa.

D'aquí es desprenen dues conclusions. Una, que, afortunadament, dues dosis d'aquestes vacunes --no hi ha dades públiques de les altres- també protegeixen molt contra la variant delta.

I la segona, que en persones no vacunades o que només han rebut una dosi el risc de contraure Covid per la variant delta és entre moderat i alt. I això és el que desperta més preocupació de cara que aquesta variant s‘escampi.

La variant delta ja és majoritària des de fa setmanes al Regne Unit i a altres països està estenent amb rapidesa. A Catalunya va augmentar força les primeres setmanes de juny.

Preocupa perquè és més contagiosa, entre un 50% i un 100% més que la variant alfa. I aquesta ja és un 50% més contagiosa que la variant original.

A més, també ha sorgit una subvariant, anomenada delta plus, que si bé de moment no resulta més preocupant, caldrà anar controlant-la.


Que les vacunes arribin a tothom

L'efectivitat de les vacunes contra la delta pot contenir la seva expansió, però un dels problemes és la velocitat tan desigual d'administració de dosis.

Així, un article publicat a Nature el 22 de juny es feia ressò de les dades aportades per Jennifer Surtees, bioquímica de la universitat pública de Nova York a Buffalo. Assenyalava que si bé el 70% dels ciutadans de l'estat de Nova York que podien rebre la vacuna ja tenen la primera dosi, en alguns llocs són menys del 40%.

Surtees explicava que les comunitats amb percentatge més elevat d'afroamericans o hispans, que tenen menor percentatge de vacunats, poden ser particularment afectades per la variant delta.

Una altra cosa que preocupa els experts és que la variant arribi a països on la taxa de vacunació és molt baixa, com ara a la major part de l'Àfrica. A tot el continent hi ha al voltant d'un 1% de persones vacunades.

Per tot això, els científics afirmen que per protegir-se de la variant delta és important rebre com més aviat millor les dues dosis de la vacuna. Però en els països en desenvolupament això és molt complicat i per això urgeixen que es facin arribar dosis a tot arreu.

És l'única forma, diuen, no només de protegir tota la població, sinó també d'impedir que la delta segueixi circulant i eventualment pugui donar lloc a una altra variant capaç d'esquivar el poder protector de les vacunes.

ARXIVAT A:
Vacunes Covid-19 Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut