Queixes pel soroll de patis i pistes esportives als interiors d'illa: "Ens tenen segrestats"
L'Associació Catalana contra la Contaminació Acústica assegura que les denúncies per soroll van a l'alça i l'Ajuntament de Barcelona obre mediació en casos de conflicte
Les queixes de veïns de Barcelona pel soroll de patis escolars i pistes esportives en interiors d'illa van a l'alça segons l'Associació Catalana contra la Contaminació Acústica.
L'entitat té 50 demandes en marxa i assegura que rep una denúncia cada quinze dies. L'advocat Lluís Gallardo preveu rebre la primera sentència aquest estiu:
"En el cas que doni la raó al veïnat obrirà la caixa de Pandora per l'allau de reclamacions que hi pot haver"
A l'Eixample, en un mateix interior d'illa coincideix una pista esportiva i el pati dels Salesians de Rocafort. En Jordi Moreno, veí, denuncia que el soroll s'ha tornat insuportable: "Ens tenen segrestats".
En aquest cas, l'Ajuntament de Barcelona ha iniciat una mediació i el centre esportiu ha pres mesures com ara reduir horaris, eliminar xiulets, i en cartells es demana contenció als usuaris.
Els Salesians de Rocafort també han participat en la mediació i han pres mesures tenint en compte que les pistes de l'escola també funcionen com a espai esportiu del barri.
Alguns veïns no tenen queixes, però d'altres han demanat el cessament total de les activitats. Des de la direcció del centre, Jordi Barberán Fayos apunta que "no hem de renunciar a activitats de lleure i esportives necessàries al barri".
A Gràcia hi ha un conflicte similar pel pati de l'Escola Vedruna. El centre vol trobar solucions amb els veïns i explica que els horaris de les activitats estan acordats amb l'Ajuntament.
Una nova entitat contra el soroll
Per recollir queixes i protestar contra la contaminació acústica, diverses plataformes i associacions de veïns de Barcelona han creat la Xarxa Veïnal Contra el Soroll (XAVECS).
L'entitat s'ha presentat aquest dimecres, coincidint amb el dia internacional de conscienciació del soroll. La presideix Jordi Badia, que reclama "el dret al descans, a la intimitat, a la salut i a la vida".
La xarxa veïnal demana "actuacions efectives" per reduir el soroll amb mesures com ara avançar l'horari de tancament de terrasses i concerts a les 22 h, "tolerància zero" amb els botellots i el soroll que genera la pràctica d'activitats esportives.
També plantegen evitar l'acumulació d'activitats sorolloses, com els macrofestivals a l'aire lliure, i ampliar la xarxa de sonòmetres i que la informació recollida s'usi de forma proactiva.