Alemanya anirà a eleccions al febrer després que Scholz hagi perdut la confiança del Bundestag

El canceller alemany va trencar el seu govern tripartit fa un mes i mig amb la destitució del seu ministre de Finances, del Partit Democràtic Lliure
Redacció Actualitzat
TEMA:
Alemanya

El canceller alemany, Olaf Scholz, ha perdut aquest dilluns la qüestió de confiança a què s'ha sotmès al Bundestag, el Parlament del país.

La cambra baixa d'Alemanya, per tant, ha retirat el suport a Scholz després que el seu govern quedés en minoria. La previsió és que es convoquin eleccions anticipades per al 23 de febrer.

La qüestió de confiança és l'últim pas del procés iniciat pel mateix canceller a principis de novembre, quan va destituir el seu ministre de Finances, Christian Lindner, del Partit Democràtic Lliure (FDP per les sigles en alemany).

D'aquesta manera, Scholz va trencar el seu dèbil govern tripartit i va obrir la porta a avançar els comicis.

Després de perdre la votació, el canceller s'ha entrevistat amb el president del país, Frank-Walter Steinmeier, per demanar-li que dissolgui el Parlament. 

El president Frank-Walter Steinmeier s'ha reunit amb el canceller Olaf Scholz després de la votació (Reuters/John Macdougall)

Scholz volia perdre la qüestió de confiança

En la votació d'aquest dilluns, 394 diputats han negat la confiança Olaf Sholz, 116 s'han abstingut i 207 han votat a favor de la seva continuïtat.

El canceller alemany ja va anunciar al novembre, amb la destitució de Lindner, que començaria els procediments per arribar a unes noves eleccions.

El govern tripartit dels socialdemòcrates de l'SPD de Scholz, els liberals de l'FDP de Lindner i els Verds havia estat mogut des del principi, especialment per les desavinences en matèria econòmica d'SPD i Verds amb FDP.

De fet, la destitució de Lindner per part de Scholz va arribar després que el canceller acusés el seu ministre de Finances de "bloquejar lleis de forma inadequada" i actuar de forma partidista fins a "trencar" la seva confiança.

Des d'aquell moment, l'objectiu de Scholz ha estat la convocatòria d'eleccions.

394 diputats dels 717 que hi ha al Bundestag han negat la confiança Olaf Sholz (Reuters/Lisi Niesner)

La qüestió de confiança al Bundestag ha estat, doncs, un tràmit necessari segons la llei alemanya per permetre la dissolució del Parlament per part del president del país.

Entre la dissolució i les eleccions han de passar com a màxim dos mesos, però govern i oposició van pactar la data del 23 de febrer a petició de Steinmeier.


Què passarà a partir d'ara?

El govern de Scholz ha patit el desgast de la guerra d'Ucraïna --iniciada pocs mesos després que el canceller prengués possessió--, una inflació alta i la incertesa pel subministrament d'energia pel conflicte.

Per això, cap enquesta pronostica que l'SPD d'Olaf Scholz tingui possibilitats de repetir victòria electoral.

De fet, es preveu una victòria àmplia de la CDU (Unió Cristianodemòcrata), que podria guanyar amb més del 30% dels vots.

Les enquestes diuen que la segona força més votada seria l'extrema dreta d'AfD (Alternativa per Alemanya), seguida de l'SPD de Scholz.


Viratge en política exterior

Si es compleixen aquestes previsions, el més probable és que la CDU i l'SPD formin un govern de coalició liderat pel conservador Friedrich Merz.

És probable que el canvi de govern vagi acompanyat també d'un viratge en la política exterior del país.

Scholz sempre ha basat la seva postura pel que fa a la guerra a Ucraïna en la "prudència", i ha limitat la participació alemanya al conflicte i el suport del seu govern a Zelenski.

Friedrich Merz, en canvi, es mostra favorable a ampliar el suport alemany a l'exèrcit ucraïnès.

ARXIVAT A:
Alemanya
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut