Sinwar a Gaza en un acte de celebració dels 31 anys de Hamas, l'any 2018 (EFE/EPA/Mohammed Saber)

Qui era Yahya Sinwar, el temut líder de Hamas mort per Israel a Gaza

Yahya Sinwar va ser nomenat líder general de la milícia i era l'home més buscat per Israel perquè era el cervell de l'atac del 7 d'octubre del 2023

Redacció/AgènciesActualitzat

Ha hagut de passar un any i deu dies, però Israel s'ha sortit amb la seva i ha aconseguit matar el que era el seu home més buscat: el líder de Hamas.

Descrit pels agents israelians que el van interrogar durant hores a la presó com a "extremadament intel·ligent", Yahya Sinwar va ser el cervell de l'atac que es va saldar amb uns 1.200 morts i 250 segrestats en terres israelianes, i que va desencadenar la guerra que hi ha en marxa a l'enclavament palestí.

Des de llavors, tot i que no va abandonar mai Gaza, s'havia fet fonedís. No només això, sinó que el 6 d'agost passat va ser escollit com el màxim cap polític de l'organització, un grup que en realitat ja dominava a l'ombra des de dins de la Franja.

Sinwar dirigia amb mà de ferro el grup de Hamas a Gaza des de l'any 2017,  i va agafar les regnes del buró polític de conjunt de l'organització com a substitut d'Ismail Haniyeh, assassinat el 31 de juliol a Teheran en un atac atribuït a Israel.

Fins aquell moment, Haniyeh s'encarregava des de Qatar de les relacions diplomàtiques de Hamas, però Sinwar ja era qui realment controlava les decisions importants del grup i manava sobre les branques política i militar.

Haniyeh i Sinwar, junts en una imatge de l'any 2019 (Mahmoud Ajjour/APA Images/Europa Press)

Canvi estratègic del grup palestí

La decisió de situar --contra tot pronòstic-- Sinwar al capdavant del buró polític va confirmar el canvi estratègic de Hamas que ell mateix havia impulsat des de dins de Gaza, amb el vessant militar imposant-se al polític.

En el cas del 7 d'octubre, la branca militar --representada per Sinwar i el cap militar del grup, Mohammad Deif-- va ser l'encarregada de planejar l'atac, mentre que la branca política --inclòs Haniyeh-- va ser informada quan els preparatius ja estaven avançats.

També Sinwar era qui tenia l'última paraula, sempre amb postures dures, en les converses per aconseguir un alto el foc i alliberar ostatges. El resultat, una infinitat d'intents fracassats malgrat que Haniyeh, de tarannà més pragmàtic i diplomàtic, exercís com a cap negociador.


Israel oferia 400.000 dòlars pel seu cap

Benjamin Netanyahu i els líders militars israelians s'han referit a Sinwar des que va començar la guerra com un "home mort errant", però el líder islamista havia aconseguit escapolir-se de diversos atacs des de l'octubre, movent-se com peix a l'aigua per l'àmplia xarxa de túnels subterranis del grup.

L'exèrcit d'Israel va oferir al desembre 400.000 dòlars als gazians que informessin sobre el seu parador. L'oferta va arribar per aire, en octavilles llançades tant a Gaza com a Khan Yunis, on les tropes van envoltar una de les residències de Sinwar però no van trobar ni rastre de la seva presència.

Era el membre de Hamas més buscat i pel qual s'han arribat a oferir més diners, només seguit de Mohammad Deif, cap militar de les Brigades Al-Qassam --braç armat de Hamas--, a qui Israel va matar en un atac a Al-Mawasi el 13 de juliol.

Sinwar coneixia pam a pam la Franja de Gaza i ha esquivat tots els atacs durant un any (Mohammed Talatene/DPA)

Alguns ostatges el van veure

El seu parador ha estat tota una incògnita des de l'inici de la guerra. L'ostatge de 85 anys Yocheved Lifshitz, alliberada al cap de dues setmanes del seu captiveri, va indicar que Sinwar havia visitat diversos dels segrestats en un túnel pocs dies després de l'atac, i els va dir en un hebreu correcte que aquell era un lloc segur.

Les autoritats israelianes no tenen dubte que Sinwar, que representava la línia dura i bel·ligerant de Hamas, va ser qui va planificar amb detall l'atac a Israel, país i societat que va estudiar minuciosament amb l'ajuda del seu domini de l'hebreu que va aprendre en gairebé 23 anys en una presó israeliana.

"És una persona molt intel·ligent que va invertir en el seu desenvolupament intel·lectual i en una comprensió profunda de la societat israeliana", va afirmar Betty Lahat, exdirectora de la presó de Hasharon on va estar reclòs.


El primer arrest, amb 19 anys

El 1989 va ser sentenciat a quatre cadenes perpètues a Israel per planejar el segrest i assassinat de dos soldats israelians i quatre palestins "col·laboracionistes" al capdavant dels serveis de seguretat de Hamas, però va ser alliberat el 2011 com a part de l'intercanvi de 1.047 presos palestins per la devolució del soldat israelià Gilad Shalit.

Nascut a Khan Yunis, bastió del suport palestí a l'organització dels Germans Musulmans, Sinwar va ser arrestat per primera vegada per Israel el 1982, amb 19 anys, per "activitats islàmiques", època en què es va guanyar la confiança del fundador de Hamas, el xeic Ahmed Yassin.

Dos anys després de la fundació de Hamas el 1987, Sinwar va crear la temuda divisió de seguretat interna del grup, Al-Majd, guardiana de la "moralitat islàmica" i flagell de qualsevol sospitós de col·laborar amb Israel.

Segons els funcionaris israelians que el van interrogar a la presó, Sinwar va confessar orgullós que havia assassinat amb les seves pròpies mans 12 col·laboracionistes, i en la seva estada a la presó va demostrar els seus dots de lideratge amb una barreja de magnetisme i capacitat d'infondre por.

ARXIVAT A:
IsraelGazaGuerra a GazaHamas
Anar al contingut