Els veïns s'han trobat als portals i les xarxes (CCMA)

Queixes durant la primera setmana de recollida d'escombraries porta a porta a Sant Andreu

Sorolls, olors, horaris incompatibles, un sistema enrevessat que causa problemes a les persones grans i amb poca mobilitat, entre les queixes que presentaran a l'Ajuntament, que està obert a fer-hi ajustos
Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

La recollida d'escombraries porta a porta està portant molta cua al barri de Sant Andreu de Barcelona. No fa ni una setmana que s'ha començat a implantar i un grup de veïns ja s'està mobilitzant per recollir-ne queixes.

Asseguren que el nou sistema els genera incomoditats i que han de suportar la pudor de les escombraries a la porta d'entrada dels seus edificis i els sorolls dels camions que les recullen. L'Ajuntament demana més temps per avaluar el sistema, tot i que es mostra obert a introduir-hi ajustos.

Les queixes

Molts residents del barri no ho veuen del tot clar. S'han conegut a la porta de casa i a les xarxes i s'han organitzat per agrupar queixes pel nou sistema de recollida porta a porta.

La incompatibilitat d'horaris, la dificultat per a les persones grans o amb problemes de mobilitat, soroll, olors, un sistema complicat... són els temes que sorgeixen entre els veïns.

En una reunió improvisada al carrer, una veïna s'exclama: "Les escombraries orgàniques que no les han baixat amb un cubell, portaven dos dies allà amb les mosques i amb la pudor que fa."

Si no es fa correctament la bossa és etiquetada i no es recull (CCMA)

L'Ariadna Zorilla, es queixa dels sorolls que fan els camions que paren a cada portal per recollir les deixalles.

"Ara mateix els camions han de passar per tots els carrers. I no és agafar una bossa i anar-se'n. Parar 5 metres, recull tot i això fa un soroll, que són moltes queixes que estem rebent, i és que la gent no pot dormir fins a la una de la matinada."

Els camions han de parar gairebé a cada portal i el soroll molesta els veïns (CCMA)

I per a una altra veïna, la Míriam Galán Castro, que és cega, la recollida porta a porta representa noves dificultats per moure's.

"Abans sabia on estava el contenidor. Anava i llençava la brossa. Ara la llenço on em sembla, no sé si l'he posat la bossa a prop de la dels altres veïns. I quan marxi a les 7 del matí per anar a treballar que ningú haurà recollit els seus cubells em trobaré obstacles a dreta a esquerra i per tot arreu."

Una persona cega no sap exactament on deixar la bossa al carrer (CCMA)

L'Imma Garrido no troba bé que no recullin les bosses que separen els residus en bosses que no són les homologades.

"No sé per què he de fer servir unes bosses homologades. I si baixes amb bossa groga o compostable tots els residus separats, per què l'Ajuntament no els recull? T'estan discriminant pel fet que no vulguis estar controlat."

Una de les conseqüències d'aquest malestar és l'acumulació de deixalles als contenidors més propers allà on no hi ha porta a porta.

Els veïns porten les bosses que no els recullen a altres contenidors (CCMA)

 

Trobar solucions

Amb tot plegat, han preparat un document amb al·legacions que conviden a firmar i presentar a l'Ajuntament. Des d'una de les associacions de veïns del barri, Santi Serra Collell, president de l'Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar, està convençut que es poden trobar solucions.

"Si hi ha una persona amb poca mobilitat, cega, grans… se'ls ajudarà. Es tracta de saber els llocs i com, i posarem mitjans per fer-ho."

Durant el mes que ve, l'Ajuntament continuarà les reunions amb el veïnat i les entitats per analitzar el funcionament del sistema. Asseguren que s'escoltarà a tothom, però demanen aquest marge de temps per valorar si cal introduir-hi canvis.

 

Com funciona

Dilluns passat, els veïns de la zona del sud del casc antic de Sant Andreu ja no tenen contenidors al carrer per llençar-hi les escombraries. L'Ajuntament havia iniciat la primera fase per implantar la recollida porta a porta en aquest barri, amb l'objectiu d'augmentar del 40 al 55% la recollida selectiva de residus que –segons la normativa europea– les ciutats han d'assolir el 2025.

En funció dels residus, per a cada zona hi ha uns dies i uns horaris per deixar-los a la porta de casa. Dilluns, paper i orgànic; dimecres, orgànic i plàstic; dijous, rebuig; i dissabte altre cop orgànic i plàstic.

Els residus cal baixar-los al portal entre les 8 i les 10 del vespre i cal fer-ho en un contenidor especial per a l'orgànic, i en bosses homologades que porten un xip per controlar les incidències. Si no es fa correctament, aquella bossa és etiquetada i no es recull. Per al vidre es mantenen els contenidors verds.

Per als edificis de més de 44 habitatges hi ha una "bústia d'orgànic", on s'hi poden llençar els residus durant les 24 hores. També es preveu recollir les bosses de persones grans o que ho necessitin a casa seva.

La primera fase que s'ha posat en marxa a Sant Andreu afecta més de 5.800 llars, i l'Ajuntament vol ampliar el sistema en una segona fase, a l'octubre, que arribi en total a 11.600 llars i 1.154 comerços.

 

El sistema de recollida porta a porta es va introduir al casc antic de Sarrià el 2018 com a prova pilot. Des d'aleshores, al barri s'ha passat de separar només el 37% dels residus, al 60%.

Aquest sistema que s'ha implantat també a molts petits municipis a Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona preveu aplicar-lo progressivament a altres barris de la ciutat. Després de Sant Andreu, ho farà a Horta i Sant Antoni.

ARXIVAT A:
Medi ambient Ajuntament de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut