Què s'ha de fer amb el Valle de los Caídos, més enllà de les restes de Franco?

Tres experts opinen
Actualitzat
TEMA:
Memòria històrica

El govern de Pedro Sánchez vol treure les restes de Franco del Valle de los Caídos. Però, més enllà d'això, què s'ha de fer amb el monument, amb el recinte, amb els altres cadàvers, amb la simbologia feixista? Cal intervenir-hi a fons? S'hi entrecreuen història, ideologia, arquitectura, simbologia...

Ho preguntem a tres experts, que consideren que s'ha de convertir en un centre d'interpretació sobre el franquisme:

Queralt Solé, professora d'Història Contemporània de la UB:

"El primer que s'hauria de treure del Valle de los Caídos, si estiguéssim en una societat on no estigués tan present sociològicament el franquisme, seria treure els més de 33.000 morts que hi ha enterrats a dins."

"Des del moment que el Valle de los Caídos es manté tal com està s'aconsegueix el que el franquisme pretenia, que era la seva pervivència en la quotidianitat dels espanyols. I el continuem vivint constantment en el nostre dia a dia."

"Val molt la pena que un edifici feixista sigui aprofitat el segle XXI per a la gent jove, que a vegades no té gaire clar què devia ser la dictadura."

 

Xavier Hernández, catedràtic de Didàctica de les Ciències Socials i museògraf:

"Jo en un monument de concòrdia no hi crec gaire, perquè això de la concòrdia ve de la idea del postfranquisme que tots en van tenir la culpa."

I amb les restes de tots els soldats que s'hi van enterrar, què se n'ha de fer?

 

Hilari Raguer, historiador i membre de la Comissió d'Experts del Valle de los Caídos 2011:

"Els que la família els reclami permetrà que els retirin i els enterrin allà on vulguin. Per la humitat, els taüts s'han podrit, s'han ensorrat i les restes s'han barrejat. Això fa difícil identificar restes de persones concretes."

Xavier Hernández: "Haurem de tenir treballant com a mínim una dotzena d'antropòlegs o forenses, i hi ha feina per a uns quants anys. Però s'ha de fer."

Hilari Raguer: "Que es fessin unes làpides amb els noms dels que estan enterrats allà en la mesura que es pugui fer aquesta llista."

Notícia relacionada: L'enterrador de Franco: "L'exhumació es pot fer en tres quarts d'hora"

 

I amb la creu?

 

Queralt Solé: "Aquella creu, vista a quilòmetres de distància, té una actitud absolutament activa envers tots aquells que sempre estan sota l'àuria, el domini, la presència i el record de la dictadura."

Xavier Hernández: "De la creu se n'hauria de fer una demolició controlada. Enderrocar-la i fer una passarel·la que passés pel damunt de les runes. Per què? Perquè hi ha monuments que per la seva potència emblemàtica han de ser destruïts. I la creu del Valle de los Caídos és el símbol de 40 anys de franquisme i de 40 anys de postfranquisme."

Notícia relacionada: Les tombes de dictadors arreu del món: de la discreció a la megalomania

 

I amb les despulles de José Antonio Primo de Rivera?

Hilari Raguer: "José Antonio és un mort de la guerra i pot estar enterrat allà, però no se l'ha d'honorar. No és una persona que mereixi honors. Res de tenir aquell lloc especial i distingit. Que es posi com els altres morts.

ARXIVAT A:
Franquisme Memòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut