Què s'ha cremat i què s'ha salvat en l'incendi de Notre-Dame
L'incendi es va iniciar prop de la bastida de restauració de l'agulla, que es va esfondrar
Fran Riester, ministre de Cultura de França, ha dit que "dos terços del sostre de Notre-Dame" s'han cremat, malgrat que "encara fan falta unes hores per conèixer els danys a l'estructura".
Segons Riester, de moment sembla que l'incendi va començar a la zona de les bastides que s'havien muntat per restaurar l'agulla de la catedral i això fa pensar que l'incendi "no va ser criminal".
Gabriel Plus, portaveu dels Bombers de París, ha dit a les 10.00 del matí de dimarts que el foc està "extingit en la seva totalitat" tot i que "poden quedar focus residuals". Per això deixen un centenar de bombers treballant a la catedral tot el dimarts. A més, aquests bombers també hauran de treure algunes obres d'art de la catedral amb l'ajuda dels experts, obres que el dilluns no es van poder protegir.
L'agulla és la torre que hi havia al mig de la catedral, entre els dos campanars. Aquesta no era l'original, ja que s'havia reconstruït al segle XIX. Al voltant d'aquesta torre, hi havia dotze estàtues que representen els apòstols i que s'havien enretirat dijous abans de l'incendi per ser restaurades.
Les autoritats havien donat per perduda la figura del gall que coronava l'agulla, però, sorprenentment, un contractista especialitzat en la restauració de monuments històrics l'ha descobert d'entre les runes. El cap de la Federació Francesa de Construccions, Jacques Chanut, ho anunciava a través de Twitter.
Incroyable! Un de nos adhérents du @GMHistoriques a retrouvé dans les décombres le coq du haut de la flèche de #NotreDame Son intuition était la bonne! Merci à nos bâtisseurs passionnés du patrimoine pour leur engagement: Le savoir-faire français est là. #ReconstruireNotreDame pic.twitter.com/EG2yyj28Bm
Jacques CHANUT (@chanutj) 16 d'abril de 2019
Dins del gall hi ha les relíquies de la santa corona d'espines, sant Dionís i santa Genoveva.
Relíquies salvades
Altres tresors que hi havia dins la catedral són la capa de Lluís IX, rei de la dinastia dels Capets que va governar a França al segle XIII i que és venerat com a sant per l'Església catòlica. També hi havia un fragment de la Santa Corona, un anell de joncs recollit en feixos i fils d'or que segons la creença catòlica es va posar al cap de Jesús poc abans de la seva crucifixió. Les dues relíquies han estat salvades de l'incendi i estan guardades, segons mossèn Patrick Chauvet, rector de la catedral. Altres relíquies que han estat rescatades són el que segons l'imaginari catòlic és un tros de la creu de Crist i un dels claus de la Passió.
Les agents du @MinistereCC, épaulés par les équipes de l'archevêché, les @PompiersParis et les forces de sécurité, évacuent les uvres se trouvant à l'intérieur de la cathédrale. Elles sont progressivement mises en sécurité. #NotreDame pic.twitter.com/iINHyUqJME
Franck Riester (@franckriester) April 15, 2019
Altres peces d'art que no s'han vist afectades són l'orgue de 8.000 tubs. L'estàtua feta per Nicolas Coustau amb una imatge de la Pietat també ha quedat intacte. Aquesta estàtua havia estat encarregada per Luís XIV, el Rei Sol, a principis del segle XVIII.
La coberta i la nau transversal nord han quedat totalment destruïts. La coberta estava feta de fusta amb una intrincada gelosia de vigues de roure i es va fer al segle XIII. Cada una de les vigues ve d'un arbre diferent i per això és coneguda com "el bosc". Aqeusts arbres ja tenien uns centenars d'anys quan es van talar, per tant es calcula que podrien ser arbres que van nèixer al segle VIII o IX.
La gran temperatura assolida per l'incendi va fer patir, en un principi, que la façana i l'estructura de pedra també pogués quedar malmesa.
Els avisos dels amics de Notre-Dame
L'associació d'amics de Notre-Dame feia uns anys que reclamaven l'ajuda del govern francès per a la restauració d'alguns elements de la catedral. El govern és el propietari de la catedral des de 1905 tot i que la cedeix a l'esglèsia catòlica per a que hi puguin celebrar missa. L'entrada a la catedral de París és gratuïta.
Segons la web d'aquesta associació, promoguda per l'arquebisbat de París, el principal perill per a la catedral és la contaminació, que ha anat degradant la pedra exterior. Algunes de les gàrgoles s'havien anat desprendent i altres, eren canviades per tubs de PVC degut a que ja no podien fer la seva feina. Des de l'associació es va engengar una campanya al setembre del 2017 per aconseguir finançament per a fer una restauració integral de la catedral. Segons els amics de Notre Dame, aquesta restauració costaria uns 100 milions d'euros.
- ARXIVAT A:
- Notre-DameIncendisPatrimoni