Què suposa que Algèria congeli el comerç amb Espanya? Europa ho veu "molt preocupant"
- TEMA:
- Algèria
Des d'aquest dijous ja no es poden fer transaccions bancàries amb Algèria, sense excepcions. És una de les conseqüències de l'ordre donada pel govern algerià, que ha prohibit les relacions comercials amb Espanya després de suspendre el Tractat d'amistat, bon veïnatge i cooperació entre els dos països signat fa 20 anys, al 2002.
La Comissió Europea s'ha mostrat "extremadament preocupada" i ha demanat a Alger que reconsideri aquesta decisió, presa com a represàlia per l'acostament d'Espanya al Marroc. El govern espanyol, en canvi, mira de treure-li ferro.
La Moncloa creu que serà capaç de "reconduir" la situació i s'ha afanyat a dir que no tindrà grans conseqüències ni en el sector energètic ni per a les exportacions o la seguretat del país. Ho han assegurat tant la portaveu del govern, Isabel Rodríguez, com la vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Rodríguez, o els titulars d'Exteriors, José Manuel Albares; Interior, Fernando Grande-Marlaska, i Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas.
Però quines conseqüències pot tenir realment per a l'economia catalana i, de retruc, per al dia a dia dels ciutadans?
El sector energètic, més inestable
D'una banda, pot comportar un encariment del preu del gas, apunten els experts, però no una falta de subministrament. I és que la dependència del gas algerià s'ha anat reduint progressivament els últims anys.
Si fa un any el 45% del gas que es consumia a Espanya provenia d'Algèria, ara només se'n depèn en un 25%. Això sí, el gas algerià és un 40% més barat que el que arriba dels Estats Units, el principal proveïdor de gas a l'estat espanyol, amb un 35% de quota de mercat.
Algèria fa temps que avisa de la seva intenció de renegociar els contractes de subministrament de gas a Espanya, tant pel que fa a la quantitat com al preu, que està molt per sota del de mercat. Espanya paga actualment a Algèria uns 45 euros/MWh, davant els 73 /MWh que es paguen aquest any al mercat ibèric.
També es perdrà estabilitat en aquest sector energètic, perquè el gas nord-americà arriba de lluny en vaixells, mentre que l'Algerià ho fa a través d'una gran canonada que travessa el Mediterrani, a més de 2.000 metres de profunditat. Espanya està connectada amb Algèria per dos gasoductes, però un, el que passa pel Marroc, està tallat des de fa gairebé un any.
El sector energètic, tant de gas com de petroli, és un dels 300 projectes comuns que, segons el ministeri d'Exteriors, comparteixen tots dos països. Altres sectors directament afectats si es manté la suspensió del Tractat d'amistat per part d'Algèria podrien ser la construcció, les infraestructures, l'agroalimentari o el farmacèutic.
El ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme hi ha posat xifres: la majoria de les importacions espanyoles d'Algèria (el 91%) són combustibles, olis i minerals. També s'importen productes químics, adobs, llavors o vidre. El total d'importacions a Espanya durant el primer trimestre del 2022 han sumat 1.790 milions d'euros, un 1,7% del total d'importacions espanyoles.
Pel que fa a les exportacions, representen el 0,5% del total d'exportacions de l'estat espanyol (aquest 2022, un 0,7% durant tot el 2021) i una suma total de 473 milions d'euros. El que més s'exporta són greixos i olis animals o vegetals, paper i cartó, maquinària i aparells mecànics, plàstics i material elèctric.
L'impacte a Catalunya
Algèria no és un dels principals socis comercials de Catalunya sinó el número 24, segons explica Cristina Serradell, directora d'internacionalització d'Acció, que preveu un impacte "relativament reduït" del bloqueig algerià:
"Només representa el 0,8% de les exportacions catalanes."
El que més s'exporta a Algèria des de Catalunya és oli de soja, plàstics i maquinària, i els volums són "relativament petits", segons Serradell. El bloqueig dels comptes bancaris no permet, des d'avui, el cobrament d'aquestes vendes o, per exemple, el pagament de nòmines de treballadors i proveïdors desplaçats a Algèria, si impliquen transaccions bancàries des d'Espanya, com s'explica en aquest vídeo:
Les polítiques d'immigració i seguretat
El ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, s'ha mostrat convençut aquest dijous que Algèria mantindrà la cooperació amb Espanya tant en les polítiques d'immigració com de seguretat.
Algèria és el segon país de procedència de persones que arriben per mar a Espanya en situació irregular. Els principals punts d'entrada d'immigrants en la ruta mediterrània són les costes de les Illes Balears, Alacant, Múrcia i Almeria.
Espanya també té un important acord de cooperació amb Alger en matèria de seguretat contra el terrorisme d'origen jihadista al Magreb, un acord que, segons Interior, es manté i garanteix que no s'abaixarà la guàrdia.
- ARXIVAT A:
- Algèria