Què suposa aplicar l'article 155 de la Constitució
- TEMA:
- Article 155
L'article 155 de la Constitució preveu que si una comunitat autònoma no compleix les obligacions de la Constitució o altres lleis, o que atempti greument contra l'interès general d'Espanya se la podrà forçar a complir-les.
Article 155:
Si una comunitat autònoma no compleix la Constitució i les lleis i actua de forma que atempti greument contra l'interès general d'Espanya se la pot obligar a complir:
1- Requeriment del govern espanyol al president de la comunitat autònoma perquè compleixi les lleis.
2- Si la CA no obeeix, el Senat ha d'aprovar per majoria absoluta les mesures.
3-Tota l'administració autonòmica, o una part, queda sota les ordres del govern espanyol.
El govern espanyol assegura ara que en només cinc dies podria fer tots els tràmits necessaris per aplicar el 155. El mecanisme per activar-lo començaria amb un requeriment al president la Generalitat perquè rectifiqui. Si no ho fa, el govern presentaria la llista de les mesures "necessàries" per al "compliment forçós", que haurien de ser aprovades per majoria absoluta al Senat, el PP ja la té.
Fins on podrien arribar les mesures de l'article del 155?
Hi ha qui creu que podrien anar des del control dels Mossos d'Esquadra o la suspensió del president de la Generalitat i dels membres del govern fins a la dissolució del Parlament i convocatòria d'eleccions.
Els experts en dret constitucional, com Joan Vintró, catedràtic de Dret Constitucional UB, no creuen que l'article 155 sigui una barra lliure.
"Sobretot pel que fa a decisions d'institucions institucionalment tan transcendents com la de dissoldre un Parlament o convocar noves eleccions o eventualment de cessament del president de la comunitat autònoma. Jo crec que perquè es pogués fer, hauria d'estar expressament prevista dins de la Constitució".
Javier Pérez Royo, catedràtic de Dret Constitucional Universitat de Sevilla, creu que el govern espanyol vol aplicar l'article sense dir-ho.
"El govern el que vol fer és fer-ho sense dir-ho. Crear un buit jurídic en el que pot fer el que li sembli oportú en cada moment sense tenir vinculació jurídica ni que pugui ser controlada. M'imagino que es resistirà aplicar el 155.
Pel constitucionalista Enoch Albertí, l'article 155 no suspèn l'autonomia, però permet que el govern espanyol agafi el control parcial o total de la Generalitat.
"Un comissari que pogués exercir aquesta autoritat del govern i, per tant, actuar en nom del govern de Catalunya donant instruccions a l'administració de la Generalitat."
Per la professora Teresa Freixes, l'Estat té vies més directes que el 155 i que no requereixen l'aprovació del Senat o del Congrés.
"Mecanismes que, per exemple, podrien permetre que fos el Ministeri de l'Interior el que prengués el comandament dels Mossos, llei de seguretat nacional, i això és un simple decret del govern."
Els experts debaten sobre si als funcionaris públics -policies, professors, etc.- se'ls podria aplicar mesures administratives. Segons Freixes:
"Se'ls pot obligar a fer el que la normativa disposi en cada moment."
Albertí, per contra, creu que no:
"Als professors, estic convençut que no se'ls podria donar ordres perquè aleshores s'estaria vulnerant la llibertat d'ensenyament."
No s'ha aplicat mai
Des del 1978, quan va entrar en vigor la Constitució, però, no s'han aplicat mai ni l'article 155, ni els estats d'excepció i de setge que preveu l'article 116 també de la Constitució. L'únic que s'ha activat és, l'any 2010, l'estat d'alarma quan arran d'una vaga de controladors aeris es va militaritzar aquest col·lectiu.
- ARXIVAT A:
- Article 155