Queixes als Pallars per "l'ajuda irrisòria" de 77.000 euros per retirar 3.000 teulades d'amiant
Les comarques pallareses encara tenen més de 3.200 cobertes de fibrociment, que és molt perjudicial per a la salut
Pau Rovira
Corresponsal de Catalunya Ràdio a l'Alta Ribagorça i el Pallars Jussà
El Pallars Jussà i el Pallars Sobirà rebran 77.000 euros de la Generalitat per retirar amiant de les teulades i instal·lar-hi plaques solars. Una ajuda que els alcaldes dels municipis pallaresos més afectats consideren del tot insuficient per treure les cobertes d'uralita, tal com s'anomenava aquest material tan popular en la construcció a mitjans del segle XX.
El cens de les teulades fetes amb fibrociment a Catalunya, que la Generalitat va presentar el mes d'abril, calcula que al Pallars n'hi ha unes 3.200.
Amiant per plaques
Les ajudes formen part del programa Amiant per plaques de la Generalitat, amb l'objectiu d'erradicar el fibrociment de Catalunya i fomentar la instal·lació de plaques solars a les teulades rehabilitades.
És una línia d'ajuts dirigida, sobretot, al sector primari i als edificis que allotgin o hagin allotjat indústries o altres activitats comercials o agràries. 40 milions d'euros es destinaran a les explotacions agroramaderes i 10 milions d'euros més, a habitatges particulars.
Dels 40 milions d'euros previstos per al sector primari, el Pallars Jussà --el més perjudicat-- en rebrà 50.000 i el Sobirà, 27.000. Segons el cens elaborat per la Generalitat, els municipis pallaresos encara tenen més de 3.200 teulades amb amiant.
Amb aquestes xifres sobre la taula, l'alcalde de Sort, Baldo Farré, lamenta que les ajudes queden molt curtes: "Només a Sort tenim al voltant de 180 o 190 llosats amb amiant. Això vol dir que encara que tots els diners es destinessin aquí, ja seria una quantitat petita, per no dir irrisòria..."
"Però, esclar, si aquesta quantitat es destina a tota una comarca l'adjectiu passa d'irrisòria a insultant."
2.600 casos només al Pallars Jussà
El 80% d'aquestes cobertes, més de 2.600, es troben al Pallars Jussà, on Isona i Conca Dellà i Tremp són els municipis que en concentren més.
De fet, es tracta de dues de les poblacions catalanes amb més teulades d'uralita i edificis que contenen fibrociment. La retirada de l'amiant és una feina complicada, especialitzada i que val molts diners.
Per tot això, les alcaldesses Sílvia Romero, de Tremp, i Jeannine Abella, d'Isona i Conca Dellà, es queixen que les ajudes pràcticament no serviran per a res: "Amb aquests diners potser es pot treure una sola coberta a tot el Pallars... la retirada de l'amiant l'han de fer empreses especialitzades, amb acreditacions concretes, i és una feina complexa i cara", apunta Sílvia Romero.
Jeannine Abella afegeix que caldria desenvolupar la legislació per abordar el problema de l'amiant en tota la seva complexitat: "Està molt bé fer totes aquestes campanyes, però el que és l'avantprojecte de llei i el que hauria de ser afrontar-ho realment i en profunditat per poder avançar, tot això encara no s'ha legislat."
"77.000 euros és una misèria, entre que s'ha de fer la gestió de residus i tot... no dona ni per treure una teulada d'un particular."
A més, segons el cens del govern, Abella de la Conca, al Pallars Jussà, és un dels municipis de Catalunya que acumula més quilos d'amiant per càpita: més de 4.300.
- ARXIVAT A:
- Contaminació