Queixes per haver rebut propaganda electoral tot i haver-se'n donat de baixa

La Junta Electoral apunta que haver-se esborrat del cens de l'INE no exclou poder rebre propaganda, sempre que els partits l'enviïn de forma genèrica i sense cap nom
Actualitzat
TEMA:
Eleccions generals 2019-10N

Des que es van anunciar les pròximes eleccions per al 10 de novembre, més de 800.00 persones van sol·licitar a l'Institut Nacional d'Estadística, l'INE, ser esborrats del cens electoral que es facilita als partits per evitar rebre propaganda electoral.

Aquesta setmana, pocs dies abans de l'inici de la campanya electoral, moltes d'aquestes persones han trobat a les seves bústies sobres amb publicitat d'alguns partits, concretament de Vox, però sembla que també els podrien arribar els de Unides Podem.

Molts ciutadans que s'hi han trobat, davant la sorpresa que no ha servit de res esborrar-se de la llista, després d'un tràmit no gens fàcil, estan denunciant aquest situació.

 

 

 

Per què arriba la propaganda

Unides Podem i Vox s'haurien saltat aquesta voluntat perquè no han utilitzat el cens que l'INE facilita als partits. Han enviat la propaganda sense personalitzar sinó amb una "mailing" genèric per cada vivenda.

Vox ha recorregut a la fórmula de remetre les cartes "als electors residents". Mentre que Unides Podem enviarà els sobre personalitzats utilitzant el cens en algunes províncies i de forma genèrica en altres circunscripcions.

En el cas de Vox, el fet que la propaganada s'hagi rebut abans que hagi començat la campanya electoral també ha estat motiu de denúncia.

 

 

La Junta Electoral ho permet

Malgrat la voluntat certificada per l'INE de tots aquest ciutadans, 810.367, que han renunciat expessament a rebre cap tipus de propaganda electoral, la Junta Electoral accepta aquesta pràctica per part dels partits. En una resolució destaca que la difusió a través d'una bustiada no es contradiu amb la petició dels electors que les seves dades no siguin cedides als partits.

"No es pot aplicar a la difusió de propaganda electoral per part de les formacions polítiques mitjançant el sistema de bustiada, ja que en aquest cas es diposita la propaganda electoral sense cap tipus d'identificació del destinatari. En aquest supòsit les formacions polítiques no utilitzen dades personals dels electors, per la qual cosa no queda afectat el dret d'oposició que es pugui formular."


L'Agència Espanyola de Protecció de Dades així com la Junta Electoral Central aclareixen que les persones excloses de les llistes de l'INE podran rebre propaganda electoral sempre que només hi figuri l'adreça postal i no el nom dels residents. Només es podrà presentar una reclamació quan hi consti el nom concret del destinatari i aquesta persona pugui demostrar que es va donar de baixa de les llistes de l'INE a temps, és a dir, abans del 7 d'octubre.

ARXIVAT A:
Eleccions generals 2019-10N
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut