#quedatacasa per #aplanarlacorba: la campanya a les xarxes per frenar el coronavirus

Molta gent dona exemple i demana responsabilitat als conciutadans per convèncer-los que vagin més enllà de les mesures oficials
Josep Maria Camps Collet Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

L'objectiu de les dràstiques mesures que estan prenent els governs contra el coronavirus és aconseguir que s'estengui el més a poc a poc possible.

Per ajudar-hi, a les xarxes socials molta gent demana als seus conciutadans que no surtin de casa per reduir les interaccions humanes presencials al mínim.

Ho estan fent amb etiquetes com #quedatacasa o #joemquedoacasa:

 


Aquesta campanya s'inspira en la que fa dies que circula al segon país del món amb més casos de coronavirus, Itàlia, amb l'etiqueta #iorestoacasa, és a dir "jo em quedo a casa", amb tot d'idees per aprofitar el temps:

 

 



En castellà l'etiqueta que circula més aquest divendres és #quedateencasa, que arriba a més de 100.000 publicacions a Twitter, però aquest dijous #yomequedoencasa, va ser trending topic mundial durant gairebé 10 hores.

Els usuaris de les xarxes hi pengen missatges per donar exemple, per donar idees per organitzar-se el temps, i també per criticar els que continuen fent vida normal:

 


 

Festival virtual des de casa

Fins i tot s'ha convocat un festival virtual, el YoMeQuedoEnCasaFestival, que es celebrarà a Instagram:

 

 

Aplanar la corba

L'objectiu a assolir també s'ha convertit en una etiqueta: #aplanarlacorba, o #frenarlacorba, és a dir, aconseguir que l'epidèmia no s'expandeixi massa ràpidament.

La corba a la qual fa referència és la gràfica que va divulgar aquest dilluns la revista The Lancet.

Gràfica de les possibles evolucions de l'expansió d'una epidèmia com la del coronavirus (Font: The Lancet)

És una representació del que podria passar si no es prenguessin mesures: el nombre de casos greus, simbolitzats per la línia vermella, pujaria molt i molt ràpidament.

Al costat de la corba gran hi ha les corbes "aplanades", que representen, en diferents projeccions, el nombre de casos que hi haurà si tothom es queda a casa: molts menys i en molt més temps.

El problema és que, en el primer cas, se superaria de llarg la capacitat dels sistemes sanitaris per fer-hi front, que és el que representa la línia recta que hi han afegit moltes versions difoses a les xarxes socials:


El director del centre espanyol de Coordinació d'Alertes Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat aspectes importants d'aquesta corba en aquest vídeo publicat pel Ministeri de Sanitat:

Aquest és el repte, simple i enorme alhora, que tenen als països on aquest nou virus s'està estenent amb rapidesa.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut