Queixes d'universitaris per haver de fer exàmens presencials en plena pandèmia
Des de l'octubre, les universitats fan les classes teòriques telemàticament per evitar aglomeracions als campus
Acaben les festes de Nadal i a la majoria d'estudiants universitaris els esperen els exàmens. Les classes teòriques s'estan fent de forma telemàtica des de l'octubre per reduir la mobilitat universitària. Però malgrat les restriccions, les proves seran presencials. Segons el govern, es faran amb les mateixes mesures de seguretat amb què es va fer la selectivitat.
Les universitats consideren que els exàmens online no permeten avaluar amb la mateixa precisió i és més difícil controlar que els alumnes no copiïn.
Però els alumnes no hi estan d'acord i ja han fet sentir les seves queixes.
Defensen que, amb el grau de pandèmia actual, fer exàmens presencials posa en risc la salut dels estudiants, les famílies i el professorat.
L'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC) ha demanat a la Generalitat que "reconsideri i rectifiqui" el manteniment dels exàmens presencials davant una situació que qualifiquen de "crítica" per la pandèmia i unes proves que no consideren "coherents" amb les classes online.
Reclamen examens virtuals "de qualitat" on els estudiants pugin demostrar "el seus coneixements" i que les proves es dissenyin "amb altres intencions" que no siguin "només prevenir la còpia i el frau".
🔴L'AJEC valora negativament les noves restriccions
AJEC 😷 (@estudiants) January 5, 2021
Pots llegir el comunicat i les reivindicacions al nostre web https://t.co/H79AG5e4CI. pic.twitter.com/ihdNswKPSR
Des de l'AJEC, asseguren que les mesures són "poc comprensibles" ja que els universitaris, diuen, no poden accedir a un ensenyament presencial durant el curs, però que en canvi els forcen a ajuntar-se per poder examinar-se.
També la candidatura Fem-la Pública de la Universitat de Barcelona ha criticat que els exàmens siguin presencials.
📚 Fa mesos que no trepitgem la universitat, no podem sortir del nostre municipi, hem de reduir la interacció... I ara ens hem de desplaçar per a fer un examen?
Fem-la Pública UB (@FemlaPublicaUB) January 4, 2021
👉 Aquesta decisió és inacceptable. Exigim uns #ExàmensSegurs i equitatius per a tothom. Necessitem solucions! https://t.co/Eq1Wi9UOd5
En el mateix sentit, la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya (FNEC) també s'ha mostrat contrària a la presencialitat en els exàmens. Concretament, referint-se als universitaris de la UB i de la UPC, constaten que molts alumnes viuen fora de Barcelona i han de fer servir els transports públics cosa que, asseguren, "augmenta el risc de contagi".
Per les nostres famílies,
FNEC UB (@UBfnec) January 5, 2021
Pels nostres companys de classe,
Pels nostres professors,
Per tots ells #NosaltresTriemSalut ❤️
VOLEM ELS FINALS ONLINE
Feu RT i difonem el missatge! @oriolmitja @jaumepadros @ToniTrilla #FinalsOnlineJa https://t.co/5nvybqYU87 pic.twitter.com/r1v8mExffG
Des del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans a la Universitat de Girona, també s'han exigit solucions per garantir una presencialitat i uns exàmens segurs, tot mostrant una imatge d'una aula plena d'alumnes d'aquest dijous:
‼️ Després de 3 mesos fent classes telemàtiques la imatge d'avui durant els exàmens a la @univgirona era aquesta.
SEPC UdG (@sepc_udg) January 7, 2021
➡️ Volem una presencialitat i uns #ExàmensSegurs per garantir la nostra seguretat
✊Les estudiants volem solucions @RectorUdG, #ExigimCoherència! #SalviLaMevaSalut pic.twitter.com/fkjbx5S1oA
Les queixes s'han repetit a Twitter:
Ens fareu tests a tots els estudiants que vivim amb persones de risc i ens garantireu mesures? Ens heu tancat 4 mesos a casa, ens heu culpabilitzat, ens heu ofert nivell educatiu 0 ens heu prohibit abraçar els avis, i ara ens dieu que no passa res x fer exams amb +60 p.
clara (@cler1105) January 4, 2021
examens amb més de 100 persones: 🤪🤪🎉🎉🔥🎊🎊
annaaviilaa (@annavila124) January 4, 2021
ajuntar-me amb més de 6 persones:😤😤🤬😡😡😱
A més, alguns universitaris, sobretot de fora de Catalunya, qüestionen haver-se de traslladar fins a la universitat per fer els exàmens en un moment en què hi ha confinaments perimetrals. La FNEC denuncia que alguns estudiants que viuen lluny i no poden "afrontar el lloguer d'un pis o d'hotels" per fer les proves presencials.
En un manifest unitari impulsat per Fem-la Pública UB, la Crida per la UAB i el Bloc Estudiantil UPF, es reclama tota mena de mesures que garanteixin la seguretat sanitària dels assistents als exàmens. Si no es poden garantir, diuen, reclamen que els exàmens es facin en línia, però que tots els alumnes tinguin garantida la connectivitat.
- ARXIVAT A:
- UniversitatCoronavirus Covid-19