Queixa massiva dels professors de Física de la UAB per la gestió del cas d'assetjament sexual
Demanen a la universitat una actitud més ferma i mecanismes "més àgils", se solidaritzen amb les protestes de l'alumnat i es comprometen a refer els ponts "de confiança i respecte mutu"
La majoria de professors i personal administratiu i de serveis (PAS) del Departament de Física de la Universitat Autònoma de Barcelona han firmat una carta de queixa contra el rectorat per com s'ha gestionat el cas del catedràtic Àlvar Sánchez, condemnat per assetjament sexual a una alumna de doctorat.
En la nota feta pública aquest dilluns, i que va adreçada a la comunitat universitària, els 70 firmants condemnen els fets i lamenten "la manca de reacció i celeritat necessària per apartar el docent de totes les seves funcions". Els signants manifesten "el total rebuig als actes inadmissibles perpetrats per un professor del departament" dels quals, asseguren, no estaven informats fins que el cas va sortir a la premsa.
També s'adrecen a l'alumnat, "se solidaritzen completament" amb les seves protestes i comparteixen "la seva indignació pel fet que no s'hagués apartat el docent" de les seves funcions.
El professorat i PAS mostra, en la carta pública, el seu suport a la responsable d'Igualtat de la Facultat de Ciències que va dimitir per aquest cas i lamenten "la desconfiança" que s'ha generat de l'alumnat cap al professorat.
Per això, els firmants mostren la seva "voluntat i compromís a refer els ponts de confiança i respecte mutu" trencats i es comprometen a no tolerar cap forma de discriminació o assetjament.
"L'alumnat pot tenir la seguretat que no tolerarem cap forma de discriminació o assetjament laboral, sexual o de cap altra índole en la nostra comunitat."
Finalment, demanen a la Universitat "una actitud ferma, capaç de reaccionar diligentment" en aquests casos, amb mecanismes àgils "i que prioritzi la seguretat i la confiança davant d'altres consideracions."
Dos anys d'assetjament
Tot i la sentència condemnatòria d'un any i mig de presó i nou anys d'inhabilitació contra el professor per assetjar sexualment una alumna de doctorat durant dos anys, la Universitat no el va apartar de la docència fins la setmana passada, quan el cas es va fer públic.
Els fets van començar l'any 2016, quan la noia es mostrava incapaç de parlar en públic i el catedràtic l'abraçava per reconfortar-la. Les abraçades del director de la tesi doctoral "inicialment van reconfortar la víctima", però "van anar a més" i "van envair l'espai" de la noia, segons la sentència, que relata diversos episodis de tocaments.
La resolució afegeix que l'assetjament també es va produir durant viatges a congressos, en què l'ara acusat convidava a la seva habitació la noia, però ella no accedia. La víctima va arribar a rebutjar participar en un congrés al Japó per evitar haver de compartir-lo amb el catedràtic. L'assetjament per part del catedràtic va continuar durant les vacances, amb missatges via Whatsapp.
Segons la sentència, quan la víctima va denunciar el cas, l'any 2018, la UAB, "li va buscar d'altres directors de tesi i se la va derivar a tractament psicològic" en veure-la "tan afectada", a més de traslladar el cas a la Fiscalia, però el professor va seguir fent classe amb normalitat.
La gestió que s'ha fet del cas va provocar, la setmana passada, protestes dels estudiants i la dimissió de la responsable d'Igualtat de la facultat de Ciències.
Segon cas en una setmana
També la setmana passada, la UAB va suspendre de sou i feina un altre professor, en aquest cas de la facultat de Lletres, a qui 8 doctorands van acusar d'assetjament sexual i laboral.
La denúncia contra el professor del Departament de Filologia Espanyola Àngel Gallego la van interposar fa més d'un any vuit alumnes, que el van acusar d'amenaces, pressions i, en un cas, també assetjament sexual. Les estudiants asseguren que tenen constància d'almenys set víctimes més del grau de Filologia Hispànica.
El professor també va seguir fent classe fins la setmana passada.
Arran d'aquests dos casos fets públics en poques hores, la UAB va admetre errors, i va lamentar que no hagin sabut "transmetre confiança a les denunciants d'assetjament".
Els estudiants, per la seva banda, que van protagonitzar una nova jornada de protestes, han denunciat que els protocols contra els abusos i l'assetjament sexual a la UAB no funcionen i que els processos són massa llargs i durs per a les víctimes.
També han obert dos comptes MetooUAB, un a Twitter i l'altre, a Instagram, amb la idea de fer de paraigua de totes les denúncies que puguin aparèixer.
- ARXIVAT A:
- Assetjament sexual Universitat