Què són els falcons? Una manifestació de la cultura popular, més enllà dels castells
- TEMA:
- Cultura popular
Sobre el món dels castells, qui més qui menys en sap moltes coses, i la seva força visual i estètica té molt ressò mediàtic i fins i tot internacional. Però la nostra cultura popular és plena de manifestacions encara no prou conegudes.
Des de la 21a Trobada Nacional de Falcons de Catalunya, aquest any a Castellcir, alcem el vol per conèixer el món dels falcons, amb prop d'un segle ja d'història a Catalunya, però amb força desconeixement popular.
Porten camisa i faixa, van descalços, la canalla du casc, hi ha gralles i acompanyament musical i fan construccions humanes i pilars, però no són castellers. Són falconers i fan figures. I, tot i que els encanta el món dels castells, esperen que algun dia se'ls deixi de confondre amb ells.
Hi ha 9 colles arreu del territori. Totes vesteixen camisa i pantaló blancs, i les diferencia el color de la faixa. Piera, Castellcir, Malla, Capellades, Barcelona, Vilanova i la Geltrú, el Riberal, Vilafranca...
Excepte una colla, la més antiga, la de Llorenç del Penedès, 82 anys d'història. És l'única que vesteix sabatilles blanques, polo i cinturó en lloc de faixa, i actua mantenint la tradició original del "sokol", que vol dir "falcó" en txec, perquè va ser a Praga on va néixer el 1862 aquest moviment gimnàstic, que va fer seu l'exèrcit de Txecoslovàquia. D'allà, les seves acrobàcies van saltar fins a Catalunya i van enriquir-se seguint la influència del món casteller.
Els enxanetes també fan l'aleta, però aquí amb els dos braços i mans alçats. Tal com feien en les salutacions gimnàstiques de finals del s.XIX i, de forma més simbòlica, simulant el vol del falcó. I amb tota mena de figures dinàmiques, com l'escala caminada, les planxes o els ventalls.
I altres d'estàtiques, com l'escala o capdil, perquè moltes de les figures es diuen de manera diferent segons les colles i el seu origen geogràfic. O la tripira, amb pilar de 4, que han descarregat els Falcons de Vilanova i la Geltrú. O els dos vols de 5 simultanis dels Falcons de Barcelona, el primer cop que s'han fet en la història falconera.
O altres figures espectaculars de la trobada com la pira de 12 (pira 6-5) i la font sèxtuple que van aixecar els Falcons de Malla
O la serra, l'avet o "mercadillo", els lleons, les piràmides, els calaixons, les espalmatòries... i és clar, tota mena de pilars.
En aquesta trobada els falcons han compartit passió, orgull pel seu fet diferencial i ganes que se'ls conegui cada cop més arreu del país. No hi han pogut ser totes les colles, han faltat els Falcons del Riberal, l'única de la Catalunya Nord, i els de Vilafranca, que estan de festa major.
I a Sant Fèlix han tornat a exhibir les figures més grosses del món falconer, com la immensa escala d'11, que no descarregaven des d'abans de la pandèmia.
O la piràmide drets de 6, que fa 25 anys van descarregar per primera vegada.
- ARXIVAT A:
- Cultura popular